Galler’de Llanelli anmasında Kürtlerle dayanışma mesajı

Galler’in Llanelli kasabasında 1911 yılında yaşanan ayaklamasının yıldönümünde yapılan anmada Kürtlerle dayanışma mesajı verildi.

Galler’in Swensea kentine bağlı Llanelli kasabasında yapılan anmaya çok sayıda sendika temsilcisi ve emekçi katıldı.

Bir grup Kürdün de katıldığı anmada emperyalizme karşı ortak mücadele mesajı verildi.

Anma Cumartesi günü öğleden sonra tren istasyonu önünde yapılan konuşmalarla başladı.

Sendikalar Konfederasyonu-TUC başkanı Mark Serwotka ve Demiryolları Sendikası-RMT başkan yardımcısı Steve Hedley gibi önemli isimlerin yer aldığı anmada, Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Nejla Ari de bir konuşma yaptı.

Ari, 1911’de yaşanan ayaklanmaya yönelik İngiliz ordusunun saldırıları sonucu yaşamını yitirenleri andı.

Kürdistan ve Galler halklarının ortak acılarına ve mücadelesine de vurgu yapan Ari, 1911’de insani ve sosyal hakları için mücadele veren emekçilere dönemin İngiliz başbakanı Winston Churchill’in emriyle saldırı yapıldığını ve aynı kişinin zamanında Kürt halkına yönelik kimyasal gaz kullanılması emri verdiğini belirtti.

Galler halkına dayanışma ve desteklerinden kaynaklı teşekkür eden Ari, mücadelenin emperyalizme karşı enternasyonal dayanışma ve ortak mücadele ile kazanılacağını ifade etti.

Yapılan konuşmalardan sonra kasabanın merkezine kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fotoğrafları ve PKK bayrakları da taşındı.

Tarihe ‘1911 Llanelli ayaklanması’ olarak geçen olaylar, Galler’in Swasea kentine bağlı Llanelli kasabasında yaşanmıştı. 18-19 Ağustos 1911 tarihinde yüzlerce kişi Demiryolu işçilerinin grevine destek vermek için iki gün devam eden büyük eylemler gerçekleştirmişti. 19 Ağustos’taki eylemlere İngiliz ordusu saldırı gerçekleştirmiş, iki kişi yaşamını yitirmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Her yıl çok sayıda sendikanın katılımıyla anma yürüyüşü gerçekleştiriliyor.