Fransızlardan "Efrîn'i kurtaralım" çağrısı

Fransa’da çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, akademisyen, sanatçı ve hak savunucusu “Efrîn’i kurtaralım” başlıklı bir çağrı metni yayınladılar.

Liberation gazetesinde yayınlanan çağrıda, “Türk ordusunun Kuzey Suriye’de Kürtlere yönelik bombardımanları karşısında Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nde uçuşa yasak bölge kurulmasını savunması gerekiyor” denildi.

İşgalci Türk devletinin 20 Ocak’tan bu yana Efrîn’deki sivil nüfusu karadan ve havadan günlük olarak bombardımanlarla hedeflediğini belirten çağrıcılar, Erdoğan’ın propagandaları ve jeopolitik hesaplarının aksine bölgede yaşanan gerçekleri bildiklerini kaydetti.

“Sözkonusu olan özelde Efrîn Kürlerine karşı, daha genel anlamda tüm Kuzey Suriye’ye yönelik etnik temizlik operasyonudur (...) Kara ve hava saldırılarının başından bu yana, köyle saldırıya uğruyor ve yıkılıyor, binlerce sivil Efrîn kentine sığınmaya itiliyor. Hepsinin bu şansı olmadı: 400’e yakın sivil öldürüldü ve yüzlercesi yaralandı. Her zaman olduğu gibi kadınlar ve çocuklar en ağır bedeli ödedi."

Efrîn merkeze yönelik saldırılar, sivil alt yapıların hedeflenmesi, hastanelerin bombalanması, yüzbinlerce insanın evlerini terk etmesine dikkat çeken çağrıcılar, “Bu durum karşısında sadece uluslararası toplumun pratikte sert bir tutum takınması daha kötüsünü engelleyebilir. Gözlerimizin önünde yaşanan trajediye sadece kelimelerle tepki göstermek ne onurludur ne de etkili olur” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararı ardından Türk devletinin saldırılarını yoğunlaştırdığına dikkat çeken çağrıcılar, “Fransa özel bir role sahip. BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, NATO üyesi olarak ve kriz halindeki bölgede önemli bir aktör olarak, ülkemizin sesini duyurabilir” diye kaydetti.

Metinde Fransa’ya şu çağrı yapıldı: “Fransa’da dönemin aciliyeti karşısında başta Efrîn’de olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bir bölge oluşturulması için elinden gelen her şeyi yapmasını istiyoruz.”

İmzacılar şöyle: SOS Racisme Başkanı Dominique Sopo, “Nature et l’Homme” (Doğa ve İnsan) Vakfı Başkanı Audrey Pulvar, komedyen Josiane Balasko, sanatçı Yannick Noah, Licra Başkanı Mario Stasi, LDH (İnsan Hakları Ligi) Başkanı Malik Salemkour, Cran Başkanı Louis-Georges Tin, acil servis doktoru Patrick pelloux, sinemacı Louise, Güney Afrika’da Witwatersrand Üniversitesi profesörü Achille Mbembe, sinemacı Yvan Attal, komedyen ve mizahçı Michel Boujenah, Pari Barosu avukatı Dominique Tricaud, Urgence Darfour Kolektifi Başkanı Jacky Mamou, Avrupa Anarşist Hareketi Başkanı Benjamin Abtan.