Hannover’de Halim Dener’i anma yürüyüşü

Almanya’nın Hannover kentinde Halim Dener’i anma yürüyüşü düzenlendi.

Almanya’nın Hannover kentinde 30 Haziran 1994’te Kürdistanlı genç Halim Dener Alman polisi tarafından katledilmişti. Geçtiğimiz hafta katledildiği yerde bir yürüyüş ile Dener anılmıştı. Dün de Hannover’de bir yürüyüş düzenlendi.

Saat 14.00’da Georgsplatz’da başlayan yürüyüş boyunca Rote Hilfe, Halim Dener Kampanyası, Şehit Ronahî Kadın Meclisi ve AGH tarafından konuşmalar yapıldı.


Halim Dener Kampanyası adına yapılan konuşmada, “Sağcı popülistler dünden daha güçlendiler ve Kürt-Türk çatışmasını istemediğini diyorlar fakat gerçeği görmekten zorluluk çekiyor ve şunu unutuyorlar, Halim Dener, Türk polisi tarafından vurulmadı. Halim Dener, Alman polisi tarafından vuruldu. Eğer siz çatışma istemiyorsanız, niye 90’lardan bugüne kadar Türk devletine silah gönderiyorsunuz ve o silahlar Kürtlere karşı kullanılıyor” denildi.

Yürüyüşe katılan yüzlerce enternasyonalist ve Kürdistanlı genç de kent merkezinde “Halim Dener das war Mord, Widerstand an jedem Ort”, “Bijî Azadî, Bijî Rojava, weg mit den verbot der PKK” , “Alle zusammen gegen den Faschismus” sloganlarını attı.

Yürüyüşten sonra ise Halim Dener’in katledildiği Steintor Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Kürtlerin bugüne kadar PKK yasağını kabul etmediği dile geldi.

Halim Dener cinayetinin hesabının sorulması için şimdiye kadar mücadele yürüten Kürdistanlılar, mücadeleyi ikinci nesle devam etti.

Halim Dener’e ilişkin hatırlama pirinç plaketi Steintor meydanın bir duvarına yapıştırıldı, güller bırakıldı.

Kürt genci Halim Dener, 30 Haziran 1994 gecesi Hannover'de bir Alman polisi tarafından sırtından vurularak öldürüldü.