Almanya'da Mayıs ayı şehitleri anıldı

Almanya’nın Frankfurt, Peine ve Hildesheim kentlerinde düzenlenen etkinliklerle Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Frankfurt Komaw öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Frankfurt, Hanau ve Offenbach çevresinde yaşayan şehit ve kayıp aile yakınları katıldı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Eyüp Ciziri yaptı. Ciziri, “Şehitlerin bıraktığı bu değerlere sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Anmaya katılan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaptı. Sarıyıldız “Kürt halkını, bugünlere getiren şehitlerimizdir. Mayıs ayı bizler için çok önemli ve anlamlı bir aydır. Değerlerimizi şehitlerimize borçluyuz, bunun için her zaman her yerde şehitlerin bıraktığı değerlere sahip çıkmalıyız. Şehit ailelerine ne kadar sahip çıkar arayıp sorarsak onlarda o kadar yaşam bağlı kalırlar, evlatlarının mücadelelerinin devam ettiğini bilirler” diye konuştu.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) Hessen adına konuşan Delal Yaman “Mayıs ayı Denizlerin, İbrahimlerin, Hakki Karerlerin karanlığı aydınlığa çıkarttığı bir aydır. Mayıs ayı Amed zindanında filizlenen bir mücadele ayıdır” ifadelerini kullandı.  

Anmada İran devleti tarafından 5 kardeşi idam edilen Kek Abdullah, “Ulusal birliğin bir an önce sağlanmasını temenni ediyoruz” dedi ve şunları ekledi: “Bizler ne kadar birlik olursak o kadar güçlü oluruz.”

Mayıs ayı anma etkinliği, şehitlerin anısına hazırlanmış sinevizyon gösteriminden sonra sona erdi.

 

Almanya'nın Peine kentinde de Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), Wolfsburg ve Salzgiter kadın komisyonu Mayıs ayı şehitleri anma etkinliği düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Hakime Yousef, "Şehit Hakki Karerlerin, Gurbet Aydınların, Mizginlerin yoldaşlarını tek tek saygıyla anıyoruz. Kürdistan toprakların üzerinde kanını bırakan, bu davanın takipçileri ve savaşçılarının bıraktığı mücadelenin arkasında olacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.  

Anmada yapılan konuşmalarda, Ferhat Kurtay, İbrahim Kaypakkaya, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner ve Deniz Gezmiş ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yarattığı mücadelenin takipçisi olacaklarını belirttiler. Mayıs ayı şehitlerini anma etkinliği “Biji Serok Apo, şehid namirin" sloganlarıyla bitirildi. 

 

Hildesheim kentinde de Mayıs Şehitleri için etkinlik düzenlendi. 

Almanya'nın Hildesheim kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (DKTM), Mayıs Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte yapılan açıklamada, "Başlangıçları bizim halkımız için yeni yollar ve perspektifler açtı ve geleceğimizi belirlediler. Önder Apo'nun konuşmalarında şehitler üzerinde iki fikir çıkmıştır ortaya, eğer bu halka o kadar zulüm, işkence, kölelik yapılırsa elbette halk direnecek ve öz savunmasını yapacaktır ve şehitleri de olacaktır. Önder Apo'nun fikirlerinden birisi; şehitlerini unutanlar ve şehitlerin kanını yerde bırakanlar olursa, o halk hiçbir halk değildir ve büyük bir hatadır, başlarına neler gelirse hak etmiş bir halk olur. Bizi paramparça edenler o yüzden şehitlerimizden korkuyorlar. Şehitlerimizin mezarlıklarını bombalıyorlar" denildi.

'ONLARLA GURUR DUYUYORUZ'

Azad Hamdousch, etkinlikteki konuşmasında, "Şehitler hepimizin şehididir. Kim şehit düşerse ailesi için düşmez, kendi halkı için düşer, o yüzden herkes şehitlere sahip çıksın" dedi.

Beşir Gönen de "Kahraman gibi direndiler. Biz şehitlerimizin isimlerini altın harflerle yazmalıyız ki hiçbir zaman ne için direndiklerini unutulmasın" diye belirtti.

DKTM Eş Başkanı Hayat Donma da, "Biz bugün eğer buraya kadar özgürlük mücadelemizde gelmişsek o da şehitlerimizin sayesinde gelmişiz. Onlara minnettarız ve şehitlerimizle gurur duyuyoruz" diye konuştu.

'PKK MAZLUMLARIN HAREKETİDİR'

NAV-DEM Eyalet Sözcüsü Mehmet Letif Karakaş ise şöyle dedi: "Amedli biri gidip Minbic'te şehit düşüyor yada Kobanê'den biri gidip Şengal'de şehit düşüyor ise, araştırırsak PKK'yi iyi anlarız. PKK sadece Kürdistan'ın bir parçası için kurulmadı; mazlum düşen halklar için PKK ortaya çıkmıştır."

Konuşmalardan sonra Basın Komisyonundan Fadil Donma tarafından sinevizyon gösterildi. 

Sinevizyonun ardından program bitti ve Kadın Komisyonunun hazırladığı yemekler dağıtıldı.