HDP Heyeti AK Genel Sekreteri ve AKPM Başkanı’yla görüştü

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile yapılan görüşmeye HDP adına Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyeleri Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca ile HDP Temsilcisi Fayik Yağızay katıldı.

Görüşmede Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve cezaevlerindeki 7 bin kadar tutsağın da katıldığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri ile yerel seçimler ele alındı.

HDP Heyeti, Thorbjørn Jagland’a tecrit ve açlık grevleri konusunda özellikle Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’la diyalog kurarak, sorunun çözümü konusunda devreye girmesi talebini yineledi.

JAGLAND’DAN DİYALOG İMKANLARINI KULLANMASI İSTENDİ

Açlık grevlerinin kritik aşamaya vurgu yapılan görüşmede HDP Heyeti, Jagland’dan sorunun çözümü için diyalog imkanlarını kullanmasını istendi.

Görüşmede yer alan HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay, Thorbjørn Jagland’dan daha önce de sorunun çözümü konusunda Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diyalog kurmalarını istediklerini söyledi. Yağızay, Jagland’a yönelik bu taleplerini yineledikleri bilgisini verdi. 

TECRİDİN KALKMASIYLA AÇLIK GREVLERİNİN GEREKÇESİ ORTADAN KALKACAK

Yağızay, Jagland’ın açlık grevi direnişçilerinin taleplerinden olan avukat görüşmelerinin sağlanmasının çözümü getirip getirmeyeceğini sorduğunu, HDP Heyeti üyelerinin ise ‘eylemcilerin temel talebinin Öcalan’ın aile üyeleri ve avukatlarıyla görüşmesi’ olduğunu dile getirdiklerini söyledi. Yağızay, aile ve avukat görüşmelerinde bir normalleşme olması ve düzenli görüşmelerin sağlanması halinde, süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin gerekçesinin de ortadan kalkacağını söylediklerini belirtti.

YENİDEN SAYIMLAR, MAZBATA VE KHK’LAR ÜZERİNDEN OYUNLAR DA GÖRÜŞÜLDÜ

Görüşmede, yerel seçimlerin de değerlendirildiğini kaydeden Fayik Yağızay, halen sayımları süren başta İstanbul gibi yerlerin durumu ile seçim sonrası özellikle HDP’li seçilmişlere yönelik durumun konuşulduğunu söyledi. Görüşmede, seçimi kazanan adayların mazbatalarının verilmesinin geciktirilmesi ve KHK ile görevlerinden atıldıkları gerekçesiyle birçok HDP’li adayın yerine ikinci sırada gelen AKP’lilere mazbata verileceği yönündeki bilgiler de AK Genel Sekreteri’yle paylaşıldı.

AKPM’NİN ‘ÇABALARI DEVAM EDECEK’

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier ile yapılan görüşmede de tecride karşı açlık grevleri ve yerel seçimler ele alındı. Görüşmede Pasquier, cezaevinde tutsak olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mektuba cevap verdiğini söyledi. AKPM’deki Türkiye heyetinin başkanına bu konuda bir mektup yazdığını ifade eden Pasquier, kendisinin de sorunların çözümü için çabalarının devam edeceğini belirtti.

CPT İLE DE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Önceki gün ise, HDP Milletvekili Feleknas Uca ile Fayik Yağızay CPT yetkilileriyle tecrit ve açlık grevleri konusunda bir görüşme gerçekleştirmişti. CPT yetkilileri görüşmede, Türk yetkililerle en üst düzeyde ilişki halinde olduklarını ve ‘uzun vadeli bir çözüm’ bulunması için çalıştıklarını söylemişlerdi.