İsveç, Fransa, Almanya ve Kanada'da 15 Ağustos kutlamaları

Dünyanın bir çok yerinde Kürtler 15 Ağustos atılımının çeşitli etkinliklerle kutladı. Kutlamalar Gavle, Borlange, Bordeaux, Heilbornn ve Toronto kentlerinde gerçekleşti.

GAVLE

İsveç'in Gavle kentinde daha önceki yıllarda olduğu gibi kent dışındaki açık havada 15 Ağustos kutlaması yapıldı.

Cumartesi günü saat 17.00'de yapılan kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra Gävleborg Halk Meclisi eşbaşkanı Makbule Maraş, 15 Ağustos üzerine bir konuşma yaptı. Maraş, "15 Ağustos Kürt halkının diriliş bayramıdır. Komutan Agit ve yoldaşlarının o gün patlattıkları mermi bugün Heftanin'de yankılanmaktadır" dedi.

Ardından söz alan Numan Bakur, "36 sene önce o ilk kurşunun patlatıldığı günleri, o günü yaşayan bütün Kürtler hatırlar. O ilk kurşunun Kürtlerin yüreğinde nasıl duygular uyandırdığını anlatmak zor ama bugün bunun ne anlama geldiğini daha iyi anlıyoruz" diye konuştu.

Bakur, "30 yıl sonra anlıyoruz ki ilk kurşun hedefine ulaşmıştır" diye ekledi. Etkinlikte katılımcılara yemekler ikram edildi ve etkinlik serbest konuşmalarla devam etti.

BORLANGE

İsveç'in Borlange kentinde, bir parkta yapılan kutlama Ey Raqip marşı eşliğinde saygı duruşu ile baladı.

NÇDK adına Şefik Agir yaptığı konuşmada 15 Ağustos şehitlerini saygı ve minnetle anarak, anlarına bağlılık çağrısında bulundu.

Agir, "Bizi bugünlere getiren onlardır, bizi burada var eden ve buluşturan 15 Ağustos şehitleridir" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgür olmasının Kürt halkı için önemine vurgu yapan ve Heftanîn direnişini selamlayan Agir, Türk devleti ve işbirlikçilerini kınadı.

Etkinliğe katılan İsveç Sol Parti milletvekili Daniel Rizat, PKK'nin verdiği mücadeleye saygı gösterilmesini ve Kürtlerin meşru temsilci olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Rizat, PKK'nin ayrıca terörist örgütler listesinden çıkarılması gerektiği çağrısında bulundu.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde de 15 Ağustos Atılımı kutlandı. Stalingrad Meydanı'nda toplanan Kürdistanlılar, müzik eşliğinde halaylar çekti, sloganlar attı. Daha sonra CDK Bordeaux Meclisi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve YPG-YPJ bayrakları ile Stalingrad meydanından Victoire meydanına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında bildiriler dağıtıldı.

TORONTO

Kanada'nın Toronto kentinde de 15 Ağustosa atılımının otuz altıncı yıl dönümü Toronto Kürt Halk Meclisi'nin organize ettiği bir etkinlikle Toronto Kürt toplum Merkezi'nde kutlandı.

Etkinlik 15 Ağustos 1984 hamlesinin büyük komutanı Mahsum Korkmaz şahsında, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı etkinlikte konuşan merkezin eşbaşkanları Yahya Dursun ve Leyla Elmas, 15 Ağustos'un anlam ve önemine dikkat çekti.

Kutlamanın yapıldığı yer Mahsum Korkmaz (Agit), Mahir Atakan, Roni Munzur, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayrakları ile donatıldı.

HEILBORNN

Almanya’nın Heilbornn kentinde de Diriliş Bayramı kutlandı.

Kürdistanlılar ve Alman sol grupların organize ettiği kutlama saygı duruşu ile başladı.

Kürt siyasetçi Emin Elih yaptığı konuşmada 15 Ağustos Atılımı ile “Betonladık” denilen sisteme kurşun sıkıldığını belirtti.

Hozan Cömert de yaptığı konuşmada 15 Ağustos ile atılan ilk kurşunun Ortadoğu coğrafyası tarihinde yeni bir sayfa açtığını söyledi.

Sloganların sık sık atıldığı etkinlikte Koma Welat, Hozan Celal ile Hozan Cömert sahne aldı.