Essen ve Marsilya’da Mayıs ayı şehitlerin anıldı

Almanya’nın Essen Fransa’nın Marsilya kentlerinde Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Almanya’nın Essen kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), 3 Mayıs'ta Hakkari'de hayatını kaybeden HPG gerillası Beritan Serhed (Cemile Ergön) için anma toplantısı düzenledi.

İki gün süren anmanın ilk gününde ailesi tarafından taziyeler kabul edildi, ikinci gün de ise Beritan Serhed ve Mayıs ayı şehitleri için toplantı yapıldı.

Anmada gerillanın ailesi adına amcası Mehmet Ergön konuştu. Yaşanan ölümlerin sıradan olmadığını vurgulayan amca Ergön, “Gerilla özgürlüğe koşan bir harekettir. Mücadeleleri, mücadelemizdir.  Faşist Türk devleti Kürtlere karşı düşmanlık yaparak sürekli saldırmaktadır. Benim için şu nettir. Verilen bedellerin özgürlük davasının yaşaması için gereklidir” dedi.

Ayrıca anmada, Hakki Karer, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur, Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Gurbet Aydın, YJA-Star Askeri Konseyi üyesi Nalin Muş ve Helin Dersim, DKP Komutanı Ulaş Bayraktaroğlu ve 19-23 Nisan tarihleri arasında Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde şehit düşen Hasan Şakar (Botan Kiçî) anıldı.

Anmada kadın hareketi adına Çiçek Qamişlo da bir konuşma yaptı. Qamişlo, başta Mayıs ayı şehitlerini andı ve Beritan Serhed'ı ailesine baş sağlığı diledi. Qamişlo, kadının öncülük misyonu dikkat çekerek, faşist Erdoğan'ın saldırılarına karşı onurlu ve güçlü bir direniş sergilendiğini belirtti.

Anmada şehit aileleri adına söz alan Mehmet Suruçlu, şehitlik mertebesinin önemine ve anlamına değinen bir konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra Beritan Serhedin'in hayatını anlatan ve Mayıs ayı şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Fransa'nın Marsilya kentinde de Mayıs ayı şehitleri şahsında özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına iftar yemeği verildi.

Marsilya Demokratik Toplum Merkezi bünyesinde çalışma yürüten 'Şehit Aileleri Komitesi' tarafından organize edilen anmaya şehit aileleri ve yakınları da katıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı iftar yemeğine Van Milletvekili Tuğba Hezer de katılarak kısa bir konuşma yaptı.

Hezer ayrıca DTKM'nin organize ettiği iftar yemeği öncesi Marsilya'da çalışma yürüten Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret ederek, Kürdistan ve Türkiye devrim şehitleri için yapılan anmaya da katıldı.

Ziyaretinde Kürdistan ve Türkiye devrim şehitlerini anan Hezer “Onurlu bir yaşam için hiçbir zaman boğun eğmeyen, geri adım atmayanların; halkı ve yoldaşları da direnerek onların mirasına sahip çıktı” dedi.

Hezer'ın konuşmasının ardından PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan’ın değerlendirmelerinden hazırlanmış görüntülü mesajı izlendi.

Ayrıca, geçen yıl Türk uçaklarının Medya Savunma Alanlarına yönelik hava saldırısında şehit düşen Çekdar Botan (Ruhat Tabak) için 5 Haziran akşam saat 19'00'da Marsilya Demokratik Toplum Merkezi'nde Ciwanên Azad öncülüğünde bir anma toplantısı gerçekleştirilecek.