Fransız örgütlerden CDK-F ile dayanışma mitingi

Fransa’da Kürtlere yönelik baskıların artması, sivil toplum örgütleri, sendika ve siyasi oluşumların oluşturduğu kolektif tarafından protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu bina önünde düzenlenen protesto eylemine çok sayıda kurum temsilcileri ile CDK-F temsilcileri katıldı.

Eylem ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian’ın, 12 Haziran’da Türkiye’ye yaptığı ziyaret ardından Kürtlere yönelik baskıların artması protesto edildi.

Mitingde bir konuşma yapan CDK-F sözcüsü Agit Polat, Fransa’nın Kürtlere yönelik baskıcı politikalarına dikkat çekti. Çavuşoğlu’nun, Fransız makamlarının bu baskılarından ötürü duyduğu memnuniyeti de dile getirdiğini hatırlatan Polat, öte yandan Fransa’da çok sayıda sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi partiden oluşan ve Kürtlere yönelik baskı ve tehditlere tepki göstererek bugün bu mitingde bulunup desteklerini ifade eden kolektife teşekkür etti. Polat, Fransa’nın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Mitingde kolektif adına yapılan konuşmada da halkların kardeşliğinin bir avuç ticari anlaşmalar ile pazarlanamayacağı dile geldi.

Fransa’nın Kürt demokratik hareketine yönelik baskıya dahil olarak Türk devletinin bir yedeği haline gelmemesi gerektiği de belirtilen konuşmalarda Kürt aktivistlere yönelik soruşturmalardan vazgeçilmesi ve PKK’nin Ortadoğu’da öncü bir siyasi aktör olarak meşruiyetinin tanınmasını istedi.

Kolektif, Fransa hükümetinden konuya ve gelişmelere ilişkin bir açıklama beklediklerini belirterek, mitingi alkışlar ve sloganlarla sona erdirdi.

Mitinge, France-Insoumise Milletvekili ve Sol Parti (PG) Koordinatörü Eric Coquerel, Fransa’daki Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi (CCAF) adına Les Nouvelles d’Arménie Direktörü Gazeteci Ara Toranian, Sol Parti (PG) adına Jean Christophe Selia, Yeşiller (EELV) Genel Sözcüsü Sandra Rigol, Eski Milletvekili Sergio Coranado, Fransa Sol Parti Eş Koordinatörü Danielle Simonnet, Génération Ulusal Sözcüsü Pierre Serne, Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) Sözcüsü Olivier Besancenot, Fransız Komünist Partisi (PCF) Merkez Yürütme Üyesi ve Alp Maritime Bölge Seçilmişi Cecile Dumas, l’Union Communiste Libertaire (UCL) Yetkilisi, Ulusal İşçi Konfederasyonu’ndan (CNT) Julie C., SOS Racisme Başkanı Dominique Sopo, Uluslararası Tamouls EELAM Koordinasyonu’ndan Thiru Thiruchchoti, Amazig örgütlerinden Yasmina Oubazour, France-Kurdistan adına Laura Greaume, Liseliler Sendikası (FIDL) Sözcüsü Sophia Ait Ouarabe ile Birleşik Öğrenci Sendikası (UEC) Sözcüsü ve CDK-F Sözcüsü Agit Polat, CDK-F Eşbaşkanları Lokman Kanar ve Fevziye Erdemirci ile, TJK-F, CDK-F önceki dönem eşbaşkanlarından Vedat Bingöl de katıldı. Mitinge ayrıca, Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) adına Fransız politikacı olan Jean Christophe Lagarde destek mesajı gönderdi.