Fransız seçilmişlerden HDP'ye destek, Türkiye'ye kınama

Fransa’da dört belediye başkanı, bir milletvekili ve bir parti temsilcisi HDP'li belediyelerin gasp edilmesine tepki gösterdi. İki belediye başkanı Türk Büyükelçiliğine mektup yazdı.

Vitry-sur-Seine Belediye Başakanı Jean-Claude Kennedy, Türk devletinin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’ya yazdığı mektubunda, 19 Ağustos’ta HDP’li üç büyükşehir belediyesinin gasp edilmesi ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasını hatırlattı.

KENNEDY: YOLSUZLUKLARI AÇIĞA ÇIKARDIKLARI İÇİN... 

Keyfi gözaltılara tepki gösteren Kennedy, bu operasyonun 2016’daki darbe teşebbüsü ardından atanan kayyumlarının yolsuzluklarının ortaya çıkarılması sonrasında yaşandığına dikkat çekti.

Mektupta, “Çok sayıda tanıklık da kentlerin fonlarının yağmalandığı ve borçlandırıldığını doğruluyor” denildi.

Aynı zamanda Nusaybin belediyesi ile dayanışma sözleşmesi içerisinde olduklarını da hatırlatan Kennedy, derin endişelerini dile getirdi ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

FAUTRE: DERHAL GERİ İADE EDİLMELİ

Camhpigny-Sur-Marne Belediye Başkanı Christian Fautré de, Türk Büyükelçiliğine yazdığı mektupta belediye başkanlarının demokratik şekilde seçildiklerini ve yolsuzlukları ortaya çıkardıkları için yeniden operasyona maruz kaldıklarını belirtti. Fautré, “Görevden alınan belediye başkanlarının derhal görevlerinin iade edilmesi ve tutuklanan Kürt aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını istiyorum” dedi.

MARSAC: KÜRT HALKININ İRADESİ YOK SAYILAMAZ

Villiers-le-Bel Belediyesi Başkanı Jean-Louis Marsac, yazılı bir açıklama ile tepkisini ifade etti. Marsac, “Özgürlüklere yönelik bu saldırılar ve Türkiye’deki Kürt halkını demokratik olarak seçilmiş temsilcilerinden mahrum etmeyi hedefleyen otoriter sapma kabul edilemez” dedi.

Marsac, “Kürt halkının siyasi iradesi yok sayılamaz, görevden almalar ve baskılarla susturulamaz” diye ekledi.

APPERE: KALICI ÇÖZÜM ANCAK DİYALOGLA MÜMKÜN

Rennes Belediyesi Başkanı Nathalie Appéré de yazılı bir açıklama yaparak, hukuk devletine olan bağlılığına vurgu yaptı. Appéré, “Kürt sorununa kalıcı çözüm ancak siyasi bir diyalogla mümkündür” dedi.

PUPPONI KAYYUMA KARŞI KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ ÖNERDİ

Fransız Sosyalist Parti milletvekili François Pupponi yazılı bir açıklama yaparak Mardin, Amed ve Van belediyelerinin gasp edilmesini kınadı.

Pupponi, " HDP'nin üyeleri ve geçen Mart ayında demokratik olarak seçilen Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının, İçişleri Bakanlığı tarafından keyfi bir şekilde görevden alındığını öğrendim." diyerek kararın daha önce de uygulandığı süreci hatırlattı.

Pupponi şunları ifade etti: "Bu karar, özellikle HDP'yi susturmaya çalışan Erdoğan hükümetinin kaygı verici sürüklenmesinin yeni bir kanıtı. Hatırlatmak gerekirse, 2014 yılında seçilen Kürt belediyelerin 95’inde, 95’i - görev süreleri boyunca - Ankara tarafından atanmış idareciler tarafından değiştirilmişti!

Bu otoriter tutuma karşı, 2017 yılında, tüm halkların (Kürtler, Asur-Keldani ve Türk toplumları dahil) hakları için mücadelelerini desteklemek amacıyla HDP'ye ait iki tutuklu milletvekilini kardeş milletvekili olarak kabul ettim. Ayrıca Mardin şehri ile Paris Sarcelles şehirleri arasında kardeş belediye olması için çalışmalar yürütüyorum. Kayyuma karşı bizlerde bu kardeşlik köprüsünü kurmaya devam edelim. "

Pupponi, kayyuma karşı kardeşlik köprüsünün güçlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Açıklamanın devamında ise şunları dile getirildi: "Bugün her zamankinden daha fazla Kürt, Süryani-Keldani ve Ermeni dostlarıma ve Türkiye'deki eşitlik ve özgürlük için mücadele eden herkese verdiğim desteği tekrar ediyorum. Bütün dayanışmalarımdan emin olabilirler. Bu anlamda elimden geleni yapacağım"

GERMAIN: AB KARARI KINAMALI

Sosyalist Parti Ulusal Sekreteri Jean-Marc Germain yazılı bir açıklama yaparak kayyum atamalarını kınadı.

Germain’in tepkisi şöyle: "19 Ağustos 2019 tarihinde, Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine keyfi bir şekilde kayyum atanmasını şiddetle kınıyorum.

Sosyalist Parti olarak bu yeni darbeyi demokrasiye yapılmış olarak sayıyoruz. Bu aynı zamanda demokratik muhalefete özellikle de HDP'ye karşı iktidarın şiddetinin boyutunu gösteriyor. Belediye başkanları alınıp yerine Ankara'ya sadık valiler atanıyor. Sosyalist Parti olarak terörle mücadele adı altında demokratik güçlere ve Kürt halkına karşı yapılan zulmü asla kabul etmiyoruz ve hiç bir gerekçe bunu haklı çıkaramaz. Aynı şekilde Fransız yetkili organlarını ve AB'yi derhal bu kararı kınamaya çağırıyoruz!"