Hamburg, Marsilya, Bordeaux ve Milano’da Newroz kutlandı

Almanya’nın Hamburg, Fransa’nın Marsilya ve Bordeaux, İtalya’nın Milano kentlerinde kitlesel Newroz kutlamaları düzenlendi.

Almanya’nın Hamburg kentinde Newroz büyük bir coşku ile kutlandı.

İki bin kişinin katıldığı kutlama salonu şehitlerin posterleri, YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada HDP Elazığ Eski İl Eşbaşkanı Selahattin Bilin bir konuşma yaptı.

Kutlanan Newroz’u açlık grevi direnişinde şehit düşen insanlara adandığını belirten Bilim, “Zalim Dehak’lara karşı Kawa’lar her zaman direnecektir” dedi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden gece Xelil Xemgin, Bülent Turan, Şengül Pak ve Govenda Sipan Amara Folklor Grub sahne aldı.

Kutlamada, CPT önünde yarından itibaren başlayacak ve 29 Mart’a kadar sürecek eyleme katılım çağrısı da yapıldı.

MARSİLYA

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlılar bu seneki Newroz'u Marsilya'da 'İmralı tecritini kıralım, Öcalan'ı özgürleştirelim' şiarıyla kutladı. Paşa düğün salonunda gerçekleşen Newroz'a bine aşkın kişi katıldı.

Gecenin yapıldığı sahnenin arkasına birçok dilde “Öcalan'a özgürlük” yazılı dev poster, “Yaşasın Newroz”, “Bi rihe tolhildana şehidan, Seri Hilde” ve değişik tarihlerde şehit düşen gerillaların fotoğraflar, salonun dört bir yanına da PKK, KCK, YPG/YPJ bayrak ve flamaları ile asıldı.

Newroz kutlaması Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek için fedai eylem yapan Zehra Sağlam, Zülküf Gezen ve Ayten Beçet anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Fethi Korukçu bir konuşma yaptı. Korukçu Marsilya'da yaşayan bütün Kürdistanlıları serhildan ruhuyla sürece sahip çıkma çağrısında bulundu.

Korukçu'nun ardından konuşan Kürt Siyasetçi Xebat Öcalan “bedeli ne olursa olsun önder Apo üzerinde devam eden tecriti kıracağız” dedi.

Arin Mirkan kadın meclisi ve Marsilya gençlik hareketinin geceye yazılı bir mesaj gönderdi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü mesajının izlenmesi ardından kutlamada,

Hozan Menal, Ali Agire Jiyan, Rojda Biter ve Hozan Arhat sahne aldı.

Newroz kutlaması sloganlarla sona erdi.

BORDEAUX

Bordeaux’daki Newroz kutlamasına ise yüzlerce kişi katıldı.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan Newroz’da Koma Sterk, Kendal Maniş, Deniz Deman ve Çetin Zilan sahne aldı.

Tecride karşı Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde fedai eylem yapan Zehra Sağlam’ın kardeşi kendisine bırakılan mektubu okudu.

Kutlamada yapılan konuşmalarda da Kürt halkının direnişi, Türk devletinin saldırıları ve açlık grevi eylemlerine vurgu yapıldı.

Öcalan üzerindeki tecridin kınandığı kutlamada, Newroz ateşi yakılarak etrafından halaylar çekildi.

MİLANO

İtalya’nın Milano keninde de Kürdistanlılar ve İtalyanların katılımı ile Newroz kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada yapılan konuşmalarda genel süreç değerlendirdi. Açlık grevi direnişlerine dikkat çekilen konuşmalarda, bu direnişin Erdoğan ve iktidarını zorladığı belirtildi.

Rojava’da DAİŞ’e karşı yürütülen savaşta şehit düşen enternasyonalist savaşçı Tekoşer Piling şahsında bütün devrim şehitlerinin anısına bağlı kalınacağı dile geldi.

Katolik Üniversitesi Profesörü Paolo Branco da Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadelesini kalpten desteklediğini ve Kürtlerin özgürlük mücadelesinin bir onur mücadelesi olduğunu belirtti.

Sinevizyon gösterimi ardından Koma Çarnewa’nın sahne alması ile kutlama sona erdi.