HDP: Ölümlere giden yolu örenleri tarih yargılayacaktır

Tecridi protesto etmek amacıyla düzenledikleri fedai eylemle şehit düşen Zülküf Gezen, Uğur Şakar ve son olarak Ayten Beçet'e ilişkin açıklama yapan HDP, “Bu ölümlere giden yolu örenleri yine tarih yargılayacaktır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Gebze Cezaevi'nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto fedai eylem yaparak şehit düşen Ayten Beçet'e ilişkin "Ölümleri durdurmak yerine görmezden gelen yönetim anlayışını lanetliyoruz" başlığıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "24 yaşındaki Ayten Beçet, İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan insanlık ve hukuk dışı, gayrı meşru tecridi protesto etmek için Gebze Kapalı Kadın Cezaevi’nde yaşamına son verdi.

Açlık grevlerinin başladığı 7 Kasım 2018 tarihinden bu yana Uğur Şakar, Zülküf Gezen ve son olarak da Ayten Beçet tecridin kaldırılması talebiyle yaşamlarına son verdiler. Leyla Güven’in 136’ıncı gününe giren açlık grevi, milletvekillerimiz Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın, cezaevlerindeki binlerce tutsağın, Maxmur, Galler, Almanya ve Erbil’de aktivistlerin ve siyasetçilerin katılımıyla devam ederken, AKP yönetiminin sessizliği ve umursamazlığı ise sürmektedir.

Üç can, Türkiye’nin hukuksuzluktaki ısrarına son vermek için ölümü göze almışken, miting meydanlarında nefreti körükleyenler, ayrımcılık yapanlar gayrı meşru tecritten oy devşirmeye çalışmaktadır.

Açlık grevleri ve yaşamı sonlandırma eylemleri halkımızın değerlerinin yok edilmek istenmesine karşı da yürütülen bir mücadeledir. Tecridi kırmak için yaşamını feda eden üç can toplumun hafızasında ölümsüzleşecek ve onları tarih hatırlayacaktır. Bu ölümlere giden yolu örenleri ise yine tarih yargılayacaktır.

Anayasa’ya, yasalara ve uluslararası demokratik sözleşmelere aykırı şekilde fiilen uygulanan mutlak tecride karşı kayıtsız kalan yönetim, anayasal bir hak olan direnme hakkı kapsamındaki açlık grevlerini, anti-demokratik bir şekilde bastırmayı hedeflemektedir.

AKP-MHP faşist yönetiminin, tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen, bizler, bu haklı ve onurlu direnişle dayanışmamızı sürdürecek ve yaşananları kamuoyuna duyurmak için her türlü desteği sunacağız."