HDP'li Çelik ve Avrupalı vekiller: Tecrit hemen kalksın

HDP Milletvekili Tuma Çelik, Avrupa ülkelerinden tecride karşı harekete geçmelerini istedi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga ve Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat da, tecridin derhal kalkması gerektiğini belirtti.

İsveç'te bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bir yandan kamuoyu oluşturmak için salon toplantıları yaparken, aynı zamanda parlamentoda bulunan siyasi partileri ve belediye yöneticilerini ziyaret ediyor. Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunuyor, mücadelenin ortaklaşabilmesi için önerilerde bulunuyor.

Kürdistan, Türkiye ve İsveçlilere yönelik düzenlenen iki ayrı seminer ve konferansta konuşan Çelik, 31 Mart yerel seçimlerde HDP'nin izlediği strateji ve sonuçları üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Türk devletinin Türkiye, Kuzey Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliam ve insan hakları hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı.

Çelik, Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için Türkiye zindanlarında binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri ve ölüm oruçları hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

'HDP'NİN SEÇİM STRATEJİSİ BAŞARILI'

Türkiye ve Kürdistan'da HDP'nin yerel seçimlerde uyguladığı stratejinin başarılı olduğu söyleyen Çelik, AKP-MHP ittifakının baskı  ve hilelerle Kürdistan'ın bazı yerleşim birimindeki belediyeleri aldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu.

“AKP seçimleri kaybetti. HDP'nin batıda uyguladığı yöntem çok ciddi bir karşılık buldu. İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Antalya gibi yerlerde AKP'nin kaybetmesinin nedeni, HDP'nin uyguladığı yöntemdir.”

İstanbul'un en büyük ilçeleri Esenyurt ve Küçükçekmece belediyelerinin HDP'nin politikasının sayesinde CHP tarafından kazanıldığına dikkat çekti.

Çelik, Kürdistan'la Dayanışma Derneği ve Kadın Barış İnisiyatifi'nin ev sahipliğini yaptığı seminerlerde, tecridin kaldırılması için sürdürülen açlık grevleri ve ölüm oruçları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

PARLAMENTER VE BELEDİYE YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞMELER

Çelik, diğer yandan da diplomatik girişimlerini sürdürüyor. Önceki gün Sol Parti'nin Avrupa Birliği
Parlamenteri Malin Björk ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Çelik, Stockholm dışındaki Sigtuna Belediyesi yöneticileri, ardından da orada yaşayan Asuri-Süryanilerle bir araya geldi. Öğleden sonra da parlamentoda Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış Komisyonu Üyesi Anders Österberg ve Kadir Kasırga ile bir görüşme yaptı.

Ardından da Sol Parti'nin Genel Merkezi'nin daveti üzerine partiye giderek milletvekilleri ve parti yöneticileriyle bir toplantı yaptı.

Çelik, görüşmelerde AKP-MHP faşist ittifakının ülkeyi siyasi ve ekonomik krize sürüklediğini, güçler ayrılığının ortadan kaldırıldığını, mevcut yasaların uygulanmadığını ve keyfi bir anlayışla AKP-MHP tarafından ülkenin bir karanlığa sürüklendiğini somut örnekler vererek anlattı.  

'HİTLER DÖNEMİNE BENZİYOR'

Ülkeninin içinde bulunduğu ortamı Hitler'in iktidara geldiği dönemle kıyaslayan Çelik, “Hitler'in kendisine göre uyması gereken yasaları vardı. Ama AKP Hükümeti işine gelmediği hiçbir yasayı uygulamıyor” dedi.

'HÜKÜMET TECRİT AÇIKLAMALARINDA SAMİMİ DEĞİL'

Açlık grevinde bulunan DTK Eşbaşkanı, HDP Milletvekili Leyla Güven ve yüzlerce açlık grevcisinin yaşamlarını kaybetme riski bulunduğunu hatırlatan Çelik, “Tutsakların istediği tek şey, Türkiye yasalarının uygulanması ve Abdullah Öcalan'ın avukat ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesidir” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve diğer parti yöneticilerinin tecridin kaldırıldığını söylemelerine rağmen Öcalan'ın avukatlarının görüşme taleplerinin reddedildiğini belirtti.

Yetkililerin tecritle ilgili yaptıkları açıklamarda samimi olmadığını ve 23 Haziran'da yapılacak seçimlerde Kürtlerden oy almaya yönelik olduğu değerlendirmesinde bulunan Çelik, Türkiye'de en bilinçli seçmenlerin HDP'li seçmenler olduğunu ve AKP-MHP iktidarının manipülasyonlarına karşın  demokrasi güçlerinden yana tavır alacaklarını söyledi.

'ÖLÜMLER OLMADAN TÜRK DEVLETİNE BASKI YAPILMALI'

Çelik, Avrupa ülkeleri ve İsveç'in tecride karşı sürdürülen açlık grevleri karşısında sessiz kalmalarını eleştirdi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İsveç hükümetinin büyük ortağı olduğuna dikkat çeken Çelik, hükümetin tecridin kaldırılması için konuyu Avrupa Birliği'ne taşımasını ve cezaevlerinde ölümler olmadan Türk devletine baskı yapmasını istedi.

'1915'TEKİ SOYKIRIM GÜNÜMÜZDE DE SÜRÜYOR'

Çelik, 2010 yılı Mart'ında İsveç Parlamentosu'nun Ermeni-Asuri-Süryani'lere yapılan soykırım kararını almasından dolayı teşekkür etti. Ancak hükümetin kararı yürürlüğe koymasını istediklerini belirtti. 1915'teki soykırımının günümüzde de değişik biçimlerde sürdüğüne dikkat çeken Çelik, Sur, Nusaybin ve Kürdistan'ın diğer yerleşim birimlerinde Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamların 1915 soykırımının devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

Çelik ve Kürt ve Süryanlerden oluşan heyet, daha sonra Sol Parti merkezine giderek milletvekilleri Daniel Riazat ve Lorena Delgado Varas ile görüştü. 

SAVUR VE SİGTUNA BELEDİYELERİ ORTAK ÇALIŞMALAR YAPACAK

Tuma Çelik ve  toplantıda bir araya geldiği milletvekilleri, ANF'ye yaptığı açıklamada, "Sigtuna Belediyesi'nde çok sayıda Süryani yaşıyor. Sigtuna Belediyesi'yle ortak çalışmalar yapılması için anlaştık. Önümüzdeki dönemde Savur Belediyesi'ndeki arkadaşlarla birlikte buraya gelerek projeleri somut hale getireceğiz” dedi.

KASIRGA: TÜRKİYE YASASINI UYGULASIN, TECRİT KALKSIN

Sosyal Demokrat İşçi Partisi milletvekileri Anders Österberg ve Kadir Kasırga, kardeş partileri olan HDP ve  açlık grevcileriyle dayanışmayı sürdürecekleri mesajlarını verdi.

Kasırga, Türkiye'den kendi yasalarını uygulaması ve Kürt Halk  Önderi Öcalan'a tecridi kaldırmasını isterken, Söderberg, 23 Haziran'da yapılacak seçimlerden muhalefetin güçlenerek çıkacağına olan inancını dile getirdi.

RİAZAT: AÇLIK GREVLERİ GÜNDEMİMİZDE

Çelik'le verimli bir görüşme gerçekleştirdikleri değerlendirmesini yapan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat da, şu anda gündemlerinde Leyla Güven ve açlık grevcilerinin eylemlerinin bulunduğunu ve grevcilerin taleplerinin kabul edilmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Son yapılan İskandinavya Konseyi toplantısında Türkiye'deki açlık grevcilerinin taleplerini ele aldıklarını ve tecridin kaldırılması için Sol ve Yeşil partilerin birlikte ortak bir açıklama yaptıklarını belirtti.

'DEMOKRASİ İÇİN YAŞAMLARINI FEDA EDEN KAHRAMANLARSINIZ'

Riazat, açlık grevcilerine ise şu mesajı gönderdi: “Siz demokrasi için yaşamlarınızı feda eden kahramanlarsınız ama biz hiçbirinizin zarar görmenizi istemiyoruz. Bu nedenle daha fazla insanın sizlerin davanıza omuz vermesini ve taleplerinin kabul edilmesi için harekete geçmesini umuyorum.

ÇELİK'İN GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Çelik, bugün sabah saatlerinde 30 bin Süryaninin yaşadığı Södertelje Belediye Başkanı ile görüşecek, daha sonra da İlçede bulunan Süryani kilisesindeki din insanlarıyla bir araya  geleceğini söyledi.

Çelik, öğleden sonra da Örebro iline giderek Belediye Başkanı ve şube müdürleriyle görüşecek ve ardından ilde yaşayan Asuri-Süryanilerle düzenlenecek bir halk toplantısında bir araya gelecek.