Hollanda’da Diyanet’in ‘Efrîn’ hutbesine inceleme

Türkiye’de Erdoğan rejimine bağlı Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından Efrîn’e yönelik işgali desteklemek amacıyla hazırlanan ve Avrupa’daki camilerde okutulan Cuma hutbesine Hollanda’da inceleme başlatıldı.

Telefgraaf gazetesine göre, Erdoğan rejiminin hazırladığı "Cihat: Allah yolunda canla ve malla mücadele" başlıklı hutbe Cuma günü Hollanda'daki bazı camilerde de okutuldu. Gazete bu hutmenin, Türkiye'deki camilerde okutulan metinle aynı olduğuna dikkat çekti. Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı 140 cami bulunuyor. Gazete bunların kaçında aynı metnin okunduğunun bilinmediğini yazdı.

Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinde Kürtlere karşı katliamları savunan hutbeler okutulmuştu.

Hollanda Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Telegraaf gazetesinde yayınlanan haber üzerine bu inceleme başlatılmasını istedi. Koolmees, "cihadı öven" ve "şehadet şerbetinin tatlılığından" söz eden hutbenin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi. Hollandalı Bakan, Türk yetkililerden de açıklama isteneceğini belirtti.

Cihat konusunda hutbe okunmasının “çok ciddi bir durum” olduğunu belirten Koolmees, Türkiye kökenli Hollandalı gençlerin bu vaazlardan etkilenerek Türk savaşına katılmasını istemediklerini kaydetti. Koolmees,"Bunu önlemek zorundayız" dedi.

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkiler özellikle geçen yıl Mart ayından bu yana gergin. Türk bakanların referandum kampanyasına Mart ayında izin verilmemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izni de iptal edilmiş, Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sınırdışı edilmişti. İlişkilerin normalleşmesi için yapılan müzakereler sonuç vermedi. Türkiye Mart kriziyle ilgili özür dilenmesini bir ön koşul olarak dayattı. Bunun üzerine görüşmelerin kesildiği belirtiliyor. Son olarak geçen hafta Hollanda hükümeti Ankara büyükelçisini resme geri çektiklerini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldıklarını duyurmuştu.

HÜKÜMET EFRÎN KARARINI ÜÇ HAFTA İÇİNDE AÇIKLAYACAK

Hollanda hükümeti, Türkiye ile ilişkilerini kesmeden önce Efrîn’e işgal operasyonunu savunmuştu. İşgali savunan Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan bir görüşme konusunda alan söylediği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalmıştı. Bakana vekalet eden Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Sigrid Kaag, hükümetin Efrîn’e yönelik operasyona ilişkin nihai kararını üç hafta içinde açıklayacağını söyledi.