FEDA: Madımak halen kanayan bir yara

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), 2 Temmuz Madımak Katliamı’nın yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenleri anarak, bu katliamın halen kanayan bir yara olduğunu belirtti.

FEDA yaptığı yazılı açıklamada, Türk devletinin tarihten bu yana gerçekleştirdiği çok sayıda katliamı hatırlatarak, “Bu güruh ve zihniyet insanlığa karşı işlenen bu suçlardan dolayı hesap vermedikçe, Alevilerin vicdanlarında kanamaya devam edecektir bu yara” dedi.

FEDA, “Sorumlular hesabını vermedikçe, Alevilere rahat yok ve olmamalıdır. Ve bu hesap asla ulu divana kalmamalıdır. Çünkü en fazla Alevi nüfusun yaşadığı Sivas ve Maraş’ta Aleviler artık sayısal azınlık durumuna indirgenmiştir” diye ekledi.

Açıklamada, “Tıpkı Maraş katliamında olduğu gibi Sivas zorla tek tipçiliğin, Türk / İslam sentezinin zirve yaptığı bir coğrafya haline getirilmiş ve şimdilerde dünyanın dört bir yanından getirilen Daeşli çetelere mesken edilmek istenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“O nedenle Madımak hala her an kanayan bir yaramızdır” diyen FEDA, şöyle devam etti:

“Öyle ki bu insanlık suçunu işleyenler halklarımıza hesap vermeyip milletvekili-bakan olmaya devam ediyor ..

Ve yine o nedenle Madımak’ın utanç müzesi olması yetmez ! Olayın belli faili bellidir ; Devlet ! Bir kez daha faillerin hesap vermesini, Alevi toplumunun dile getirdiği talepler ‘Eşit vatandaşlık çerçevesinde güvenceye alınmalı, toplumumuza ait gasp edilen mülkler tanzim edilmeli, katledilen canlarımıza karşı failler Uluslararası İnsan Hakları Hukuku çerçevesinde yargılanarak hesap vermelidir.’

Aksi taktirde 2 Temmuz 93 Türkiye ve insanlık tarihinde kara bir leke olarak anılmaktan öteye hiç bir şey ifade etmeyecektir ! Hal böyle olunca Alevilere reva görülen katliamların kilometre taşlarından biri olmaya ve yeni katliamların habercisi olarak kalmaya devam edecektir. Tıpkı daha sonra yaşanan Gazi, Gezi, Suruç, Roboski, Şengal, Afrin, Mabeta gibi.

Bu mâna ile biz Demokratik Alevi Federasyonu olarak 2 Temmuz günü Madımak’ta katledilen canları bir kez daha anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”