Soykırımcı papazın şartlı salıverilme talebi reddedildi

Finlandiya'da Üst Mahkeme, soykırıma katıldığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ruandalı papazın şartlı salıverilme talebini reddetti.

Ruandalı Papaz Froncois Bazaramba, 2003 yılında Finlandiya'ya gelerek iltica talebinde bulundu. Bazaramba'nın geçmişini araştıran Yabancılar Bürosu, papazın Ruanda'daki iç savaş sırasında gerçekleşen soykırımına katıldığından şüphelendiği için araştırmalarını derinleştirdi.

Yabancılar Bürosu'nun yaptığı araştırmaların sonuçları, Bazaramba'nın Ruanda'da üçü kadın dört Tutsinin ölüm emrini vermekle suçlandığını gösterince 2007 yılında tutuklandı.

FİNLANDİYA İADE TALEBİNİ REDDETTİ

Ruanda Hükümeti, papazın soykırım suçu işlediğini belirterek iadesini istedi. Ancak Finlandiya Ruanda'da insan hakları ihllalleri gerçekleştirildiğini, karakollar ve cezaevlerinde işkence yapıldığını belirterek iade talebini reddetti.

Bu süre zarfında tanıkların ifadelerine başvurmak ve delil toplamak için Finlandiyalı savcı ve hakimler, birkaç kez Ruanda ve Tanzanya'ya gitti.

Bazarambai 2010 yılının Haziran ayında yargı karşısına çıkarıldı, 1994 yılında Ruanda'da Tutsilere karşı gerçekleştiren soykırımına katılmakla suçlandı.

Mahkeme, Bazaramba'nın 1994 yılında Nisan ayının ortalarında biri erkek üçü kadın dört Tutsinin ölüm emrini verdiğini ve dört kişinin sopa ve kılıçlarla öldürüldüğünü belirtti. Mahkeme, papazın verdiği emirden sonra bir başka kadının da öldürüldüğünü tespit etti.

SALDIRILARI ÖRGÜTLEDİ VE ÖNDERLİK ETTİ

Mahkeme, Bazaramba'nın Nyakizu Dağı ve çevresinde yapılan saldırılara da önderlik ettiği, Tutsilerin öldürülmeleri için emir ve öğütlerde bulunduğunun saptandığına dikkat çekti.

Bazaramba, Tutsilerin yaşam koşullarını güçleştirmekle de suçlandı. Papazın Tusilere karşı düşmanca propaganda yaptığı, yollarda barikatlar kurulması emri verdiğini, Tutsilerin bulunması ve öldürülmesi için gece ekipleri kurduğu, evlerin yakılması için akaryakıt sağladığı ve Tutsilerin yağmalanan evler ve işyerlerindeki malların dağıtımını yaptığı  kaydedildi.

Mahkeme sonuç olarak Bazaramba'yı soykırıma katılarak insanlık suçu işlemekten ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Cezaevinde 12 yıldan beri bulunduğunu belirten Bazaramba, yasalarda bulunan şartlı salıverilme hakkından yaralanmak için Üst Mahkeme'ye başvurdu.

TALEBİ REDDEDİLDİ

Üst Mahkeme, Bazaramba'nın şartlı serbest bırakılma talebini reddetti.

Mahkeme, bu kararı Ceza İnfaz Kurumu ve mahkumların bakımından sorumlu Psikiyatri Hastanesinin papaz hakkında olumlu görüş bildirmesine rağmen aldı.