Halklar Cenevre’den seslendi: Kınamak yetmez, harekete geçin!

Cenevre’de yürüyen farklı kesimlerden halklar, Türk devletinin saldırılarına sert tepki gösterirken, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal ve soykırım saldırılarına karşı Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve onların dostları alanlara çıkmaya devam ediyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen İsviçreliler ve Kürdistanlılar gerçekleştirdikleri miting ve yürüyüşle Türk devletinin işgal saldırılarını protesto ederken, Kuzey Doğu Suriye halkları ile dayanışma mesajı verdi.

İsviçre Kadın Grevi İnisiyatifi, Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi, Sosyalist ve Yeşiller Partisi, Solidarite, Ensemble Gauche (Sol Birlik), GSsA, CGAS Cenevre şehir merkezinde bir araya gelen yüzlerce kişi, “Türk işgaline hayır” sloganıyla burada bir miting gerçekleştirdikten sonra Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

SPANG: İŞGAL KADIN KAZANIMLARINI YOK EDECEK

Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen mitingde ilk olarak Cenevre Kadın Grevi Kolektifi adına konuşan Aude Spang, ABD’nin birliklerini Kuzey Doğu Suriye’den çekerek bir anlamda bölgeyi Türk işgaline açık hale getirdiğine dikkat çekerek konuşmasına başladı. Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırılarının Efrîn ile başladığını hatırlatan Spang, Türk devletinin bugün Rojava’yı işgal etmek istediği için bölge halklarına katliam yaptığını söyledi.

Rojava Devrimi’nin kadın öncülüğünde gerçekleştiğini söyleyen Spang, “Bugün Türk devleti işgal politikasıyla aynı zamanda Rojava’da elde edilen kadın kazanımlarını yok etmek istiyor. İşgal, başta bölge kadınlarının yaşamı olmak üzere, sosyal anlamda elde ettikleri bütün kazanımları için bir tehlikedir. Biz kadınlar olarak bu işgal hayır diyor, kadınları Rojava ile dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

BURGERMEISTER: BU SALDIRI HEPİMİZE KARŞI, SESSİZ KALAMAYIZ!

Spang’ın ardından Ensemble Gauche (Sol Birlik) adına söz alan Jean Burgermeister ise Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’de sivil katliamlar yaptığını söyleyerek konuşmasına başladı. “İşgale karşı asla sessiz kalmayacağı diyen” Burgermeister, “Türk devleti bugün yasaklı olan kimyasal silahları kullanarak bir katliam gerçekleştiriyor. Erdoğan’ın yürüttüğü bu işgal saldırıları ve savaş, sadece Kürtlere karşı değil aynı zamanda dünya demokrasisine, dünya barışına karşı yapılan bir saldırı ve savaştır” diye ekledi.

İsviçre ve uluslararası güçleri Türk devletine karşı acilen harekete geçmeye çağıran Burgermeister, “Bu savaşa sessiz kalmak bu suça ortak olmak anlamına gelir” dedi.

SOMMARUGA: KINAMAK YETMEZ, HAREKETE GEÇİLMELİ

Sosyalist Parti adına konuşan Federal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga ise Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye halklarına karşı yürüttüğü saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Hem İsviçre’den hem de uluslararası güçlere Türk devletine karşı acilen harekete geçme çağrısı yapan Sommaruga, “Uluslararası hukuk yok sayılırken ve siviller katledilirken bizler yaşananları kınamakla geçiştiremeyiz. Acilen Türk devletine karşı ciddi yaptırım kararları alınmalı ve bu işgale karşı harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalarına ardından kitle, “Türk işgalini durdurun, Rojava’yı savunun” pankartı arkasında bir araya gelerek, BM Cenevre Ofisi önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra Türk devletinin gerçekleştirdiği sivil katliamların fotoğraflarını taşıyan kitle, sık sık “Yaşasın Rojava direnişi”, “Katil Erdoğan”, “Halklar Rojava için ayakta”, “İşgale geçit vermeyeceğiz” sloganları attı.

Türk devletine karşı büyük bir öfkenin olduğu yürüyüşe katılan İsviçreliler, Rojava halklarıyla dayanışmanın büyütülmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Eylem, yapılan yürüyüşün ardından BM Cenevre Ofisi önünde Türk devletinin yaptığı sivil katliamlara dikkat çekmek amacıyla yapılan bir tiyatro gösteriminin ardından son buldu.