Fransa’da Kürtler HDP ve Kürt Halk Önderi Öcalan için alanlarda

Fransa’nın birçok kentinde düzenlenen eylem ile KCK’nin başlattığı “Tecride, Faşizme ve İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi selamlanırken, HDP’ye yönelik düzenlenen siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

Fransa’da AKP-MHP faşizminin HDP’ye yönelik düzenlediği siyasi soykırım operasyonları düzenlenen eylemlerle protesto edilirken, “Tecride, Faşizme ve İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi de selamlandı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te, Strasbourg-St-Denis Kemer’i önünde CDK-F öncülüğünde HDP’ye karşı başlatılan siyasi soykırım saldırılarını protesto etmek amacı ile bir miting düzenlendi.

"HDP’yi hapsetmek iramemi hapsetmektir" pankartının açıldığı eylemde Türkçe, Kürtçe ve Fransızca konuşmalar yapıldı.

ACTIT, yurtseverler, ADKD, BIR-KAR ve EMEP’in de destek verdiği eylemde CDK-F adına Necmettin Demiralp bir konuşma yaptı. Demiralp, AKP-MHP faşist ittifakının dün sabah HDP’ye karşı başlattığı siyasi soykırım saldırıları ile HDP’ye diz çöktürmeyeceğini ve bu tür siyasi soykırımların HDP’yi bitiremeyeceğini söyledi.

Demiralp şöyle konuştu: “HDP’nin örgütlüğünden korkan faşist ittifak, maskelerini düşüren HDP’ye karşı Kürt düşmanı imhacı ve soykırımcı zihniyetle saldırıyor ve biz bu saldırılara karşı direneceğiz.”

Eylemde söz alan kadın aktivist Berivan Fırat da “Birlik ve direniş ile sömürgeciliği ve faşizmi yeneceğiz” dedi.

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde sık sık, "HDP irade, irademe dokunma", “HDP halktır halk burada", “Yaşasın devrimci dayanışma" ve “Kahrolsun faşizm” sloganları ile eylem sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de Zin Kadın Derneği'nin çağrısı ile Kleber Meydanı'nda eylem düzenlendi.

Kürtler ve devrimci kurumların katılımıyla gerçekleşen eylemle HDP'ye yönelik tutuklamalar ve siyasi soykırım protesto edildi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Place de Colombie’de eylem düzenlendi. CDK-Rennes ve Kürt halkının dostlarının katıldığı eylem ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan hamle selamlandı ve HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

EVRY

Paris’in Evry banliyösünde de yüzlerce kadın ve genç, HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi bir yürüyüş ile protesto etti.

Sık sık, “Öcalan’a özgrülük”, “Biji Serok Apo”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı yürüyüş DKTM önünden başladı. Grigny Garı’na kadar süren yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi.

Yapılan konuşmalarda siyasi soykırım operasyonlarının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Tevgera Ciwanen Şoreşger ve TEKO-JIN aktivistleri “Tecride, Faşizme ve İşgale Son: Be Hevre Serhildan” şiarı ile bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Belle de Mavi Meydanında bir araya gelen halk, Burel Parkı’na doğru yürüdü.

“Ji bo tola şehidan seri hilde”, “Bi Hevra Serhıldan”, “Tecride, işgale, faşizme son” yazılı dövizler ve PKK bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, TCŞ ve anarşistlerin flamaları taşındı.

Sık sık sloganların atıldığı yürüyüşte KCK’nin başlattığı hamle de selamlandı.

Yürüyüşten sonra ise bir miting düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan miting, konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.