Galler’de 'Rojava' gecesi: Kürtlerin yanındayız

Galler Kürt Halk Meclisi’nin düzenlediği Rojava ile Dayanışma etkinliğine katılan İngiliz ve İskoç vekiller, "Kürtlerin yanındayız" mesajını verdi.

Galler Kürt Halk Meclisi tarafından Newport kentinde Rojava ile Dayanışma Gecesi düzenlendi. Geceye, Galler’in farklı kentlerinden yüzlerce kişinin yanı sıra İşçi Partisi ve Plaid Cymru Partis milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, belediye meclis üyeleri katıldı. Heyva Sor’un dayanışma masası kurduğu gecede, sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Rojava” ve “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Salona YPG, YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Türk devletinin Kuze-Doğu Suriye’ye yönelik işgaline tepki gösterilen pankartlar asıldı.

MORDEN: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Etkinlikte konuşan İşçi Partisi Newport Milletvekili Jessica Morden, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü etnik temizlik ve işgal amacı taşıyan saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Kürt halkının bu işgale karşı her yerde yaptığı eylem ve etkinliklerin çok önemli olduğunu vurgulayan Morden, “Kürtleri Galler’de desteklememiz aynı zamanda Rojava başta olmak üzere, tüm Ortadoğu’da desteklediğimiz anlamına gelir” dedi.
Mordeni İşçi Partisi’nin hükümete gelmesi halinde partisinin Kürt halkı ile sadece burada değil, Türkiye ve Rojava'da da dayanışma halinde olacağını kaydetti.

'IRKÇI POLİTİKALARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Morden, Kürt Halk Meclisi’nin kiralamak istediği ancak Newport Belediyesi'ne ait olan Pill Millenium Centre’in hiçbir gerekçe göstermeden salonu kiraya vermemesini hatırlatırken, "Kürt halkını kriminalize etmeye çalışan bu tür ırkçı politikalara asla izin vermeyeceğiz" dedi.

SAYED: RESMİ OLARAK DESTEKLEYEN İLK PARLAMENTO

Dayanışma etkinliğinde konuşma yapan Galler Ulusal Parlamentosu Plaid Cymru Milletvekili Bethan Sayed ise "Galler halkı ve Galler’in Ulusal partisi Plaid Cymru olarak, Kürt halkını ve haklı mücadelesini uzun zamandır takip etmekte ve desteklemekteyiz” dedi.
Sayed, Öcalan üzerindeki tecride karşı yapılan açlık grevleri sürecinde Plaid Cymru’nun Galler Ulusal Meclisine verdiği soru önergesinin kabul edildiğini ve Galler Parlamentosu'nun Kürt halkının mücadelesini resmi olarak destekleyen ilk parlamento olduğuna dikkat çekti.

GRIFFITHS: SEÇİMDE DESTEK BEKLİYORUZ

İşçi Partisi Milletvekili John Griffiths ise Kürt halkının, Ortadoğu gibi kaotik bir ortam ve baskıcı rejimlerin egemen olduğu bir coğrafyada sürdürdüğü ulusal özgürlük ve demokrasi mücadelesinin haklı, meşru ve çok değerli olduğunu belirtti. Açlık grevleri sürecinde Kürt halkı ile yakın ve sıcak ilişkiler kurduklarını belirten Griffiths, bu ilişkilerin daha da artacağını ve Galler kültürüne renk katan Kürt halkına her zaman destek olacaklarını vurguladı. Griffiths, yaklaşan seçimlerden dolayı yabancı ve göçmen karşıtı politikaları ile bilinen iktidardaki Muhafazakar Parti iktidarını sonlandırmak amacıyla Britanya’daki Kürt toplumundan da seçimlerde destek beklediklerini söyledi.

ETKİNLİK GELİRİ ROJAVA'YA

Gecede milletvekilleri ve Kürtler halaya dururken, Sanatçı Sipan Xelat da Kürt Özgürlük Hareketi’nin marşları ve şarkılarını seslendirdi. Sanatçı Kadir'in de sahne aldığı etkinlikte, Heyva-Sor’a maddi yardımlarda bulunuldu. Geceden elde edilen gelir Rojava’ya gönderilecek.