HDP'li Kürkçü, İsveç Başbakanı ile görüştü

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin davetlisi olarak İsveç'e gelen HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Stefan Löfven ile görüştü.

 

Akdeniz ve Kuzey Afrika sol partileriyle sosyal demokrat düşünce kuruluşu Olof Palme Merkezi'ndeki bir seminerde bir araya gelen Kürkçü, İsveç'te yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlılarla 31 Mart seçimleri ve açlık grevlerine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu ve hafta sonu da Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Sol Parti'nin kongrelerine katıldı.

'HER ŞEYE RAĞMEN HALK TESLİM ALINAMADI'

Kürkçü, Örebro kentindeki Sosyal Demokrat Kongresinde bir araya gelen Olof Palme Merkezi ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi yetkililerinin yanı sıra, Başbakan Stefan Löfven ve bakanlarla da görüşmelerde bulundu. Türkiye'nin tarihinin en karanlık dönemlerinden birinden geçmekte olduğunu aktaran Kürkçü, Kürt halkının ve Türkiye'nin demokratik ve toplumsal muhalefet güçlerinin büyük bir direniş gösterdiğini, her şeye rağmen halkların teslim alınamadığını söyledi. 

İSVEÇ'E ÇAĞRI

HDP Onursal Başkanı, rejim için bir meşruiyet sınavına dönüşen 31 Mart Yerel Seçimleri'nde oynadığı istisnai rol dolayısıyla partisine yönelik baskıların arttığını, Kürt halkının siyasi varlık ve kimliğinin yok edilmeye çalışıldığını ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın da tecrit altında tutulduğunu söyledi.

Hükümetin DTK Eşbaşkanı, HDP Milletvekili Leyla Güven'in direnişini görmezden gelmesiyle, direnişlerin kitleselleştiğini belirten Kürkçü,  İsveç hükümetine tecridin kaldırılması için katkıda bulunma çağrısı yaptı. 

BAŞBAKAN LÖFVEN: HDP'YE SALDIRILARA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Başbakan Löfven ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi yöneticileri, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin eylemlerini yakından izlediklerini ve Güven ve diğer eylemcilerin sağlıklarının kendilerini kaygılandırdığını belirtti.

Lövfen ve kabine üyeleri, HDP'ye yönelik baskı ve saldırılara her zaman karşı çıktıklarını, çıkmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Kürkçü,  Dış Yardım Bakanı Ann Linde  ve Selahattin Demirtaş'ı 2019 Nobel Barış Ödülü'ne aday  gösteren Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile de görüşmeler yaptı. 

'ERDOĞAN İLK YENİLGİSİNİ YAŞAYACAK'

Kürkçü, Sol Parti'nin il kongresine de  katıldı. Türkiye'deki genel siyasi durumu, cezaevlerindeki baskıları ve insan hakları ihlallerini hatırlattıktan sonra, 31 Mart seçimlerinden HDP'nin zaferle çıkacağından emin olduğunu söyledi. Kürkçü, konuşmasını “1 Nsan'da Tayyip Erdoğan, ilk yenilgisini yaşayacak ve bu 1 Nisan şakası olmayacak, gelin ve gözlerinizle görün” diyerek bitirdi. 

Kürkçü, Stockholm'den Strasbourg' geçerek, Avrupa Parlamentosu'nun Genel Kurulu dolayısıyla kentte bu hafta gerçekleştirilecek kitlesel etkinlikler sırasında açlık grevlerinin parlamento gündemine taşınması için siyasi gruplarla görüşecek.