Galip Muhafazakârlar oldu, Brexit kesinleşti

Brexit tartışmaları ile Britanya’da yapılan seçimler, Brexit’i savunan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti'yi tek başına iktidara taşıdı.

Johnson’un iktidarı ile İngiltere’nin AB’den ayrılık süreci (Brexit) kesinleşmiş oldu. İşçi Partisi ise seçimler de büyük bir yenilgi alarak Parlamento’da 37 milletvekilini kaybederken, Jeremy Corbyn ise istifa edeceğini açıkladı.
Britanya’da Brexit tartışmalarının ortaya çıkardığı 12 Aralık Erken Genel Seçimleri’nin galibi Muhafazakâr Parti oldu. Şu ana kadar açıklanan kesin sonuçlara göre Avam Kamarası'nda mutlak çoğunluk için gerekli olan 326'yı aşarak 364 sandalye elde etti. Muhafazakar Parti'nin oy oranı yaklaşık yüzde 45 oldu ve bu da 1979'dan bu yana en yüksek oy oranına ulaştığı anlamına geliyor. Ana muhalefet partisi pozisyonunu koruyan İşçi Partisi ise 650 koltuğun bulunduğu mecliste 203 sandalye aldı.  Seçimlerde İskoç Ulusal Partisi 49, Liberal Demokrat Parti 11, Demokratik Birlik Partisi 8, Plaid Cymru 4, Yeşil Parti 1 ve diğer partiler  de 15 milletvekili kazandı. Dikkat çeken detaylardan biri ise liberallerin durumu oldu. Liberal Demokratlar’ın lideri Joe Swinson Dunbartonshire East bölgesindeki vekilliğini 149 oy farkıyla İskoç Ulusal Partisi'ne karşı kaybetti. Joe Swinson, sonuçların açıklanmasının ardından parti liderliğinden istifa etti. Liberal Demokrat Parti'nin Başkanı Sal Brinton, yeni liderin önümüzdeki haftalarda yapılacak oylamayla belirleneceğini açıkladı.

JEREMY İSTİFA EDECEK

Seçimlerde en büyük şoku ise İşçi Partisi ve lideri Jeremy Corbyn yaşadı. İşçi Partisi ise1935'ten bu yana parlamentodaki en düşük sandalye sayısına inerek sadece 203 milletvekilliğini kazanabildi. İşçi Partisi'nin, 2016'da yapılan referandumda hem AB'den ayrılma hem de birlikte kalma yönünde oy kullanan bölgelerin her ikisinde de oy kaybettiği görüldü. Referandumda AB'den ayrılma yönünde oy veren seçmenin yoğunlaştığı Kuzey ve Orta İngiltere kasabaları ile Galler'de önemli oy kaybına uğradı. İngiltere'de geleneksel olarak İşçi Partisi'ni destekleyen kuzeydeki bölgelerin 28'i Muhafazakarların eline geçerken, bu durum parti içerisinde şok etkisi yarattı. Bu durum, kuzeydeki "Kızıl Duvar'ın yıkıldığı" yorumunun yapılmasına da neden oldu. 1935 yılından bu yana en ağır yenilgisini alan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, seçim sonuçlarının ardından "Bir dahaki seçimde İşçi Partisi lideri olmayacağım" diyerek istifasını açıklamış oldu. Londra'daki seçim bölgesi Islington North'dan 10. kez milletvekili seçilen Corbyn, "Büyük hayal kırıklığı yaşadığımız bir geceydi. Umudun ve birliğin manifestosuyla seçmenin karşısına çıktık ancak Brexit, toplumu fazlasıyla kutuplaştırdı. Bu kutuplaşma da sonuca tesir etti" diye konuştu.

İSKOÇYA’DA BAĞIMSIZLIK RÜZGARI

İngiltere'de seçimler muhafazakârların zaferi ile sonuçlanarak Brexit kesinleşse de ülkeyi belirsiz bir gelecek bekliyor. Brexit ile birlikte İskoçya bağımsızlığı konusunda yeniden referanduma gideceği ve bağımsızlık yolunda tercihini kullanabileceği belirtiliyordu. Bu durum seçimlere de yansıdı. İskoçya'nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi, İskoçya'ya ayrılan 59 sandalyenin 49'unu kazandı. İskoçya Ulusal Partisi, bir önceki seçimlere göre milletvekili sayısını en az 13 artırdı. İskoçlar seçim tercihleri ile “Ne Brexit’i ne de Johnson Hükümeti’ni istiyoruz" dedi. İskoçlar, Brexit refarandumunda AB’den kalma yönünde ezici bir tercihte bulunmuştu. Yeni seçim sonuçlarını değerlendiren İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, "Biz Brexit'i istemiyoruz. Boris Johnson, İngiltere'yi Avrupa Birliği'nden çıkarmak için yetki almış olabilir ama kesinlikle İskoçya'yı Avrupa Birliği'nden çıkarma yetkisi yok" ifadelerini kullandı.

JOHNSON: AMA YOK BELKİ YOK

Peki bundan sonra ne olacak? Bu sonuçlar ile birlikte Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti ve daha önce defalarca parlamentoda reddedilen Brexit anlaşmasının geçmesinin önünde de herhangi bir engel kalmadı. Seçildikten sonra açıklama yapan Muhafakâr Parti Lideri ve Başbakan Boris Johnson, “Bu aşamada öyle görünüyor ki Muhafazakâr Parti hükümetine Brexit’i gerçekleştirmek ve bunun yanında ülkeyi birleştirerek ileri götürmek için güçlü bir yetki verildi” dedi. "Brexit'i zamanında, 31 Ocak'ta sonlandıracağız. 'Eğer' yok, 'ama' yok, 'belki' yok" diyen Johnson, seçim sonuçlarınn ardından Brexit çalışmalarına hemen başlattıklarını da sözlerine ekledi.
Johnson, resmi sonuçların açıklanmasının ardından Kraliçe İkinci Elizabeth ile hükümet kurma yetkisi alabilmek için bir görüşme gerçekleştirdi. Kraliçe, kendi adına hükümeti kurması için Johnson'a izin verdi. Hükümette kimi küçük değişiklikler yapması beklenen Johnson, parlamentoyu önümüzdeki hafta toplayarak Brexit anlaşmasını 20 Aralık Cuma gününe kadar oylamayı hedefliyor.

İNGİLTERE BREXİT SÜRECİNE GİRDİ

İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkışıyla ilgili çerçeveyi düzenleyen Brexit anlaşması parlamentodan geçtikten sonra, Johnson hükümetinin AB ile bu kez serbest ticaret ve göç konularını belirleyen nihai anlaşmalar için masaya oturması gerekiyor.
Muhafazakâr Parti seçim manifestosunda, 2021 yılı içerisinde nihai anlaşmaların da tamamlanıp AB üyeliğinden tamamen ayrılma sürecinin tamamlanmasını öngörüyor.
Johnson’ın anlaşmasında AB ile İngiltere arasındaki serbest dolaşım uygulamasına son verilmesi ve puan sistemine dayalı yeni bir göçmen sisteminin kurulması yer alıyor. Tabii, hükümetin ayrıca, AB dışındaki ülkelerle de serbest ticaret anlaşmaları yapması gerekiyor.

AB EN KISA ZAMANDA OYLAMA İSTEDİ

Seçim sonuçları ile birlikte AB’den de bir açıklama geldi. Seçimlerin ardından açıklama yapan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiliz Parlamentosu'nun en kısa zamanda anlaşmayı onaylayacağını umduğunu dile getirdi.
Avrupa Liderler Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Michel, "İngiliz Parlamentosu'ndan en kısa zamanda bir oylama bekliyoruz. Bu konuda açıklık önemli, en kısa zamanda bu olmalı" ifadelerini kulandı. Michel, ayrıca ticaret anlaşmaları için görüşmeye hazır olduklarını söyleyerek, Johnson'ı zaferi için kutladı.

31 OCAK’TA BREXİT GERÇEKLEŞECEK

Avrupa Komisyonu İç Pazar Sorumlu üyesi Thierry Breton da  "Boris Johnson açık bir çoğunluğa sahip olacak. Anlaşmanın parlamento tarafından kabul edileceğini değerlendirmek mantıklı olur. Bu durumda ayrılma 31 Ocak'ta gerçekleşecek ve 1 Şubat'ta Brexit sonrası sürece girmiş olacağız" açıklamasını yaptı. Breton, müzakerelerin artık kesin olarak sona erdiğini ve bundan sonra AB ile Birleşik Krallık arasında ticaret anlaşmaları için görüşmelerin başlayacağını da belirtti.
Britanya’nın seçim sonuçları Avrupa siyasetini de etkileyecek. Keza AB’den çıkacak olan İngiltere'nin, ABD başta olmak üzere birçok Avrupa dışı ülke ile yeni ticaret anlaşmaları yapması gerekecek. Muhafazakâr Parti, ülkeyi AB’den ayırarak ve göçmenleri sorunların merkezi olarak göstererek seçimleri kazanırken, önümüzdeki dönem bunun ne kadar gerçekçi olduğunu ortaya koyacak. Keza 10 yıldır ülkeyi yöneten muhafazakârlar döneminde yoksulluk, işsizlik, konut sorunu, şiddet, toplum güvenliği ve sağlık gibi konular içler acısı bir duruma dönüşmüş halde. Brexit ile bu sorunların çözülüp çözülmeyeceği İngilizlerin doğru yada yanlış tercih yaptıklarını ortaya koyacak.