Fransa’dan ‘Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır’ mesajı-YENİLENDİ-II

Fransa’nın birçok merkezinde TJK-E’nin çağrısı meydanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, “Efrin’de faşizme geçit yok” mesajı verdi.

Fransa’nın başkenti Paris, Nantes ve Lyon kentlerinde bir araya gelen binlerce kişi Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk Devleti'nin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Binlerce kişinin katıldığı eylemde, "Katil Erdoğan, destekçisi Avrupa", "Her yer Efrîn her yer direniş" ve "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganları atıldı.

Paris Efrîn'i sahiplenme kadın platformunun çağrısı saat ile Saat 15.00'de Gar de L’Est önünde bir araya gelen binlerce kişi Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırısını protesto etti. Kadınlar tarafından "Erdoğan faşizmine geçit yok" ve "Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır" pankartının açıldığı eylemde Kürdistanlılar "Biji berxwedane Efrînê" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarına karşın Avrupa ülkelerinin sessizliğine öfkeli olan Kürdistanlılar ve dostları, Avrupa Birliği'nin, AKP- MHP faşizminin Efrîn'de yaptığı sivil katliamlar karşısında üç maymunu oynadığını belirten dövizler taşıdı. Yürüyüş boyunca sık sık "Biji Serok Apo" sloganları atılarak bildiriler dağıtıldı. Kitle Republiqe Meydanına gelindiğinde burada miting gerçekleştirildi. Mitingde kadın örgülerinin ortak mesajı okunarak , Efrîn direnişinin gerici faşist zihniyete karşı kadının özgürlük direnişi olduğunun altı çizildi.

Mitingde ayrıca, Sol Parti Milletvekili Eric Coquerel, Sosyalist Parti Senatörü Olivier Leonard ve PYD Fransa temsilcisi Xalit İsa Efrîn ile dayanışma mesajları verdi. Mitingde yapılan konuşmalarda, "Türk Devleti'nin Efrîn'de kimyasal silahlar kullanılarak sivil katliamlar yapmasına Fransa'nın ve Avrupa ülkelerinin sessiz kalmaları kabullenemez. Başta Fransa Parlamentosu bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır. Dün nasıl Kobanê'de Kürt halkının mücadelesinin yanında olduysak, bugünde Efrîn direnişinde sonuna kadar Kürt halkının yanında olacağız. Kürtler mutlaka kazanacaklardır" denildi. Efrîn'i sahiplenme eylemi "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları ile son buldu.

NANTES

Fransa'nın Nantes kentinde Kürtler ve dostları Efrîn için yürüdü. Nantes kentinin Commerce meydanında 14:30’da bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostları yaklaşık olarak 5 kilometre boyunca şehir merkezinde yürüdü. Yürüyüş esnasında Türk devletinin Efrîn'i işgal girişimi ve yüzlerce sivilin katledilmesini protesto edildi.

Yürüyüş sırasında sık sık "Katil, diktatör Erdoğan", "Efrin Türk Devleti'ne mezar olacak" ve "DAİŞ'in hezimetini yaşayacaksın" sloganları atıldı. Kürt dostları Adına Fransa Komünist Partisi, Liberte alternatif ve birçok örgüt, dernek de kendi flamalarıyla yürüyüşe destek verdi. Eylemde, Kürt dostları adına yapılan konuşmalarda Kürt halkıyla dayanışma mesajları verilerek Türk Devleti'nin işgal girişimine sessiz kalan Avrupa ülkeleri de protesto edildi. Miting sloganlarla eşliğinde sona erdi.

LYON

Fransa'nın Lyon kentinde de Place de la République meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Efrîn direnişine destek olmak amacıyla bir yürüyüş ve miting düzenledi. Mezopotamya Kültür Derneği'ne kadar yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşe, Mezopotamya Kültür Derneği, Kürdistan-Fransa Dayanışma, Lyon Kürtlerin Dostları Derneği, Fransız Komünist Partisi, Rhone Genç Komünistler ve Sol Parti gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra, Lyon Partizan taraftarlar grubu da destek verdi.

MONTPELLİER

Montpellier'de DKTM’nin çağrısı ile Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları şehir merkezindeki Comedie Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık, “Bijî Berxwedana Efrînê”, “Hepimiz PKK'yiz", "Kürdistan'a statü", “Efrin yalNız değildir”, "Biji berxwedana YPG/YPJ” ve “Katil Erdoğan” sloganları atan eylemciler, Fransızca hazırlanan bildirileri dağıttı. Eyleme destek veren Kürdistan dostları yaptıkları konuşmada şunları belirtti: "Efrin ve Rojava devrimini ve sistemini insanlığa ilham ve umut vermiştir. Erdoğan diktatör bu sisteme müdahale etmek istiyor. Biz Fransız halkı Rojava'yı desteklemeye devam edeceğiz. Avrupa YPG/YPJ'ye borçludur. Biz komünist partisi olarak Kürt halkının haklı ve onurlu mücadelesinin yanındayız." Eyleme katılan BASK temsilcisi de Efrîn ve Kobanê devrimini selamladı.

AVİGNON

Çok sayıda Fransız sol grupların destek verdiği Avignon yürüyüşünde Fransızca hazırlanan bildiriler dağıtıldı. Avignon İstasyonu önünde başlayan yürüyüşte sık sık “Bijî berxwedana Efrine”, “Kürdistan faşizmine mezar olacak", “Efrin yalnız değildir”, "Biji berxwedana YPG YPJ” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Belediye önünde sonlanan yürüyüşün ardından yapılan mitingde konuşan DKTM Montpellier eş başkanı Cevat Güneş, "Efrîn direnişi selamlıyoruz Efrîn de tarihi bir direniş sergileniyor. Biz burada Efrîn’e işgal saldırılarında bulunan faşist, diktatör Erdoğan nasıl DAİŞ'i Kobanê de hezimete uğrattıysak seni de Efrîn'de hezimete uğrayacağız" dedi. Efrîn direnişinin yanında olduklarını belirten Fransız sol temsilcileride , Avrupa’ya Erdoğan faşizmini durdurma çağrısında bulundu.

STRASBOURG

AABF'nin çağrısı ile, Alsace’daki Kürdistanlılar, Türkiyeli sol çevreler, Fransız STÖ ve sol partilerin de desteği ile Efrîn'le dayanışmak amacıyla binlerce kişi Fransa'nın Strasbourg kentinde bir araya geldi. Eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan'ın Kürt halkının Efrîn'deki kazanımlarını hedef aldığı ve bu işgal girişimiyle faşist ve diktatör rejimini daha da pekiştirdiği belirtildi.

LA ROCHELLE

Batı Fransa La Rochelle şehrinde 300'e yakın Kürdistanlı Efrîn'i desteklemek amacıyla Vieux Port’da toplandı. Türk devletinin Efrîn'deki katliamlarına tepki gösteren Kürdistanlılar, "Her yer direniş her yer Efrîn", "Efrin yalnız değil" sloganları eşliğinde eylemlerini sonlandırdı.

TOULOUSE

Türk Devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'i işgal girişimi Güney Fransa'nın Toulouse kentinde yapılan bir yürüyüş ve miting ile protesto edildi.

Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen yürüyüş ve miting saat 15:00’da Capitol meydanın da yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından hazırlanan bir bildiri okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Sol Parti adına konuşan Jean-Christophe sellin Erdoğan'ın barbarlığına sessiz kalmak onun gibi faşist biriyle yan yana olmaktan başka bir anlam ifade etmeyeceğini belirterek, "Başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere bütün Avrupa ülkeleri bu işgale sessiz kalmamalı. Hiç kimse unutmamalıdır ki dün bizi DAİŞ barbarlığından Kobanê'de son mermileri kalana kadar savaşan Kürtler kurtardı. Bugün de hepimiz bu alanda bunu konuşmanın onurunu yaşiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi Capitol meydanın da başlayan yürüyüşte, "Katil Erdoğan", "Biji berxwedana Efrinê ve "Kobane kazandı Efrîn'de kazanacak" sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında Efrîn işgalini protesto eden bildiriler dağıtıldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Arap ve Fransızların da yoğun olarak katıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PYD, YPG, YPG, KCK ve MLKP bayrakları taşındı.

Bildirilerin de dağıtıldığı yürüyüş ardından miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde
dengbej Çiçek’in ağıtları ile sona erdi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya ve Marignane şehrinde yaşayan Kürdistanlı ve dostları da eylemdeydi. Canebiere Meydanı'nda bir araya gelen üç bine yakın Kürdistanlı Efrîn için tek yürek oldu. Yürüyüşte oldukça öfkeli olan gençler Efrîn'e düşen bombaların sorumlusu olarak Avrupa ülkelerini gördüklerini söyledi. Kürdistanlılar çok geç olmadan Avrupa ülkelerini yaşanan adaletsiz işgal girişimi karşısında tavır almaya çağırdı.

Yüzlerce kadın yürüyüşün en önünde YPG/YPJ, PYD, PKK bayraklarının yanı sıra Arin Mirkan ve Avesta Xabur'un yer aldığı fotoğraf ve Efrîn ile dayanışmaya çağrılan pankartlar eşliğinde, Canebiere Meydanı'ndan Marsilya Valiliği ve Amerikan Konsolosluğunun bulunduğu meydana doğru yürüyüşe geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posteri ve 10 metrelik sarı, kırmızı, yeşil pankarttın taşındığı yürüyüşte sık sık Fransızca “Katil Erdoğan”, “Efrîn yalnız” değil sloganı haykırıldı. Bir grup Kürdistanlı ise Türk uçakları tarafından yerle bir edilen köylerin ve parçalanmış çocukların fotoğraflarını taşıdı. Çevrede bulunan birçok Fransız alkış ve sloganlarla Kürdistanlılara destek verdi.

Bir saatlik yürüyüşün ardından miting alanına varan Kürdistanlılar Efrîn'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Kürdistanlılar hep bir ağızdan “Şehit namırın” sloganı attı. Mitingde Fransızca, Kürtçe ve Türkçe konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Efrîn'e yönelik işgal girişimine sessiz kalan Fransa, Almanya ve ABD olmak üzere bütün diğer ülkeler bu vahşette ortak olduğuna vurgu yapılarak şöyle devam edildi: "Kürtler bütün dünya için savaştı. Bu uğurda büyük bedeller ödedi. Savaşın Avrupa'ya gelmesini engelledi. Dünyanın en güzel kadınları, dünyanın en çirkin DAİŞ çetelerini Kobane'de yendi. Reqa'da yendi. Efrîn'de de yenecek! Efrîn düşmeyecek. Efrîn düşecek diyenler Kobane'de düştü. Reqa'da düştü. Efrîn'de yine düşecek. YPG/YPJ kimseye bel bağlamıyor. Bel bağladığı tek bir yer var. Oda Kürdistanlı ve dostlarıdır. Marsilya'da ve dünyanın dört bir tarafından yaşayan Kürt halkıdır" denildi.

Miting “Biji berxwedana Efrîne” sloganıyla sona erdi.