Halk meclisleri yıllık kongrelerini yaptı

Belçika’daki NAV-DEM, Almanya’nın Wuppertal kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Hollanda’daki DEM-NED yıllık olağan kongresini yaptı.

BELÇİKA

Belçika Halk Meclisi yıllık kongresini yaptı. Belçika’nın Liege kentinde düzenlenen kongreye 100 delege katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede 3 kişilik divan seçimi yapıldı. Kürt siyasetçi Fuat Kav, kongrede yaptığı konuşmada, PKK’nin temel farkının tüm dünya hareketlerinde teori ve pratik yapmanın sorumlulukları gereği olduğunu söyledi.

“Şehitlerimize görevlerimizi yerine getirme borcumuz var. Önderliği böyle özgürleştirebiliriz” diyen Kav’ın ardından bir yıllık çalışma ve mali rapor okundu, değerlendirildi.

Kongrede yeni yönetim ve eşbaşkanlar seçildi.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM Wuppertal) 4. olağan kongresini yaptı.

Kongreye, NAV-DEM NRW eyalet eş başkanı Halit Taşkıran, MLPD temsilcisi Helmut Böhmler, BİR-KAR temsilcisi Sinan Zengin ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Kongre, Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından divan seçimi yapıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını dernek eski başkanı Savcı Azar yaptı. Azar, katılımcıları selamladıktan sonra yeni dönemde aday olmayacağını fakat mecliste yer alacağını söyledi.

Azar’ın konuşmasının akabinde, NAV-DEM NRW eyalet eş başkanı Halit Taşkıran, MLPD temsilcisi Helmut Böhmler ve BİR-KAR temsilcisi Sinan Zengin birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından, bir yıllık çalışma ve mali rapor okundu. Raporların okunup oy birliği ile aklanmasından sonra meclis komisyonları belirlendi ve eş başkanlık seçimleri için halkın öneri ve görüşleri dinlendi ve öneriler sonucu dört aday belirlendi.

Yapılan seçimlerde oy çoğunluğu ile Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi eş başkanlığına Mutlak Bingöl ve Fatma Özer seçildi.

Ayrıca kongrede, Mele Tucer de dernek onursal üyelik ödülüne layık görüldü.

Seçimlerin ardından yeni ve eski eş başkanlar birer teşekkür konuşması yaptı.

Kongre “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

İSVEÇ

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, dün, 3. olağan kongresini İsveç'in dört bir yanından gelen üye derneklerin delegelerinin katılımıyla Västerås ilinde gerçekleştirdi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Ayşe Göktepe ve Hamit Biten, emperyalist ve sömürgeci güçlerin tüm saldırı ve katliamlarına rağmen Kürt Halkının direnişini daha da yükselttiği bir dönemde yapılan kongrenin taşıdığı öneme ve diasporada yaşayan Kürdistanlılara getirdiği yükümlülüklere dikkat çektiler.

Kongreyi yönetecek divan heyetinin başkanlığına Avrupa Kürt Toplum Merkezi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, üyeliklerine İsveç Sara Kadın Birliği'nden Ferah Bozcalı ve Örebro NCDK Eşbaşkanı Rıdvan Altun'un getirilmesinden sonra devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Yüksel Koç, Rojava'daki son gelişmeleri, Türkiye'de referandum sürecini ve tutsakların 60 gün sürdürdükleri açlık grevlerini, Avrupa'da sürdürülen dayanışma etkinliklerini ve Kürdistanlıların örgütlenmelerinin önemini ele alan bir konuşma yaptı.

HALKIMIZ ÖZ YÖNETİMLERE EVET DEMİŞTİR

AKP-MHP ittifakının devletin tüm olanaklarını kullanmasına ve Hayır diyenlere yönelik terörüne, Kürtlere yönelik tutuklama ve katliamlarına rağmen referandumda istediği sonucu alamadığına dikkat çeken Koç, “Newroz’da, referandumda halkın faşizme, tecride, siyasi soykırımlara yanıtı Hayır olmuştur. Faşizmin ağır baskı koşullarında sandığa giden halkımız öz yönetimlere evet demiştir” dedi.

Meclislerin “Örgütsüz Kürt kalmamalı” şiarı, Asiye Yüksel ve Mehmet Tunç'un kararlı tavırları örnek alarak tüm Kürdistanlıları örgütleme ve harekete geçirme persfpektifiyle çalışmaları gerektiğini söyleyen Koç, tüm Kürt parti ve örgütlerine de ulusal birliği gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu.

Koç, ilk Kürt gazetesinin 22 Nisan 1898 yılında Kahire'de basıldığını hatırlattı.  Türk devletinin tüm tehdit, yasak ve cezalandırmalarına rağmen özgür basını susturamadığını söyledikten sonra Kürt gazetecilerin Kürdistan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

FAŞİZME VE GERİCİLİĞE KARŞI ORTAK MÜCADELE

24 Nisan'ın Ermeni, Asuri-Süryani soykırımının yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Koç, 1915 soykırımını kınadı ve tüm ezilen halklara yeni soykırımların olmaması için faşizme ve gericiliğe karşı birlikte mücadele etmeleri çağrısı yaptı.

Koç'un konuşmasını tamamlamasından sonra son bir yıl içinde gerçekleştirilen çalışma ve etkinlikler tartışıldı. Söz alan bazı delegeler, örgütlenmenin güçlendirilmesi ve diplomatik çalışmalara ağırlık verilmesinin önemine değindiler.

Yeni yönetimin seçildiği kongrede eşbaşkanlıklara Muazzez Batte ve Hamit Biten getirildi.

HOLLANDA

Hollanda Demokratik Kürt Toplum Konseyi (DEM-NED) 200’e yakın delegenin katılımıyla üçüncü kongresini gerçekleştirdi.

Den Haag şehrinde yapılan kongrede açılış konuşmaları ardından HDK-Avrupa ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından Kürdistan ve Türkiye’deki duruma ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın birlikte  ve barış içinde yaşam projesine karşı düşmanca bir zihniyetle savaş yürüttüğü belirtilen kongrede, son referandum süreci de ele alındı.

DEM-NED kongresinde daha sonra yönetim üyelerinin geçtiğimiz döneme ilişkin faaliyet değerlendirmeleri ile özeleştirilerine geçildi. Bu bölümde özellikle kültürel alandaki çalışmalara daha fazla destek verilmesi gereği üzerinde duruldu.

Kongrede daha sonra yapılan oylamada Aydin Batman ve Aliye Zengin, DEM-NED’in yeni eş başkanları olarak seçildiler.