Halim Dener: 26 yıldır adalet yok

Kürt genci Halim Dener 26 yıl önce bugün Hannover’de afiş asarken bir Alman polisi tarafından sırtından vurularak katledildi. Üzerinden geçen çeyrek asıra rağmen cinayet aydınlatılmadı, adalet sağlanmadı.

Bingöl/Genç doğumlu Halim Dener, Kürdistan’daki savaş ve gördüğü işkenceler nedeniyle 1994 yılında Almanya’ya sürgüne gelen Kürdistanlılardan biriydi. O dönem Kürt Özgürlük Mücadelesi açısından en sıcak yıllardı. Kürdistan’da şiddetli bir savaş yaşanırken, Almanya’da 26 Kasım 1993 yılında PKK yasağı ilan edilmiş, Kürt dernekleri kapatılmıştı. Halim Dener, 29 Haziran’ı 30 Haziran’a bağlayan gece Hannover’de ERNK afişini duvara asarken polis tarafından yakın mesafeden sırtından vuruldu. Şehit düştüğünde henüz 16’sındaydı. Yaşasaydı bugün 42 yaşında olacaktı.

KATİL POLİS AKLANDI

Halim’i katleden polis memuru Klaus T., Özel Polis Timi (SEK) üyesiydi. Koruma altına alındı ve cinayet hiçbir zaman aydınlatılmadı. Birkaç metre uzaktan silahını ateşlemesine rağmen raporlara ‘kaza ile ateşleme’ denildi. Hannover Eyalet Mahkemesi’nde üç yıl süren davada tutuksuz yargılanan polis Klaus T. 1997 yılında beraat etti. Aklandıktan sonra devlet tarafından ‘yakın koruma programına’ alındı, tanınmaması için soy ismi değiştirilerek polislik mesleğine devam ettirildi. Polisin nasıl korunduğunu Hessen Eyaleti eski savcısı Hans Christoph Schaefer şu sözlerle itiraf etmişti: “Onu rahat etmesi için Hannover’den Frankfurt’a getirdik, benim için eski karıştığı olay bitmişti. Zaten ona hiç bu olayı sormadım.”

26. YILDA STEİNTOR MEYDANI'NDA

Öte yandan Hannover’de yaşayan Kürtler ve dostları yıllardır Dener’in unutulmaması ve adaletin yerini bulması için mücadele ediyor. 2014 yılında Kürtler ve Almanlardan tarafından kurulan Halim Dener Kampanyası her yıl Halim’in katledilişinin yıldönümünde kitlesel anma töreni düzenliyor. Anma  Dener’in katledildiği Steintor Meydanı’nda bugün (30 Haziran) saat 19.00’da başlayacak.

ANISINI CANLI TUTACAĞIZ

Dener’in katledilişinin 20. yılında  YXK Hannover öncülüğünde çalışmalarına başlayan Halim Dener Kampanyası içerisinde IL (Interventionistische Linke), Rote Hilfe, Antifaschistische Gruppe Hannover, Die Linke, Yeşiller gibi farklı parti ve gruplar yer alıyor. Halim Dener Kampanyası’nın kurucularından Ayfer Kahraman, “Amacımız Halim Dener’i hakettiği biçimde anmak, anısını canlı tutmak, adalet sağlamak. Bunu sadece Kürt toplumu olarak hedef almadık. Kürt ve Alman sol örgütlenmesini de güçlendirmeyi hedef aldık. Çünkü Halim Dener bir Alman polis tarafından vurulmuştu ve bu Alman devletinin Kürtlere ve sol çevrelere karşı aldığı tavrın bir göstergesiydi” dedi.

Kampanya olarak her yıl düzenlenen anmanın yanı sıra kamuoyunu bilgilendirmek için panel, yürüyüş vb. birçok etkinlik yaptıklarını belirten Kahraman, bu vesileyle Kürdistan’daki savaş, PKK yasağı, ırkçılık, polis baskısı gibi birçok konuya da dikkat çektiklerini aktardı.

NE ANIT NE DE CADDE İSMİNE İZİN YOK

Halim Dener’in vurulduğu yerde bir anıtın dikilmesi ve adının bir caddeye verilmesi girişimleri ise sonuçsuz kaldı. Kahraman girişimlerin Türk lobisinin de etkisiyle nasıl engellendiğini şöyle anlattı: “Hannover’de Linden Nord bölgesinde bir meydana Halim Dener’in isminin verilmesi talebi ilçe belediye meclisi tarafından oy çokluğuyla Mayıs 2017’de kabul edildi. Ancak başta Türk lobisi olmak üzere federal hükümetin ortakları Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) politikacıları kararın uygulanmaması için büyük bir çaba içine girdiler. SPD’nin elinde olan büyükşehir belediyesi Linden-Limmer ilçesinin kararını veto etmişti. Vetoya karşı harekete geçen ilçe belediye meclisi, Halim Dener Meydanı için Sol Parti, Yeşiller Partisi, die Partei ve Korsanlar Partisi’nin desteğiyle yeni bir karar aldı. CDU, SPD ve FDF red oyu kullandı. Hannover Belediye Başkanı Steffan Schostock ise ilçe belediyesinin oy çokluğuyla aldığı kararı ’Kürt-Türk çatışmasına yol açabilir’ diyerek kararı reddetti. Karar yargıya taşındı. Ancak mahkeme Şubat 2018’de garip bir karar alarak ‘İsim değişikliğine gerek yok’ diyerek belediye meclisini haksız olduğuna karar verdi.”

HALİM DENER KİTAPLAŞTI

Halim Dener anısına bir broşür çalışmasının daha sonra kitap çalışmasına dönüştüğünü de aktaran Kahraman, “Halim Dener’in anısını yaşatmak için hazırlanan kitap 30 Haziran’da yapacağımız anmada tanıtılacak” dedi. Kitap projesini farklı gruplarla birlikte yürüttüklerini, Hannover Belediyesi’yle de Halim Dener anısına bir belgesel, sergi vb. çalışmalar için iletişimde olduklarını belirten Kahraman, “Halim Dener Kampanyası olarak herkesi anmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Kaynak: Yeni Özgür Politika