Göteborg ve Växjö'de binler işgali protesto etti

İsveç'in Göteborg ve Växjö kentlerinde meydanlara çıkan binler, Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgal girişimini protesto etti.

GÖTEBORG

Kürdistanlı ve İsveçli örgüt ve partilerin Rojava'yla dayanışma amacıyla oluşturduğu platformun çağrısı üzerine il merkezindeki Götaplatsen Meydanı'nda bir araya gelen 5 bin kişi, işgalci Türk devletini protesto etti.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Rojava Komitesi ve Kürdistanlı örgütlerin Rojava'ya dayanışma amacıyla kurdukları platform adına yapılan konuşmaların ortak paydasını Türkiye'nin işgalini kınaması ve Birleşmiş Milletler'in savaşı durdurmak için girişimde bulunması oluşturdu.

Konuşmaların bitiminden sonra Gustaf Adolf Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen 5 bin civarında gösterici, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Biji berxwedana Rojava”, “Biji YPG/YPJ”, “Katil Erdoğan” ve “Rojava'yla dayanışma” sloganlarını attı.

İsveç Devlet Televizyonu ve Göteborg Posten gazetesi eyleme geniş yer verdi. Göteborg Posten gazetesine açıklamalar yapan Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Lehon Lehoni, “Biz dış dünyaya işgali durdurması çağrısı yapıyoruz. Dünya Kürtlerin nasıl DAİŞ'a karşı savaştıklarını ve yenilgiye uğrattığını gördü. Ama bu kolay ve ucuz olmadı. Binlerce kadın ve erkek Kürt savaşcı yaşamını yitirdi. Dünya bizi yalnız bırakmamalı” dedi.

Lehoni, İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye'ye silah satışlarını durdurmaları ve yaptırım uygulamaları çağrısı yaptı.

VÄXJÖ

Växjö il merkezinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve İsveçli, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını protesto etti.

Eylemi örgütleyen komite adına yapılan konuşmada, YPG/YPJ'nin Rojava, Şengal ve Suriye'yi DAİŞ çetelerinden temizlemek için büyük bedeller ödediği hatırlatıldı. Kürtlerin savaşımları sayesinde DAİŞ'ın yenilgiye uğratıldığı ve Avrupa'nın daha güvenli hale geldiği belirtildi.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e işgalci Türk devletine yaptırım uygulaması çağrısı yapıldı.