Jelpke: Almanya Erdoğan’ın savaşına karşı harekete geçmeli

Erdoğan’ın Rojava’da Kürtleri hedef alan yeni bir işgal saldırısı için tehditler savurmasına tepki gösteren Alman parlamenter Ulla Jelpke “Federal hükümet Erdoğan’ın bu tehditlerine karşı harekete geçmeli” çağrısını yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı bir açılamada Rojava’da Kürtleri hedef alan yeni bir işgal saldırısı için tarih vermişti. Erdoğan işgal hareketini birkaç gün içinde başlatmakla tehdit etmişti. Erdoğan’ın bu sözlerinin hemen ardından dün akşam Türk savaş uçakları Şehit Rüstem (Maxmur) Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırı düzenlenmişti.

Federal Alman Meclisi’nin Sol Partili üyesi Ulla Jelpke, Erdoğan rejiminin Kürtlere hedef alan bu saldırı ve tehditlerine sert tepki gösterdi. DAİŞ çetelerinin tamamen yenilgiye uğratıldığı bir dönemde Türk devletinin yeni bir işgale başlamasının düşündürücü olduğunu söyleyen Jelpke, Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyon hazırlığını DAİŞ’e “suni teneffüs” ile hayatta tutma girişim olarak değerlendirdi.

‘ALMANYA BU SAVAŞA SESSİZ KALMAMALI’

Türk ordusunun birçok etnik ve dini grubun yaşadığı Suriye’nin kuzeyine yönelik bir işgalin bölgede kitlesel bir göçü tetikleyeceğini vurgulayan Sol Parti’nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpke, federal hükümete harekete geç çağrısı yaptı. Jelpke, Merkel hükümetinin Türk devletinin yeni bir uluslararası yasaları çiğneyen saldırısı karşısında sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

Jelpke “Türkiye bir NATO üyesi ve Almanya’nın silahlarını kullanıyor. Bu durum Almanya’nın sorumluluğunu daha da artıyor” diye konuştu. Türk ordusunun El Kaide’nin artıkları olan çeteleriyle yeni bir savaşa girmemesi için federal hükümetin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Jelpke “Unutmamalıyız ki DAİŞ ve El Kaide çetelerine karşı YPG/YPJ’li savaşçılar hayatlarını ortaya koyarak Avrupa’da güven içinde yaşamamızı sağladılar” görüşünü dile getirdi.