Ermenistan’daki Kürtlerden direnişçilere destek mitingi

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi ve açlık grevinde olan direnişçilere destek amacıyla bir miting düzenlendi.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) ve Kürdistan Komitesi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve açlık grevleri direnişleri ile dayanışmak amacıyla başlatılan “tecridi kıralım, faşizmi yıkalım” şiarıyla bir miting düzenlendi. Ermeni basınının yoğun ilgisinin olduğu mitingde Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği'nin (YJA) Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı okundu. Mesajı YJA yönetiminden Lianna Mhoyan okudu.

Dünyanın her tarafında kadınların eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve her türlü şiddete karşı öfkelerini sokaklara taşıdıkları belirtilen mesajda şu ifadeler yer aldı: "Özgürlük örgütlülükten ve mücadeleden geçiyordu. Kürt kadın hareketi bunu toplumsallaştırarak toplumsal cinsiyet eşitliğini dokunur, yaşanır, gerçekleşebilir hale getirdi. Rosa Lüksemburglara kadar, Emma Goldmanlardan, Sakine Cansızlara, Zilanlardan, Beritanlardan, İvana Hofmanlara kadar milyonlarca kadının direniş çizgisiyle bugünlere geldik.

Ve bir kadın daha...Leyla Güven...bedenini daha özgür bir yaşam için ortaya koyan direnişin sembolü olan, kendi beninde yeni yaşamı kuran bir kadın...Leyla Güven faşizme karşı, Kürt halk Önderi Öcalan'ın siyaset yapabilmesi için bir müdahaleyle ortaya koydu. Ermenistan’daki Kürt kadınları olarak özgürlük mücadelesi saflarını daha da sıklaştırmaya çağırıyoruz."

DÜNYA TECRİDE KARŞI SESSİZ

Mesajın okunmasının ardından Ermenistan Kürdistan Birliği Başkanı ve KNK üyesi parlamenter Kinyaz Hasanov kısa bir konuşma yaptı. Hasanov konuşmasında şunları söyledi: "Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınıyorum. Dünya tecride karşı sessizdir. Önderimiz yaklaşık 20 yıldır tutukludur. Leyla Güven yoldaşımız öncülüğünde Önderlik için büyük direniş başladı. Ve bu direniş her yere yayıldı."

Mitingde konuşan Kürdistan Komitesi başkanı Jênîka Qadir de, Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayana kadar çalışmaları gerektiğini belirterek, "Leyla Güven şahsında tüm Kürt kadınlarını kutluyorum. Hiçbir halkta böyle bir direniş gerçekleşmemiştir. Ama bugün Kürt kadınında büyük bir direniş yükseliyor ve büyüyor" dedi.

BİRLİĞİMİZİ SAĞLAYALIM

Emperyalist güçlerin Ortadoğu’da iktidarlarını sürdürmek ve çıkar sağlamak için savaş yürüttüğünü ama Öcalan'ın halkların var olma savaşını verdiğine dikkat çeken Şengal Kurucu Meclisi Ermenistan Üyesi Silo Dirboyan, "Haklar artık eski sistemi kabul etmiyor. Önderliğin özgürleşmesinin önemini iyi biliyorlar. Önder Apo ve onun felsefesi olmadan Ortadoğu’ya çözüm gelemez. Bu hakikati gördükleri için, bu bilinçle Leyla Güven öncülüğünde büyük direniş başlatılmıştır. Önderlik özgürleşirse akan kanın önünü alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Oktomberyan Bölgesi Kürdistan Komitesi Üyesi Mîlo Kalaşyan da yaptığı konuşmada, "Kimse Önderliğin uygulanan bu tecride sesiz kalmamalı. Önderliğimizin özgürlüğü yakındır. Düşman Önderliğe karşı yenilmiştir. Düşmana geri adım attıracak tek yol birliğimizi sağlayarak direnişi yükseltmektir. Bu direniş Önderlik için, halkı için ve en önemlisi halklar içindir" dedi.

Elegez Bölgesi temsilcisi Alîk Şaboyan ise, "Karşımızda faşist bir düşman var. Bunun için birliğimizi sağlayalım mücadeleyi yükseltelim" şeklinde konuştu. Gazeteci yazar Mirazê Cemal'in Kürt Halk Önderi Öcalan için yazdığı şiirinin bir kıtasını okumasının ardından miting “Bijî Serok Apo ve Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla son buldu.