Herford-Kobanê arasında da kardeş belediyecilik başlıyor

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinin belediyesinin Rojava Kürdistan’ın Dêrik kenti belediyesiyle kardeş olmasının ardından, Herfort kenti de Kobanê ile kardeş belediyecilik için ilk adım atıldı.

Almanya’nın Herford kentinde bir süre önce Herfort ve Rojava/Kobanê Kardeşlik İnisiyatifi kurulmuştu. Aralarında Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)’nin Herford’taki şubelerinin yanı sıra birçok Kürt ve Alman organizasyonun içinde yer aldığı inisiyatif, her iki kentin partner olması için çalışıyordu.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nde ilçe statüsünde olan ve 66 bin nüfusu bulunan Herford’ta Kürdistanlılar dışında dünyanın birçok ülkesinden göçmenler yaşıyor. İnisiyatifin Kobanê ile köprü kurma yolunda yürüttüğü çalışmaları sonuç verdi ve Kobanê kenti için hazırlanan “kardeşlik” projesi geçtiğimiz günlerde Herfort Belediye Meclis’ine sunuldu.

AfD DIŞINDA BÜTÜN ÜYELERDEN DESTEK

ANF’nin Almanca servisinden Zübeyde Polat’ın haberine göre belediye meclisinde yapılan oylamada Kobanê ile birçok projelere yer verilen söz konusu proje oy çokluğuyla kabul edildi. Aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) üyesi üyeler dışında bütün partilerden meclis üyelerinin proje için “evet” oyunu kullanması dikkat çekti.

Meclisin Sol Partili üyesi Ulrich Adler ve SPD’li üyesi Friedel Böhse’nin girişimleri sonucu kabul edilen projeyle birlikte Kobanê ile kurulacak kardeşlik köprüsü için de önemli bir adım atılmış oldu. İlk etapta Herford Belediyesi’nin DAİŞ çetelerine karşı verilen savaşın ardından yeniden inşa sürecini başlatan Kobanê’nin ihtiyaçlarının giderilmesine destek sunması bekleniyor.

Ayrıca Herford Belediyesi, Rojava Kürdistanı ile Suriye’nin kuzeyindeki diğer kentler gibi Kobanê’de kurulan çok kültürlü, dille ve etnik yapılı belediyecilik modelinin tecrübelerinden de yararlanmak istiyor. Özellikle de bütün Rojava’da uygulanan kadın-erkek eşitliğini esas alan öz yönetim tecrübesinin Herford’un kent yöneticilerinin dikkatini çektiği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında da Rojava Kürdistanı’ın Dêrik kenti ile Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçeleri arasında bir süredir çalışmaları süren dostluk köprüsü resmileşmişti. Her iki yerleşim biriminin belediye meclislerinde kabul edilen kardeşlik anlaşması belediye başkanlarının katıldığı törenle imzalanmıştı.