Fransa’da en çok taşeron işçiler kaybetti

Covid-19 nedeniyle çalışanların yarısından fazlasının ‘geçici işsizlik’ kapsamına girdiği Fransa’da kesin olarak işini kaybedenlerle birlikte işsizliğin 2017 seviyesine yükseldiği görülüyor. 

Fransa’da son yayınlanan verilere göre, 12 milyonu aşkın çalışan salgın nedeniyle işyerlerinin kapalı olması veya aktivitesinin gerilemesi nedeniyle geçici işsizlik yardımından yararlanıyor. 20 milyon civarındaki özel sektör çalışanlarının yarısından fazlası bu haktan yararlandı ve işsizlik yardımının kabul edilmesi karşılığında işverenlerin işte çıkarması engellenmiş oluyor.

Ancak salgın nedeniyle işlerini kesin olarak kaybedenlerin sayısı sadece nisan ayın itibariyle 453 bini buldu. Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından verilen bilgilere göre, kesin işsizlik oranı yüzde 2,3 artış gösterdi.

INSEE’ye göre en fazla işsizlik geçici olarak şirketlere gönderilen taşeron işçiler arasında görüldü. Bu sektörde iş kaybı 300 bin ile yüzde 37’yi buldu. Taşeron işçiler, ‘Interim’ adı verilen aracı şirketler aracılığıyla geçici olarak bu şirketlerin müşterilerine çalışıyorlar ve ülkedeki toplam sayıları 850 bin civarında.

Ayrıca işsiz sayısının Emmanuel Macron’un göreve geldiği 2017 seviyesine gerilediği de belirtildi. Macron göreve geldiğinde yüzde 9,5 iken, 2019’un son çeyreğinde yüzde 8,1 olmuştu. Cumhurbaşkanı, işsizliği 2022 yılına kadar yüzde 7 seviyesine getirmeyi vaat ederken, bu hedefin tutturulabileceği tahmin ediliyordu.