Avrupa’da Kürt kadınları ayağa kalktı

Avrupa’nın her tarafından Kürt kadınları “Özgürlük ve değişim için sen de ayağa kalk” hamlesi çerçevesinde sokaklara çıkarak, kadına yönelik şiddeti, militarizmi, işgalciliği ve kayyumları protesto etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Kürtler ve Türkiyeli devrimci-komünist hareketler işgale, militarizm ve savaşa karşı yürüdü. Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB)’nin yapmış olduğu çağrıya destek veren Paris Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı yürüyüş République Meydanı’ndan Bastille Meydanı’na kadar sürdü.

Kürt Kadın Hareketi Avrupa (TJK-E) pankartları ve flamalarının yanı sıra ; TJK-F, SKB ve Paris Demokrasi Platformu bileşenlerinin flamalarının taşındığı yürüyüş boyunca AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı ve kayyum politikaları protesto edildi.

İşgal, militarizm ve savaş karşıtı pankartları taşıyan kadınların ve çocukların katılımının yoğun olduğu yürüyüş Bastille Meydanı’nda yapılan saygı duruşuyla devam etti.

Alanda SKB adına Esra Asiye Güden bir konuşma yaparken, Paris Demokrasi Platformu’nun bildirisi ile TJK-E’nin göndermiş olduğu mesaj okundu. Eylem “Jin, Jiyan, Azadi” sloganıyla sona erdi.

 

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kenti ile Fransa’nın başkenti Paris ve İtalya’nın Torino kentinde Kürt kadın hareketi öncülüğünde yapılan yürüyüşlerde Türk devletinin militarizmi ve işgal saldırıları protesto edildi.

Frankfurt kentinde “Özgürlük ve değişim için sen de ayağa kalk” kampanyası kapsamında bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Cumartesi günü saat 14.30’da YJK ve Yeni Kadın öncülüğündeki yürüyüş tren garı önünde başladı.

Eylemde Türk devleti tarafından 19 Ağustos’ta Van, Mardin, Amed belediyelerini gasp etmesi protesto edildi. Yürüyüş Römer meydanında bir mitingle son buldu.

TORİNO

İtalya’nın Torino kentinde de Türk devletinin Kürdistan’daki işgalleri, bombardımanları ve kayyum darbesi protesto edildi.

Piazza Castello meydanında Kürtler ve İtalyan dostlarının katıldığı eylem Cumartesi saat 16.00’da başladı.

İtalya devleti Türkiye'ye yaptığı silah satışını kınayan eylemciler, Maxmur mülteci kampına uygulanan ambargonun da kaldırılmasını istedi.

Piazza Castello'dan başlayan yürüyüş sırasında, Türkiye’ye destek vermekle suçlanan Unicredit bankasının duvarlarına afişleme yapılmak istenirken, polis müdahalede bulundu. Gençler bunun üzerine kapı önüne afişler yapıştırdı.