Hamburg savcılığından Cansu Özdemir’e soruşturma

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’de PKK bayrağını paylaştığı gerekçesiyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş başkanı Cansu Özdemir’e soruşturma açıldı. Sol Parti soruşturmanın derhal kapatılmasını talep etti.

Almanya’da PKK’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının yıldönümü nedeniyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş başkanı Cansu Özdemir, 27 Kasım 2017 günü “PKK yasağından vazgeçilsin” şeklinde Twitter’de bir paylaşımda bulunmuştu.

Paylaşımda PKK bayrağının olduğu gerekçesiyle Hamburg savcılığı Özdemir hakkında soruşturma başlattı. Savcılığın soruşturma kararına ilişkin açıklama yapan Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu, Twitter’de yapılan paylaşımın fikir özgürlüğü çerçevesinde yapıldığına dikkat çekti.

Özdemir hakkında 2015 yılında da benzer bir soruşturmanın açıldığını hatırlatan Sol Parti Grubu “Ortadoğu’da en önemli bir siyasi aktör olan ve DAİŞ ile mücadelede büyük sempati toplayan, kadın ve demokrasi hakları için mücadele eden bir hareketin sembollerini yasaklama/baskı politikası son bulmalı” çağrısını yaptı.

ÖZDEMİR: FİKİRLERİMİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM

Soruşturma ilişkin yazılı açıklama yapan Hamburg eyaleti parlamenteri Cansu Özdemir ise böyle soruşturmaların kendisini yıldırmayacağını belirterek, “Fikirlerimi açıklamaya devam edeceğim” mesajını verdi. 2015’te de seçim kampanyası yürüttüğü sırada da “dernekler yasasını ihlal” gerekçesiyle bir soruşturmaya maruz kaldığını hatırlatan Özdemir, PKK yasağıyla Almanya’da yaşayan binlerce kişinin mağdur durumuna düştüğünü söyledi.

PKK gibi PYD, YPG/YPJ’yi de “terörist örgüt” olarak görmediğini belirten Özdemir, geçtiğimiz yıl Belçika’daki bir mahkemenin kararına dikkat çekti. Söz konusu mahkemenin “PKK terörist değil, sadece Türkiye ile silahlı mücadele eden bir örgüttür” kararını hatırlatan Özdemir, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere vurgu yaptı.

YPG ve YPJG öncülüğünde Efrîn’de Türk devletine karşı verilen direnişe de dikkat çeken Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin dış politikasına sert eleştiriler yöneltti. “Dış siyasette etik değerlerin olmaması Almanya’ya büyük zarar veriyor” şeklinde görüş belirten Özdemir, Erdoğan rejiminin Almanya’da da başta parlamenterler olmak üzere birçok muhalif ismin takip edildiğini hatırlattı.

Kendisinin de Türk istihbaratı tarafından takip edildiğini ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu ifade eden Sol Partili siyasetçi “Bu konuda Hamburg’daki güvenlik birimlerini bilgilendirdim. Hamburg’da bir MİT ajanı yargılanırken, birçok delile rağmen diğeri hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadı” şeklinde konuştu.

Böyle soruşturmalar karşısında geri adım atmayacağını, susmayacağını ve fikirlerini değiştirmeyeceğini belirten Özdemir “Tersine her fırsatta düşüncelerimi açıklamaya ve özellikle de Efrîn direnişine destek vermeye devam edeceğim” mesajını verdi.