Fransa'da 100'ü aşkın medyadan Charlie Hebdo'ya destek

Fransa'da mizah gazetesi Charlie Hebdo'nun yeniden El Kaide tarafından tehdit edilmesi ardından 100'ü aşkın medya ortak bir açıklama ile dayanışmasını ifade etti ve harekete geçmeye çağırdı.

Charlie Hebdo ile dayanışmak amacıyla 100'ü aşkın medya, konuşma, yazma ve özgürce çizme hakkını savunmak için ortak bir çağrıda bulundu.

Tehditler Charlie Hebdo katliamı davasının görüldüğü bir sırada yaşandı. Dava 10 Kasım'a kadar devam edecek. 7 Ocak 2015'te Charlie Hebdo'yu hedef alan katliamda 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Mizah gazetesinin insani kaynaklar müdürü Marika Bret, hafta başında yaptığı bir açıklamada ciddi tehditler nedeniyle evinden çıkmak zorunda kaldığını belirtmişti.

Aralarında Le Monde, Le Figaro, L'Humanité, Liberation, L'Expresse, Marianne'ın olduğu onlarca medya, daha önce hiç bir zaman birlikte kamuoyu ve vatandaşlara bu şekilde tek sesle hitap etmediklerine dikkat çekti. Bu çağrı, sözkonusu tüm medya organlarının internet sitesinde ilk haber olarak verildi. 

Açıklamada, "Eğer bunu yapıyorsak, demokrasimizin en temel değerlerinden biri olan 'sizin ifade özgürlüğünüz' konusunda sizleri uyarmamız hayati önemde olduğu içindir" denildi.

2020'de sosyal ağlarda çok sayıda gazetecinin düşüncelerini ifade ettiği için ölümle tehdit edildiğini belirten medya organları, "Medyalar uluslararası terörist örgütler tarafından açıkça hedef olarak gösteriliyor. Devletler, eleştirel haberler yayınladığı gerekçesiyle 'suçlu' gördükleri Fransız gazeteciler üzerinde baskı uyguluyor" tepkisinde bulundu.

Açıklamada, şunlar ifade edildi: "Ülkemizdeki yasalar her birinize, dünyadaki diğer bir çok yerde olduğu gibi konuşma, yazma ve çizmeye izin veren bir çerçeve sunuyor. Bunu ele geçirmek sadece size bağlıdır (...) Burada, özgürlüğünün bedelini çalışanlarının kanıyla ödeyen Charlie Hebdo ile dayanışmak amacıyla hatırlatalım ki, Fransa'da dine sövgü suçu yoktur. Aramızdan bazıları inançlıdır ve doğal olarak dine hakaretten şok olabilirler. Bununla birlikte çekincesiz bir şekilde girişimimize ortak oldular. Çünkü, dine sövgü özgürlüğünü savunarak, dine sövgüyü değil özgürlüğü savunuyoruz."

Halka seslenen 100'ü aşkın medya, "Size ihtiyacımız var. Seferberliğinize. Vicdanlarınızın barikatına. Özgürlük düşmanlarının, düşünce farklılıklarımız veya inançlarımız ne olursa olsun hep birlikte onların kararlı rakipleri olduğumuzu anlamaları gerekiyor" dedi.