Gençliğini ülkesine adayan bir yürek

Genç ömrüne gelmiş geçmiş tüm ömürleri sığdıran bir devrimciydi gerilla Garzan Sason.

Anlatılması gereken insanlar vardır. Yaşamın her anında nefes alıp vermek gibi direnişleri ile yaşayan herkesin kalbinde büyük bir yer edinen devrimciler vardır. Her nefesinde insanları yaşatan…

Genç ömrüne gelmiş geçmiş tüm zamanları barındıran insanlar vardır. Onları anlatmaya ise ne akıl ne yürek ne dil ne de kalem tutan el yeter. Onlardan biri de gerilla Garzan Sason'dur.

Garzan 1997 yılında Batman'ın Sason ilçesinin Sêbanê köyünde dünyaya gelir. Hem içerisinde bulunduğu çevrenin hem de mensup olduğu Timoqi aşiretinin, ülkesine canı gönülden bağlı olmasıda, yurtsever bir kişilik kazanmasında büyük payı olur. Milyonlarca Kürdistanlı çocuk gibi Garzan da Türk devlet vahşetiyle henüz çok küçük yaşlarda tanışır. İçinde büyüdüğü toplumun yurtseverliğine, her türlü insanlık dışı vahşeti ve zulmü reva gören işgalci Türk devletinin gerçek yüzünü erkenden fark eder ve intikam duyguları ile dolup taşar. Devletin Kürt halkı üzerindeki zulmüne karşılık henüz çok küçük yaşlardan itibaren gerillaya katılma kararı alır. 2015 yılında gerillaya katılmak isterken işgal askerleri tarafından fark edilir ve geri çevrilir. Bu tutuklama onu yıldırmaz aksine öfke ve hırsını artırır. Benzine çakmak çakarken gürleşen ateşe benzemeye başlar O'nun düşmana olan öfkesi ve kini. Gerilla Garzan bu ruhla askerden kurtulur kurtulmaz bir daha katılma girişiminde bulunur. İkinci girişimi başarılı olur ve kendini gerilla saflarında bulur.

Garzan 2015 yılında artık Garzan dağlarında bir gerilladır. Yaşadığı duygu ve düşüncelerinin tarifinin olmadığını, en büyük hayalinin gerçekleştiğini her fırsatta yoldaşlarına anlatır. Gerilla yaşamında yeni olmasına rağmen mütevazı ve ciddi kişiliğiyle 10 yıllık bir gerilla gibi davranır. Tüm yoldaşları tarafından sevilen, sayılan bir militan olur. Dinmek bilmeyen intikam duygularıyla öfke ve kinini her an düşmanda patlatma arayışları gerilla saflarında daha büyük sürer. Fakat hem yeni hem de genç olduğu için yoldaşları tarafından korunur. Sıcak savaş alanlarına gönderilmez. O ise yerinde durmak bilmeyen kişiliğiyle eylem arayışlarına girer. Arkadaşlarının kendisini korumasına karşılık bir gün kimseye haber vermeden silahını alarak saldırı yapacak bir karakol arar. Araziyi tam tanımadığı için 2-3 gün arazide kaldıktan sonra geri yoldaşlarının yanına döner.   Bir şey yapmadan döndüğü için öfkesi daha da artar ve gerilla savaş sanatında derinleşmek için var gücü ile çabalar. Güçlü bir militan olma özeliğine sahip olduğunu fark eden mücadele arkadaşları gerillada daha da derinleşmesi için kendisini Başur sahasına göndermeyi düşünürler.

2015 yılının sonlarına doğru Başurê Kürdistan'a geçer.  Gördüğü yeni savaşçı eğitiminden sonra Zap eyaletine düzenlenir. Zap dağlarında fedakâr ve emekçi katılımı ile tüm yoldaşlarının gönlünde derin bir yer edinir. İşgalci Türk ordusunun 2016 yılında Zap'ın Ertuş bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonunda kendisi de yer alır. Xeregol operasyonunda eylemci duruşuyla güçlü bir savaş verir. Orada faşist Türk ordusuna büyük darbeler vurur.

2019 yılında eğitim görmek üzere Zap'tan ayrılır. Gerilla akademisinde keskin nişancı eğitimi görür. Zap dağlarında edindiği gerilla tecrübelerine ek aldığı keskin nişancı eğitiminden sonra üleksinin Bakur'u özgürleştirme hamlesine hazır olduğunu düşünür ve Bakurê Kürdistan savaşında yer alma önerisinde bulunur. Önerisi yürüteceği başka faliyetler için hemen kabul edilmez. Yaklaşık 2 yıl Garê, Metina eyaletlerinde kalır. Gerillanın bir çok savaş cephesinde yer alan Garzan, edindiği deneyim ve tecrübelerle her yönüyle donanımlı olduğunu ve artık Bakurê Kürdistan'a geçmesi gerektiğini düşünerek ikinci defa Bakur'a geçme önerisi geliştirir. Yaşam ve savaştaki duruşuyla güçlü bir katılım sağladığını bu katılımıyla Bakurê Kürdistan savaşında güçlü rol oynayabileceğini düşünen parti önerisini kabul eder.

2021 yılında Botan dağlarına gelir. Botan'ın Besta bölgesinde birkaç ay kaldıktan sonra önemli bir görevlendirme ile Herekol bölgesine düzenlenir. Herekol dağlarına hemen adapte olan Garzan, bölgeye yeni geçmiş olmasına rağmen hemen eylemlere katılır. Kürdistan'ı işgale gelen askerleri arazide fark eder etmez silahını kuşanarak yoldaşları ile birlikte yılların zulmünün hesabını sorarcasına düşmanının üzerine yürür. Cesur ve eylemci duruşuyla tüm yoldaşlarında belli bir hayranlık bırakır.  Yaklaşık bir yıllık Bakur pratiğinde birlikte kaldığı her yoldaşında derin izler bırakır.

Ömrünün her saniyesini ülkesine adayan Gerilla Garzan, 2021 yılının Ağustos ayında Herekol bölgesinde ölümsüzler kervanına katılır.