'Halkların özgürlük mücadelesi HDP’yi meclise taşıdı'

Avrupa Seçim Platformu, tarafından 24 Haziran seçimlerine ilişkin yapılan açıklamada, canı pahasına oy kullanan halkların HDP'yi meclise taşıdığı belirtildi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yapılan seçimlere ilişkin Avrupa Seçim Platformu tarafından yazılı açıklama yapıldı. Seçim döneminde yaşanan zorluklara değinilen açıklamada, halkların HDP’yi meclise taşımak için adeta bir seferberlik ruhuyla mücadele ettiği vurgulandı.

Tüm faşizan saldırılara rağmen HDP ve Demokrasi cephesinin yükselişinin engellenemediği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Yurtdışı Seçim Platformu olarak öncelikle, ülkedeki ağır koşullara rağmen zorbalara boyun eğmeden demokrasi mücadelesini sokakta ve sandıkta sonuna dek sürdüren, yurtdışında yaşamasına rağmen yüreği ülkedeki demokrasi, barış ve özgürlük davasıyla atan ve bu mücadeleyi Avrupa’ya taşıyan bütün halklarımızı canı gönülden kutluyoruz."

Türkiye ve Kürdistan’ı tekçi-faşist bir rejime mahkum eden AKP iktidarının, halkları azgın bir diktatörlükle yönettiğine dikkat çekilen açıklamada, AKP-MHP tekçi ittifakının 2 yıldır sürdürdüğü OHAL gölgesinde gerçekleşen baskın seçim tuzağının, halklar tarafından boşa çıkartıldığı belirtildi.

AKP-MHP FAŞİST BLOĞU GASPLA İKTİDARA GELDİ

HDP Eşbaşkanlarının, milletvekillerinin, Belediye Başkanlarının ve HDP emekçisi binlerce kişinin tutuklandığı vurgulanan açıklamada, "Faşist AKP-MHP ittifakı, sokakta ve sandıkta estirdiği teröre rağmen HDP ve demokrasi cephesinin büyüyen yükselişini engelleyememiştir. Bu faşist yükselişin durdurulmasında HDP’de birleşen demokrasi güçlerinin oynadığı rolü fark eden halklarımız HDP’yi meclise taşımak için adeta bir seferberlik organize etmiş, sandık taşımalara, silah gölgesinde oy kullandırtmaya, tehditlere, katliamlara, seçim gününe kadar devam eden gözaltı ve tutuklamalara, çöpten çıkartılan HDP, Demirtaş oylarına, el konulan sandıklara rağmen halklarımızın demokrasi iradesini Meclise taşımıştır" denildi.

Halklara kan, gözyaşı, savaş, kutuplaştırma, mezhepçilik, ırkçılık, baskı, eşitsizlik, sömürü ve yoksulluktan başka bir şey vaat etmeyen faşist bloğun gaspla iktidara geldiği belirtilen açıklamada, AKP-MHP faşist bloğun meşru olmadığı kaydedildi.

GÖREVİMİZİ TAM OLARAK YAPAMADIK

Açıklamada ayrıca, bütün konsoloslukları, camileri, her türlü devlet temsilciliklerini, bürokratları AKP seçim bürosu gibi kullanan AKP-MHP ittifakının Avrupa'da da HDP’nin yükselişini engelleyemediği vurgulandı. Avrupa'da HDP oylarının yükselmesine rağmen istenilen hedefe ulaşılamadığına dikkat çekilen Avrupa Seçim Platformu açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Yurtdışı seçmenleri olarak ülkenin içine düştüğü bu kritik aşamada görevimizi tam olarak yapabildiğimizi söylemek gerçekliğe denk düşmeyecektir.

Yurtdışı seçmenlerinin ancak yarısının sandıklara taşınabildiği bu seçimlerde HDP oylarını yüzde 20 oranında yükseltmiş olsa da, yurtdışındaki yurtsever ve demokratik potansiyelimizi olması gerektiği kadar sürece duyarlı kılamadığımızın da farkındayız. 24 Haziran seçimlerinin en büyük kazanımı Kürdistan, Türkiye ve Avrupa’da demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinin ivme kazanarak büyümüş olmasıdır."

FAŞİST BLOĞA KARŞI DEMOKRASİ CEPHESİNDE YER ALMALIYIZ

Yurdışında yaşayan Türkiyeli, Kürdistanlı, Ermeni, Asuri-Süryani, Laz, Çerkes, Alevi, Êzidî, Hristiyan, Müslüman, kadın, genç, aydın tüm muhalif demokrasi güçlerinin HDP etrafında bir araya gelerek örnek bir demokrasi mücadelesi sergilendiği belirtilen açılamada devamla şunlar kaydedildi: "Önümüzdeki süreçte barış, demokrasi ve özgürlük güçlerine çok daha büyük görevlerin düşeceğinin bilinciyle faşizme karşı, demokrasiyi mücadelemizi her düzlemde sürdüreceğimizi halklarımızla bir kez daha paylaşıyor, herkesi bu süreçte faşizme karşı demokrasi cephesinde yer almaya çağırıyoruz."