France 24: Efrîn’deki İHA görüntüleri bilgisayar oyunu

France 24 televizyon kanalı, Afrin’e yönelik saldırılarda kullanılan “İHA” görüntülerin gerçekte bir bilgisayar oyunu olduğunu yazdı.

Fransız haber kanalının internet sitesinde yer alan haberde şu başlık dikkat çekti: “Kürtleri katleden bir Türk dronunun görüntüleri sahte”

Haberde şu ifadeler yer aldı: “Hedef üstüne hedef vuran bir drona ait şaşırtıcı bir video, bu hafta Türk sosyal ağları üzerinde yoğun bir şekilde dolaştı ve çoğu zaman Türk ordusunun Efrîn’e yönelik bir bombardımanının görüntüsü olarak sunuldu. Efrîn hashtag’ı taşıdığı için bu kadar yayıldı, oysa gerçekte bir video oyunundan alıntı.”

“Türk yanlısı” sosyal ağlarda yayılan ve Instagram üzerinde de 23 binden fazla kişinin izlediği görüntüde kendini ele veren hatalar şöyle ifade edildi:

“Ses açısından, Türk askerlerinin kullandığı telsizler olduğu sanılan bir iletişim duyuluyor. Fonda bir Türk müziği de var. Ama dikkat edildiğinde, tüm bu ses bandının ‘Arma 3’ video oyununun ekran görüntüsüne eklendiği anlaşılıyor. Görüntünün kaynağını gizlemek için açık bir şekilde çaba gösterilmiş: Orijinal görüntünün çerçevesinin kesildiği görülüyor ama hata affetmeyen bir hata var: Bir çok kez ortaya çıkan kızıl yıldız ‘Arma 3’ oyunun grafiğiyle uyuşuyor.”

France 24, bu oyunun grafik çevresiyle birebir aynı olan başka detaylar olduğuna da dikkat çekerken, Efrîn’e yönelik işgal operasyonunun başından bu yana sahte görüntüler servis edildiğini belirtti.