Fransa ile İran arasında tutuklu değişimi anlaşması

Fransa ile İran arasında yapılan tutuklu değişimi anlaşması kapsamında ABD tarafından iadesi istenen bir kişinin İran’a geri gönderildiği öğrenildi.

Tutuklu değişimi kapsamında İran rejimi tarafından geçtiğimiz yıl tutuklanan biri İran kökenli iki Fransız akademisyenin serbest bırakılması bekleniyor.

İran rejimine yakın Mizan Online ile Presse TV’de yer alan haberlerde, iki ülke arasında tutuklu değişimi kapsamında Fransa’da geçtiğimiz yıl tutuklanan Celal Rohollahnejad adlı İranlının uçakla Tahran’a gönderildiği duyuruldu. Fiber optik mühendisi olan bu kişinin İran’a askeri amaçla teknolojik malzeme temin etmekle suçlandığı Amerikan yargısı tarafından iadesi istenmiş ve son olarak 11 Mart’ta Fransız Yargıtay’ı tarafından iadesine onay verilmişti.

Ancak İran rejimiyle yapılan karşılıklı müzakereler sonucu Rohollahnejad’ın bizzat Başbakan Edouard Philippe’in talimatıyla serbest bırakıldığı düşünülüyor.

Daha önce Paris’teki İran Büyükelçiliği’ne teslim edilen ve dün uçakla Tahran’a uçtuğu savunulan Rohollahnejad’a karşılık İran’da tutuklu iki öğretim görevlisinin serbest bırakılması bekleniyor. Tutuklu değişimi pazarlığı yapılan kişilerin aynı zamanda İran vatandaşı olan antropolog Fariba Adelkhah ile Afrika uzmanı Roland Marchal olduğu biliniyor. Her iki Fransız vatandaşı Paris Siyasal Bilimler Fakültesi’ne bağlı Uluslararası araştırmalar Merkezi (CERI) için çalışıyordu.

İran son aylarda ABD, Avustralya ve Almanya ile de tutuklu değişimi gerçekleştirmişti.