IRA eski tutsakları: Kürt halkı başaracak

IRA eski tutsakları ve Sinn Feinn yöneticileri, Kürt halkına ve açlık grevi eylemcilerine dayanışma mesajı gönderdi.

Kuzey İrlanda’nın özgürlüğü için mücadele eden IRA eski tutsakları ve Sinn Feinn yöneticileri, Kürt halkının ‘mutlaka başaracağına’ inandıklarını belirtti.

IRA davasından 18 yıl cezaevinde kalan Anyony Mnintyre, Sinn Fein İrlanda Cumhuriyeti Parlamentosu Üyesi Orien O Broin ve Kuzey İrlanda Barış görüşmeleri yürütücülerinden Gerry Kelly, Kürt halkının mücadelesini yakından takip ettiklerini söyledi.

'ÖCALAN'IN FİKİRLERİNE İLGİ GÖSTERİYORUZ'

Antony Mcintyre, IRA davasından dolayı 18 yıl Lona Kesh’te (Maze Hapishanesi) rehin tutulmuş bir eski tutsak. IRA gönüllüsü olan Mcintyre, cezaevinden çıktından sonra araştırma çalışmalarında bulunmuş. 1996 yılında cezaevinden çıktıktan sonra 'Good Friday: The Death of Irish Republicanism (Good Friday: İrlanda Cumhuriyetçiliğinin Ölümü)' isimli bir kitap kaleme aldı. Halen aktivist olan ve Dublin’de yaşayan Mcintyre, Kürt halkının mücadelesini de yakından takip ediyor. Leyla Güven, Cezaevlerindeki yüzlerce tutsak ve Strasbourg’daki açlık grevi eylemlerini dikkatle takip ettiğini belirten Mcintyre, kendilerinin de yıllarca İngiliz hapishanelerinde aynı amaçla mücadele ettiklerini hatırlattı. Kürt halkının başarılı olacağına inandığını belirten Mcintyre, sömürgeci sistemlere karşı örgütlü ve azimli mücadelenin önemine dikkat çekti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerine ilgi gösterdiğini ve bu konuda düzenlenen çeşitli etkinliklere de katıldığını belirten Mcintyre, Kürt halkıyla her zaman dayanışmada olacaklarını söyledi.

'ISRARLI VE SABIRLI OLUNMALI'

IRA davasından yıllarca Maze hapishanesinde kalan, çeşitli aralıklarla yaklaşık 200 gün açlık grevi eylemi sürdüren ve Maze’deki firari filmlere konu olan Gerry Kelly ise Kuzey İrlanda barış süreci yürütücülerinden. Kelly, Gerry Adams’la ‘barış anlaşmasını’ imzalayan Kuzey İrlandalı politikacı. Barış sürecinden sonra bakanlık ve şimdi de hem milletvekilliği hem de Sinn Fein’in üst düzey yürütücülüğünü yürüten Kelly, Belfast’taki Sinn Fein bürosunda ANF’ye açıklamalarda bulundu. Kendilerinin de uzun ve zorlu bir mücadeleden sonra önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Kelly, birçok çevrenin başarılı olacaklarına inanmadığını hatırlattı. Kelly, Kürtlerin de Kuzey İrlanda halkı gibi mücadele ederek başarılar elde edeceklerini ancak bunun için ısrarlı ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Kuzey İrlanda barış sürecinden çıkarılması gereken sonuçlar olduğunu da belirten Kelly, bu sürecin kolay gelişmediğini, uzun yıllar yürütülen mücadele ve büyük azim sonucu İrlanda halkının davasının dünya tarafından kabul gördüğünü ifade etti.  

'KÜRT HALKINDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK'

İrlanda Cumhuriyeti Parlamentosu Üyesi Sinn Fein üyesi Orien o Broin ise, açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti. Birkaç yıl önce Amed'e giderek çeşitli görüşmelerde bulunduğunu belirten Broin, burada bulunduğu süreçte Kürt halkından çok şey öğrendiğini söyledi. Kürt halkının örgütlü olduğunu ve başarmak için bunun önemli olduğunu belirten Broin, Sinn Fein olarak her zaman dayanışma aktiviteleri içinde olacaklarını vurguladı. 

MAZE HAPİSHANESİ

Maze Hapishanesi: Kuzey İrlanda’da eski bir hapishane. 1971 - 2000 arasında Kuzey İrlanda'da rehin tutulan IRA gönüllüleri burada tutuluyordu. Belfast’ın 14 kilometre güneybatısında bulunan bu hapishane, Kuzey İrlanda mücadelesinde önemli bir rol oynadı. Maze Hapishanesi'nde1981 yılında yapılan açlık grevi büyük yankı uyandırdı. Hapishane 2000 yılında kapatıldı.