Fransa'da politikacılar Kürtler için birleşti

Fransa'da çok sayıda siyasetçi ve yazar, STK temsilcisi, Rojava'ya dönük saldırılara karşı birleşti ve Türk devletine sert mesajlar verdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, onlarca milletvekili, senatör, belediye başkanı, entelektüel, yazar, sağlıkçı, sinemacı ve STK temsilcileri, "Fransa derhal harekete geçmeli ve müttefikimiz Kürtleri korumalı" diyerek bir araya geldi.

Fransa tarihinde bir ilk yaşanarak, parlamentonun sağ, sol, radikal sol, cumhuriyetçiler, liberal sağ ve çevreci kanat aynı platformda buluşmuş oldu.

Aşırı sağ haricinde, ülkedeki Komünist Parti, Cumhuriyetçiler, Yeşiller, Boyun Eğmeyenler Hareketi, Sol Parti, Jenerasyon, Sosyalist Parti, UDİ gibi mecliste bulunan siyasi partilerin parlamenterlerinin katılımıyla organize edilen toplantı, Paris Teatre du Gymnase Marie Bell salonunda gerçekleşti.

NELER YAPILMALI?

Toplantıda şu talepler öne çıktı:

"Fransa'nın zaman kaybetmeden, dayanışma mesajlarını bırakıp, siyasi bir rol oynayarak Avrupa'yı savaşı durdurmak için harekete geçmesi.

Hava sahasının derhal kapatılması için Avrupa ülkeleriyle birlikte karar çıkarması.

Fransa'nın derhal Türkiye'de bulunan büyükelçisini geri çağırması.

NATO'da Türkiye'nin varlığının askıya alınması.

Ekonomik yaptırım uygulanması.

Fransa'nın insani ve askeri yardım için Rojava'da aktif rol alması.

PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması ve bunun artık Türkiye için bir koz olmaması.

Fransa'daki Kürt militanlara Türkiye'nin talebi üzerine yapılan baskılara son verilmesi."

'ERDOĞAN'I DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ'

Paris Büyükşehir Belediyesi Başkanı Anne Higaldo, katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i hatırlatarak sözlerine başladı. Higaldo, "Bu saldırı sadece Kürtlere değil, aynı zamanda bizedir, demokratik değerlere, insanlığadır" dedi. Higaldo, hükümetin Erdoğan'ı durdurmak için harekete geçmesi yönünde çağrı yaptı.

'YARIN GEÇ OLABİLİR!'

CDK-F ve Parlamento Kürt Dostluk grubu tarafından organize edilen toplantının açılışı, Parlamento Kürt Dostluk Grubu Grup Başkanı Christophe Lagarde tarafından yapıldı. Legarde, kaybedilecek en küçük bir anın bile olmadığını ve bu anlamda Kürtleri korumak için Fransa'nın rolünün oynaması için tüm siyasi aktörlerin böylesi bir tutum toplantısında buluşmasının önemli olduğunu vurguladı. Lagarde, "Yarın geç olmadan Fransa harekete geçmeli ve bu sadece moral ve insani sorun değil, aynı zamanda stratejik bir görevdir" ifadesini kullandı.

'SESİMİZ CILIZ ÇIKARSA EFRÎN GİBİ OLUR'

Diğer katılımcıların öne çıkan mesajları da şöyle:

Yönetmen-Yazar Caroline Fourest: "Kürtleri düşündüğümüzde, Şengal, Kobanê, Efrîn... Efrin'i hatırlayın. O dönem sesimiz o kadar cılız çıktı ki bugüne geldik. Çığlıklarına kulaklarımızı kapattık. Bu süreci görenlerin çığlıkları duyulmadı. Duyulmadıkça mezarlıklar büyüdü. Asla unutmayacağım."

Etnolog Stephone Breton: "Bu halkın kurban edilmesi asla kabul edilemez. Orada direnişlerine tanıklık ettim. Genç kadınlar ve erkekler omuz omuza DAİŞ'e karşı amansız bir mücadele verirken hayatı yeniden kuruyorlardı!"

'EKONOMİK BASKI ŞART'

Gazeteci Jean Michel Morel: "Almanya, Hollanda ve birkaç ülke silah satışını durdurduğunu ifade etti. Bu olumlu anlamda bir gelişmedir. Bu yeterli değil, ekonomik anlamda bir baskı oluşturmak şart."

Roja Sor Başkanı Alexandre Koroglu: "İnsani yardım kurumları bölgeyi terk etti. 200 binin üzerinden insan şu an yerinden edildi. İnsani yardım ihtiyacı sadece Heyva Sor Kürdistan tarafından gerçekleştiriliyor. Bu anlamda herkes sorumluluk üstlenmeli."

'TANIKLIK ETTİM; KÜRTLER BİR MODEL OLUŞTURDU'

Mitterrand Vakfı dikertörü Jeremie Chomette: "Rojava'ya bu yıl bir ziyaret gerçekleştirdim. Orada her halkın kendi farklılığıyla kendi ifadesine tanıklık ettim. Özellikle kadınların kurduğu kooperatifler ve kadın evlerinin verdiği hizmet karşısında şaşkınlık yaşadım. Ekoloji ve kadın konusunda bir model söz konusu. Bu saldırı aynı zamanda bütün bu oluşturulan değerlere"

Güney Kürdistan Paris Temsilcisi Ali Dolamari: "Bu saldırı geri dönülmez daha büyük yıkımların ortaya çıkmasını sağlayacak. Bu anlamda Fransa'nın Suriye'nin bütünlüğü için derhal harekete geçmesi gerekiyor."

Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan: Kürtlerin her barış ve demokrasi oluşumu tarihte aynı soykırımdan geçirildi. Bu ilk değil. Şimdi Trump, Normandiya'da neredeydiniz diyor. Unuttuğu bir şey var; Kürtlerin o dönem de bugün de bir ülkesi olmadı. Normandiya çıkarmasına gelmek için uçakları olmadı. Bunun olmayışı da bir yüz yıldır her ayağa kalktığında onun katliama uğramasıdır."

'DURDURMALIYIZ'

Sos Rasicme Başkanı Dominique Sopo: "Irkçılık etrafında bir ülke örgütlenip başka bir ülkenin toprakları üzerine savaşa gidiyor. Kendi toprakları üzerinde dikta bir rejimle demokrasi ve barışı savunan herkesi kıskaç altına alan Erdoğan durdurulmalı."

'TÜRKİYE SOYKIRIM GEREKÇESİ OLUŞTURUYOR!'

Nouvelle Armanie Direktörü Ara Tronian: "Son yüzyılda Türkiye önce Ermenileri daha sonra Kürtleri katletmek için her defasında bir soykırım gerekçesi oluşturuyor. Hatta daha sonra Ermeniler ve Kürtler Türkleri katletti diyen bir ülkeyle karşı karşıyayız. Bu kendini sürekli tekrarlayan katliamcı ve soykırımcı tarihe dur denilmeli."

'ONURLUCA HEPİMİZ İÇİN SAVAŞTILAR'

Kızıl Haç kurumu doktoru Raphael Pitti: "Rojava'yı baştan başa dolaştım. Geriye kalan yaralıları, mezarlıkların taşlarını süsleyen genç kadınların ve erkeklerin isimlerini. Kobanê mezarlığının başında bekleyen yaşlı bir adam diyordu ki ; 'oğlumu bekliyorum.' Reqa'nın genç kadın belediye başkanı aynı zamanda yaralılara koşuyordu. Şimdi biz bu ölenlere sırtımızı size döndük, sizin canınız pahasına koruduğunuz halkınızın ölümlerini izliyoruz diyeceğiz. Ne diyeceğiz; onurlu bir şekilde bizim için savaşanlar için şimdi biz de varız mı diyeceğiz, yoksa teslim mi olacağız bütün bunlara!"

'AVRUPA İÇİN DE YENİ KATLİAMLARIN HABERCİSİ!'

Gazeteci Emilie Buzyn: "Bu süreç uzun süredir hazırlanıyordu. Bölgede yeniden DAİŞ'in harekete geçmesi ve daha önceki sürecinde de Türkiye'nin rolünü unutmayalım. Bu aynı zamanda ülkemiz için ve Avrupa için yeniden katliamların habercisi!"

'BARBARLIK KARŞISINDA KÜRTLERİN YANINDA OLALIM'

Yazar Bernard Henri Levy: "Bugüne kadar radikal İslam terörizmine karşı birlikte hareket ettiğimiz ve müttefikimiz dediğimiz güçleri yalnız bırakmak onursuzluktur. Bu barbarlık karşısında Kürtler yalnız bırakılamaz!"

Yeşiller Senatörü Esther Benbassa: "Erdoğan ülkesinde yaşanan krizin faturasını Kürtlere kesiyor. Fransa ilk adım olarak derhal elçisini geri çağırmalıdır. Kürtlerin yanındayız."

'PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI'

Fransa Sol Parti milletvekili Eric Coquerel: "Türkiye'nin NATO görevi durdurulmalıdır. Hava sahasının kapatılması için ülkemiz rol oynamalıdır. Erdoğan'ın argüman haline getirdiği PKK'nin terör örgütleri listesinde varlığına derhal son verilmeli ve müttefikimiz Kürtler uluslararası korumaya alınmalıdır."

'TÜRKİYE NATO'DAN ÇIKARILMALI'

Sosyalist Parti senatörü Remi Feraud: "Kürtlere bugün sizinleyiz demek yetmez. Efrîn'de olduğu gibi hep 'sizinleyiz' deyip bir şeyler yapılmayacak mı? NATO görevini dondurmak değil, savaş suçu işleyen bir NATO ülkesi kabul edilemez. Derhal çıkarılmalıdır. Göçmen krizini bahane eden Erdoğan Avrupa tarafından finanse ediliyor. Bu kabul edilemez. Bizim paramızla Kürtler vuruluyor!"

'TÜM YAPTIRIMLAR UYGULANMALI'

UDİ Grup Başkanı milletvekili Jean Chistophe Lagarde: "Bugünlere gelmeden daha Suriye'ye Türkiye'nin silahlarının cihatçılara gittiği yönde bilgilerin geldiği dönemde dönemin başbakanı Manuel Valls'a 'bizim Türkiye ile müttefikliğimiz ve ilişkimiz nedir' diye parlamentoda soru yöneltmiştim. İşte o günden bugünler çıktı. Artık NATO'nun varlığının bir anlam ifade etmediği dönemde Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını tartışmak yerine artık NATO'nun işlevsizliğini görmek gerek. Yeni bir müdahil güç oluşturulmalı. Bu anlamda Fransa rol oynamalı. Hava sahasının kapatılması için derhal harekete geçilmesi ve tüm ekonomik yaptırımların uygulanması için yarın geç olmadan Fransa rolünü oynamalıdır! Fransa'ya gelen Türklere her türlü yaptırım derhal devreye sokulmalıdır!"

Komünist Parti Lecoq: "Kürt milletvekillerinin tutuklandığı ilk yıllardan bu yana Kürt halkının yanındayız. O günlerde Kürt sorununu parlamentoya taşımak isteyen birkaç komünisttik. Şimdi bu salonu dolduran farklı siyasi anlayışlar olduk. Bunu Kürtler öle öle sağladı. Fransa, dün DAİŞ'e karşı amansız savaşta kızlarını ve oğullarını feda eden bu halka karşı sorumludur."

'ÖCALAN SERBEST KALMALI'

Val D'oise Milletvekili François Pupponi: "Rojava tüm halkların mozaiğini içinde barındıran, direnen bir halkın simgesidir. Bu saldırı kabul edilemez. Fransa derhal harekete geçmelidir. Sadece Rojava için değil aynı zamanda PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması, barışın simgesi olan bu halkın lideri Öcalan'ın serbest kalması için. Artık buradaki Kürt militanların Türkiye talebi üzerine kriminalize edilmesi kabul edilemez. Bu topraklarda Kürtleri izleyeceğinize Erdoğan'ın inşa ettiği ve örgütlenen hem de onun direktifleriyle bir Türk sorunu var. Onları izlemeye enerjinizi verin!"

'NATO İŞLEVİNİ YİTİRMİŞTİR'

Cumhuriyetçiler Senatörü Bruno Retailleau:" Kürt sorunu denildiğinde devletsiz bir halk geliyordu aklımıza. Son birkaç yıla kadar Kürt sorunu sadece sol birkaç milletvekilinin sorunuydu. Oysa hepimizin sorunuydu. Şimdi bizi bile aynı platformda buluşturdular. Gidip yerinde tanıklık ettim. En ağır koşullarda nasıl direndiklerini ve hayatı kurmaya çalıştıklarını gördüm. Direnen, Ortadoğu için bir model olan barışın ve demokrasinin renklerini taşıyan bu halkla dayanışma değil, bir görev olarak onların yanında olmalıyız. Bugün gelinen aşamada bize şunu gösterdiler; müttefik kavramı, NATO gibi oluşumların şu aşamada bir işlevinin olmadığını. Mezarlıkları büyüyen bu halka karşı görevlerimiz var. Şimdi onlara sizi kullandık, arkamızı dönebiliriz mi diyeceğiz. Onurlu bir şekilde yanlarında mı duracağız..."

'GÖÇMEN KOZU ELİNDEN ALINMALI'

Generasyon Milletvekili Sonia Krimi: "Erdoğan'ın elinden göçmen kozu alınmalı. Bu tehdit karşısında boyun eğildi. Yarın geç olabilir. Bu savaşın ağır bilançosu karşısında derhal Fransa sorumluluğunu yerine getirmeli."