Federal Meclis parlamenteri: Tecrit bir an önce kaldırılmalı

Strasbourg’da Öcalan’a yönelik tecride karşı süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret eden Almanya Federal Meclisi üyesi Gökay Akbulut, tecridin hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Strasbourg’da Öcalan’a yönelik tecride karşı süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret eden Almanya Federal Meclisi üyesi Gökay Akbulut, tecridin hukuka aykırı olduğunu vurgularken, Türkiye’ye silah ihracatının da durdurulması gerektiğini söyledi.

17 Aralık’tan bu yana Strasbourg’da devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret eden Alman Sol Parti (Die Linke) üyesi parlamenter Gökay Akbulut, Türkiye’nin Kürt ve bölge halklarına karşı politikaları nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’nın tavır almasını istedi.

‘EYLEMİ VE TÜM TALEPLERİ DESTEKLİYORUZ’

Açlık grevi eylemcilerine destek amaçlı Strasbourg’a geldiğini söyleyen Akbulut, Die Linke olarak tüm talepleri destekledikleri mesajını verdi. Akbulut, tecridin bir an önce kırılması gerektiğini savunduklarını vurguladı. Eylemcilerin taleplerini not eden Akbulut, bu talepleri yetkili kurum ve partilerle paylaşacağını söyledi.

Akbulut, tecride karşı açlık grevinde 54’üncü gününe giren DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’e desteklerini de iletti.

‘İŞGAL TEHDİDİNE KARŞI FEDERAL MECLİS’TE ÇABALARIMIZ OLACAK’

Rojava’ya yönelik Türkiye’nin işgali ile devam eden tehditlerine dikkat çeken Akbulut, son olarak Federal Meclis’te verdikleri bir önerge ile Türk ordusunun Rojava’daki varlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bir an önce geri çekilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Efrîn’e işgal saldırıları sırasında yürütülen tartışmalar esnasında Almanya Meclisi’ndeki tüm siyasi parti gruplarının işgalini kınadıklarını hatırlattı. Akbulut, “Ama sadece (Başbakan) Merkel, hiçbir şekilde kınamadı. Uluslararası hukuka aykırı bir saldırı olduğu şeklinde tanımlamadı. Ve biz şimdi Parlamento tekrar açıldığında yeni önerileri dile getireceğiz ve tekrar diğer partilerle ortak bir deklarasyon oluşturmaya çalışacağız” dedi.

Die Linke olarak hem açlık grevlerine destek hem de yürütülmekte olan savaşa karşı durmak açısından katkılarının olacağını söyleyen Akbulut, parlamento içinde ve dışında Kürt halkının mücadelesine destek verdiklerini de hatırlattı.

‘TÜRKİYE’YE SİLAH İHRACATININ DURDURULMASI’ ÇAĞRISI

Almanya’nın silah ihracatının anayasaya aykırı bir şekilde savaşların ve krizlerin olduğu ülkelere yönelik olduğunu ifade eden Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut, parti olarak başta Rheinmetall olmak üzere silah şirketlerinin satışlarının durdurulmasını istediklerini belirtti. Alman silah sistemlerinin uluslararası silah fuarlarında tanıtıldığını ve Efrîn’de de olduğu gibi kullanıldığını söyledi.

Akbulut, “Bunu Efrîn’de de gördük. Orada Alman tanklarıyla Efrîn’e saldırılar düzenlendi. Ve biz bir an önce bu silah ihracatlarının durdurulmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE POLİTİKALARIYLA KENDİSİ MÜLTECİ YARATIYOR’

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin sürdürülmesine de değinen Akbulut, diktatöryal yönetimin devam ettiği bir süreçte müzakerelerin derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Türkiye ile imzalanan 2016 Mülteci Anlaşması’nı hatırlatan Akbulut, bu kapsamda 4 milyar euro yardım yapılmak istendiğini kaydetti.

Türkiye’nin birçok radikal İslamcı gruplarla işbirliği halinde bizzat kendisinin mülteci yarattığını vurgulayan Akbulut, “Yani bütün bölgedeki güvenlik sistemine karşı hareket ediyor ve diğer yandan da AB Türkiye’yi özellikle mülteciler konusunda, bir partner olarak ele alıyor. Biz Sol Parti olarak bir an önce bu anlaşmaların bitirilmesini istiyoruz. Hiçbir şekilde Türkiye’ye ekonomik destek oluşturulmaması gerektiğini, silah ihracatının durdurulmasını istiyoruz” dedi.

TECRİT ANLAŞMALARA AYKIRI; BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI

Yürütülen açlık grevleri ve eylemlere destek verdiklerini yineleyen Akbulut, “Bir an önce bu tecridin kaldırılması gerekiyor. Tecrit bir işkencedir. CPT olsun AP olsun, isterse de Birleşmiş Milletler’in uluslararası anlaşmalarında buna karşı bir durum söz konusu” diye konuştu.