HDP, İsveç'de diplomatik temaslarını yoğunlaştırdı

24 Haziran günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi İsveç'te diplomatik temaslarını yoğunlaştıran HDP, sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerini seçimler, Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta içinde Uluslararası Af Örgütü İsveç Seksiyonu yöneticileri Amy Hedenborg ve Andrea Bodekull, Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Valter Mutt, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Anders Österberg ile görüşen HDP heyeti, dün de Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Yasmine Posio Nilsson ile parlamento binasında bir toplantı gerçekleştirdi.

Gerçekleşen görüşmelerde HDP heyeti, 24 Haziran'da yapılacak seçimlerin Türkiye, Kürt ve diğer azınlık haklar açısından taşıdığı önemi, Türk devletinin Efrîn işgalini, Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarını ve Efrîn'i terk etmek zorunda kalarak Şebha Kampı'na yerleşen sığınmacıların içinde bulundukları koşulları gündeme getirdi.

Heyet, AKP-MHP ittifakının HDP'yi baraj altında bırakarak parlamentoda çoğunluğu sağlamayı hedeflediğini belirterek Erdoğan'ın bunun için yaptığı seçim hilelerini gündeme getirdi. Siyasi partilerden seçimleri izlemeleri için Kürdistan'a gözlemci göndermelerini istedi.

Şehba kampında yaşayan sığınmacıların çok güç koşullarda yaşadıklarına dikkat çeken heyet, kampa gönderilecek yardımların rejim veya başka kurumlar üzerinden değil Birleşmiş Milletler tarafından doğrudan halka ulaştırılmasını talep etti.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri, seçimlerin Türkiye'nin geleceği açısından taşıdığı önemin bilincinde olduklarını, bu nedenle de partilerini temsilen seçimlere milletvekillerini gözlemci olarak göndereceklerini söyledi.

Dün parlamentoda Sol Parti temsilcisi ile gerçekleşen toplantıya HDP heyeti adına katılan Ferah Bozcalı ve Yılmaz Orkan, Nilsson'dan 24 Haziran seçimleri öncesi AKP Hükümeti'nin gerçekleştirdiği tutuklamalar ve insan hakları ihlalleri, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları ve Efrîn işgalini parlamento gündemine getirmesini istedi.

Nilsson, Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen insan hakları ihlallerini sık sık parlamento gündemine getirerek tartıştıklarını hatırlattıktan sonra “İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği Türkiye ile yapılan sığınmacılar anlaşmasından dolayı Erdoğan'a yeterli tepkiyi göstermiyor. Öncelikle sığınmacılar için yapılan anlaşmanın iptalini ve Türkiye'ye yapılan ödemelerin durdurulmasını talep ettik” dedi.

Konuyu ve AKP'nin seçimlerde yaptığı usulsüzlükleri yeniden parlamento gündemine getireceklerini söyleyen Nilsson, Stockholm'de 16-17 Haziran'da gerçekleşecek seçimlerde HDP'yi desteklemeleri için bir milletvekilini görevlendirdiklerini ve Türkiye'de yapılan seçimi izlemeleri için 3 milletvekilini görevlendireceklerini söyledi.