HPG gerillası Panser memleketinde anıldı

Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen HPG gerillası Alman Michael Panser (Bager Nujiyan) memleketi Potsdam’da yürüyüş ve mitingle anıldı. Gösteride “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” sloganı dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (HPG-BİM) şehadet haberini duyurduğu Alman gerilla Michael Panser (Bager Nujiyan) doğduğu kent Potsdam’da 1 Eylül olan doğum gününden bir gün önce kitlesel etkinliklerle anıldı. Almanya’nın doğusunda yer alan ve aynı zamanda Brandenburg Eyaleti’nin başkenti olan Potsdam da son yıllarda ilk kez böylesine kitlesel bir Kürt gösterisine ev sahipliği yaptı.

Potsdam’da yaşayan arkadaşları tarafından organize edilen etkinlikler İspanya iç savaşı sırasında yaşamını yitiren devrimciler için dikilen anıtın önünde düzenlenen basın açıklamasıyla start aldı. Açıklamada Panser’in anısına ve mücadelesine sahip çıkacaklarını belirtirken, Paris’te 2013 yılında katledilen kadın devrimcilerden Leyla Şaylemez'in babası Cumali Şaylemez de kısa bir konuşma yaptı.

Ardından kalabalık bir kitlenin katılımıyla Treffpunkt Freizeit meydanından yürüyüş başladı. “Michael Panser ölümsüzdür” yazılı ve üzerinde Panser’in PKK bayrağı önünde çekilen fotoğrafının bulunduğu dev bir pankart arkasında yürüyen kitle sık sık “Şehid namirin”, “Bijî HPG”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK”, “Bijî YPG/YJP” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarını haykırdı.

‘ALMANYA FİNANSE EDİYOR, ERDOĞAN BOMBALIYOR’

Ayrıca Almanca “Almanya finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” sloganının da damgasını vurduğu yürüyüşte Kürdistan’daki savaşı ve özgürlük mücadelesini anlatan yüzlerce bildiri dağıtıldı. Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar ile diğer halklardan aktivistlerden katıldığı yürüyüşte üzerinde Panser’in fotoğraflarının bulunduğu pankartı gerekçe yapan Alman polisi provokasyon girişimlerinde bulundu.

Panser’in fotoğrafının üzerindeki PKK bayrağı ile YPG/YPJ bayraklarını gerekçe yapan polise göstericilere saldırdı. Polis bir göstericiyi gözaltına alırken, göstericiler sağduyulu yaklaşarak yürüyüşlerini planladıkları gibi Brandenburg Eyaleti Meclisi önüne kadar sürdürdüler.

Burada düzenlenen mitingde Michael Panser’in arkadaşları konuşmalar yaptılar. Konuşmalarda Panser’in özgürlük mücadelesini tercih ettiğini ve bu yüzden Kürdistan’a giderek gerilla saflarına katıldığını ve Türk devletinin savaş uçakları tarafından katledildiğini hatırlatarak şu görüş dile getirildi: “Onun anısını yaşatmanın en iyi yolu, onun gittiği yoldan yürümektir.”

Meksika, Kolombiya, Venezuela ve Nikaragua’ya kadar uzanan bir mücadele geçmişine sahip olan Michael Panser, 2017 yılında PKK saflarına katılmıştı. Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik 14 Aralık 2018 günü düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Panser için HPG “Değerli Panser ailesi, özgürlük mücadelesinde bir sembol olan Bager Nujiyan yoldaş ile ne kadar gurur duysalar da az kalır” mesajını yayınlamıştı.