Göteborg, Lavrio ve Toronto’da Newroz kutlandı

İsveç’in Göteborg, Yunanistan’ın Lavrio ile Kanada’nın Toronto kentlerinde Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı.

İsveç'in Göteborg kentinde Newroz, hafta sonu meydan ve salonda gerçekleştirilen iki ayrı etkinlikle kutlandı.

İlk kutlama kent merkezindeki Gustav Adolf Meydanı'nda gerçekleşti. Meydanda toplanan Kürdistanlılar ve dostları, birlikte Newroz ateşini yaktı. Kürtçe türkü ve marşların okuduğu kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı ve açlık grevcileri selamladı.

Ertesi gün salonda gerçekleştirilen kutlamada sahneye Kürt Halk Önderi Öcalan'ın büyük boy posterleri asıldı. Salon PKK, YPG/YPJ bayrakları ve devrim şehitlerinin resimleriyle donaltıldı.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Mufide Karamanoğlu ve Lehun Lehune, “Newroz piroz be” diyerek başlattıkları konuşmalarında Türk devletinin Kürt halkına yönelik gerçekleştirdikleri baskı ve saldırıların Kürt halkının mücadelesini durduramayacağına vurgu yaptılar.

Kürt Halkının Önderine uygulanan tecridi asla kabul edemeyeceğini söyleyen Eşbaşkanlar, Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevinde bulunan tüm eylemcileri selamladılar.

İsveç ve Avrupa Birliği’ne suskunluğu bozmaları ve Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için girişimde bulunması çağrısı yaptılar.

Göteborg Sol Parti adına yapılan konuşmada da Rojava'da DAİŞ çeteleri yenilgiye uğratan Suriye Demokratik Güçleri, YPG/YPJ kutlandı. PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması, açlık grevcilerinin taleplerinin kabul edilerek Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talep edildi.

Koma Zengil Tiyatro Grubu’nun DAİŞ çetelerinin katliamlarını anlatan ve YPG/YPJ'nin direnişlerini sergiledikleri kutlamada sık sık “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabê” ve “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü” sloganları atıldı.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde de Newroz kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı kutlama devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Newroz konulu sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlamada Eşbaşkanlar Songül Ateş ve Gökhan Özbay, Kürt halkının Newroz bayramını kutladı.

Direnişin etrafında kenetlenmeye ve açlık grevi direnişçilerinin sesini duyurmaya da eşbaşkanlar çağırdı.

Açlık grevi direnişçilerinin de Newrozu’nun kutlandığı etkinlikte Toronto’da açlık grevi direnişinde olan Yusuf İba da katıldı.

Kutlamada, Sema Civak eşliğinde çocuk korosu, Koma Nu, Dezgin Batki ve Hozan Cömert sahne aldı. Kutlama halaylarla sona erdi.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de yüzlerce kişinin katılımı Newroz kutlandı. Belediye konferans salonunda kutlanan Newroz’a Kürdistanlıların yanı sıra sol, sosyalist örgütler ve Yunan siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Kutlamada, Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması amacıyla yürütülen açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.

Öcalan'ın üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması için fedai eylem gerçekleştiren Uğur Şakar, Zülküf Gezen Zehra Sağlam ve Ayten Beçet şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Alana "Enternasyonal şehitlerimiz ölümsüzdür", "Newroz pîroz be" ve "Leyla Güven onurumuzdur" pankartları asılırken salon önünde PKK, YPG, YPJ ve KCK bayrakları dalgalandı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ve HPG, YJA-Star gerillalarının Newroz mesajına ilişkin sinevizyon gösteriminin de yapıldığı kutlamada, Rojava'da şehit düşen MLKP'nin öncü kadrolarından Bayram Namaz'ın pankartı da açıldı.

Kutlamada Narinxan, Farqin ve Hamid ile Koma Zaroken Lavrio sahne aldı.

Kutlama yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.