Güney Afrika'dan Avrupa'ya Efrîn katliamına tepkiler sürüyor

Türk devletinin Efrîn halkına yönelik vahşi saldırıları ve katliamları Güney Afrika'dan, Avrupa'ya kadar dünyanın birçok noktasında protesto edildi.

Güney Afrika’daki Civaka Kurd ve Kürt İnsan hakları Çalışma Grubu (KHRAG) Cape Town’da bulunan Güney Afrika Meclisi önünde Efrîn için gösteride bulundu.

Kürtlerle birlikte çok sayıda Güney Afrikalı dostlarında destek verdiği eylemde, Efrîn katliamına dair bildiriler dağıtıldı. BM'nin Efrîn saldırılarını acil olarak durdurmasını talep eden Civaka Kurd li Afrika Başur ve KHRAG, bu konuda Güney Afrika Hükümetine de harekete geçme çağrısında bulundu. Eyleme Güney Afrika Cape Town Komünist Parti, Ilrig, Nadel ve COSATU sendikası da destek verdi.

BRÜKSEL

Belçika Başkenti Brüksel'de Efrîn Dayanışma Platform öncülüğünde bugün saat 12.00'da kadın ve çocuklar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş esnasında kadınlar ve çocuklar temsili olarak beyaz kefen giyip, yaşamını yitiren sivillerin fotoğraflarını taşıyarak Efrîn katliamını protesto etti. Rusya konsolosluğu önüne kadar yürüyen eylemciler burada yolu trafiğe kapattı. Eylemciler, konsolosluk yetkililerine bir dosya sunduktan sonra eylemlerini sonlandırdı. Öğleden sonra ise, Belçikalı kadınlar öncülüğünde, çocuklarla beraber yine Rus konsolosluğu önünde eylem yapıldı. Avrupa kadın meclisi tarafından yapılan ve Efrînli kadın ve çocukların da katıldığı eylemde yol trafiğe kapatıldı. Yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı eylemde Rus konsolosluğa Efrîn'de yaşanan katliamlara ilişkin bir dosya sunuldu.

OSLO

Norveç'in Başkenti Oslo'da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn'deki katliamlarını bir dizi eylemle protesto etti. Dün Norveç parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Norveç devletinin katliamlara karşı sessiz kalmamasını talep etti. Eylemde, Rusya ve NATO'nun da sivil katliamlara ortak olduğu belirtildi. Kürdistanlılar, Norveç Dış İşleri Bakanlığının önünde bir eylem yaptı. Dış İşleri Bakanlığından bir bürokratla görüşme gerçekleştiren eylemciler, Efrîn'de Türk devletinin saldırıları ve katliamları hakkında bilgi verdi. Kürdistanlılar yarın da saat 14:00'da merkez tren istasyonunda bir eylem gerçekleştirecek.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da ise İtalyanlar ve Kürtlerin ortaklaşa düzenledikleri eylemle Türk devletinin Efrin’e saldırılarını protesto etti.

“Efrin’e özgürlük, Kürdistan’a statü” sloganı ile gerçekleştirilen eylemde Efrin’i sahiplenme eylemlerinin süreceği belirtildi.

PİSA

İtalya'nın Pisa Belediyesi ile Rojava'da bulunan Derik şehrinin kardeş belediye olma kararı çıkartıldı. Pisa Belediyesi bu kararın ardından Kürt komitesi ile bir konferans düzenledi. Efrîn katliamına dikkat çekilen konferansta Kürt komitesinden Erdal Karabey ve Kürt Heyva Sor İtalya sorumlusu Alican Yıldız birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Türk devletinin bombardımanın biran önce durdurulması ve Efrîn'e insani yardımların ulaştırılması talep edildi.

PONTEDERA

İtalya'nın Pontedera ilinde çocuklar Efrîn'deki çocuklarla dayanışma amaçlı bir araya geldi. Çocuklar Efrîn'de yaşanan savaşta katliamla yüz yüze kalan Kürt çocuklarının yanında olduğunu göstermek için Kürt bayrakları çizdi.

LİVORNO

İtalya’nın Livorno kentinde de USB isimli sendika grubu, Türk devletinin Efrin’e yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını kınamak amacıyla Türkiye ile iş yapan gemicilik şirketinin genel ofisinde sivil itaatsizlik eylemi düzenledi.

Saatlerce ofiste eylem yapan kitle, PKK bayrağı açtı.

VİYANA

Efrîn işgal saldırılarına hava sahasını açarak fiili destek sunan ve Türk devletinin ortağı olan Rusya, Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Rus Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Yüzlerce sivil insanın katledildiği Efrîn saldırılarına fiili destek sunan Rusya'ya, Türk devletinin soykırım saldırılarına ortak olmaması ve Türk devletine verdiği desteği geri çekmesi talebiyle Rus Büyükelçiliği önünde toplanan Kürdistanlılar, "Efrin hava sahasını kapat" "Efrîn'deki Türk işgalini durdur" yazılı pankartların yanı sıra Efrîn’de katledilen sivillerin fotoğraflarını, YPG /YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Eylemde, PYD adına yapılan konuşmada, Efrîn saldırılarının 50 milyon Kürt halkına yapıldığını ve bu saldırılarda payı olan ülkelerin Kürt halkına düşmanlık yaparak bir yere varamayacakları belirtildi.