Hukukçular ve insan hakları savunucuları PKK yasağını tartışacak

Önümüzdeki ay 25. yılına girecek PKK yasağının Kürtlere ve Alman demokrasisine verdiği zararlara ilişkin bir konferans düzenleniyor. 20 Ekim’deki konferansa çok sayıda hukukçu ve insan hakları savunucuları katılacak.

26 Kasım 1993 günü dönemin federal Alman hükümetinin kararıyla ilan edilen PKK yasağı 25. yılına giriyor. Yüzlerce Kürdün tutuklanmasına, hapis ve para cezaları almalarına, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin kriminalize edilmesine neden olan yasağın Alman demokrasine de ciddi bir zarar verdiği düşünen önemli bir kesim var.

Bu amaçla başkent Berlin’de önümüzdeki hafta PKK yasağının Kürt halkı ile ve Alman demokrasine verdiği zararların tartışılacağı bir konferans düzenleniyor. “25 yıllık PKK yasağı – 25 yıllık baskı ve Alman dış siyasetinin hizmetinde olan demokrasi” başlığını taşıyan konferans 20 Ekim Cumartesi günü sabah saatlerinden akşama kadar sürecek.

Konferans Almanya’da tutuklu Kürt siyasiler için mücadele eden Azadi Derneği, İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Uluslararası Dernek (MAF-DAD), Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Derneği (EJDM/ELDH), Roten Hilfe Federal Yönetimi tarafından ortak organize ediliyor.

UZMANLAR YASAĞIN ZARARLARINI ANLATACAK

Konferans yasağa karşı yıllardır mücadele eden isimleri ve hukuk uzmanları bir araya getirecek. 1988’de Kürt siyasetçilerine yönelik Düsseldorf’da gerçekleşen yargılamanın savunma avukatlarından Edith Lunnebach, Kürt siyasetçi Mehmet Demir ve Azadi Derneği çalışanı Monika Morres’in açılış konuşmalarıyla başlayacak konferansta birçok uzman isim de sunumlar yapacak.

Almanya’daki PKK yasağını diğer ülkelerde ve Avrupa Birliği düzeyinde verilen hukuk mücadelesi çerçevesinde de ele alacak konferansta uzmanlar Kürt halkının özgürlük mücadelesine uluslararası çapta yürütülen siyasete dikkat çekecekler.

Konferansta şu isimler sunum yapacak; Belçika’da “PKK terör örgütü değildir” kararını veren mahkemenin yargılamalarına katılan avukatlardan Jan Fermon, Avrupa Adalet Divanı’nda PKK’nin “AB’nin terörist örgütlerinden” çıkarılması için açılan davanın avukatı Tamara Buruma, Almanya’da Kürt siyasetçilerin avukatlarından Lukas Theune, Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği Başkanı Dr. Peer Stolle, WDR’nin eski editörü Jürgen Hoppe, Hamburg Eyaleti parlamenteri Cansu Özdemir, Demokrasi ve Temel Haklar Komitesi’nin yöneticilerinden Heiner Busch.

Konferans “Karl-Liebknecht-Haus” binasının salonunda gerçekleşecek.