Kartal: Türk devleti bitiyor; direnirsek kazanırız

Evry’de, HDP’yi desteklemek amacıyla, yerel seçimler konulu halk toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, "Türk devleti bitişe gidiyor. Karşısında durursak kazanırız" dedi.

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Evry’de, yerel seçimlerde HDP’ye destek sunmak amacıyla bir halk toplantısı yapıldı. 

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal’ın yanı sıra; CîK adına Melle Mehmet Sena, eski HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Kürt Siyasetçi Fırat Eleşkirt ve Evry Halk Meclisi Eşsözcüsü Leyla Topçu Seçici’nin de katıldığı toplantıya, HDP Eleşkirt Belediye Eşbaşkan adayı Rıfat Yerlikaya da telefonla katıldı.

'AVRUPA'DA YAPABİLECEKLERİMİZ VAR'

Evry Fırat Düğün Salonu’nda, Kürdistan şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan halk toplantısında, açılış konuşmasını Kürt Siyasetçi Fırat Eleşkirt yaptı. Eleşkirt, "Kars, Ağrı, Muş, Erzurum ve Kürdistan’ın diğer illerinde biraz daha ileriye gidebileceksek, başarıya imza atabileceksek, mutlaka ama mutlaka bizim burada, Avrupa’da yapabileceklerimiz var. Bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi.

HDP Eleşgirt Belediye Eşbaşkan Adayı Rıfat Yerlikaya da "AKP, geçen dönem taş üstünde taş bırakmadı. AKP’nin elinden belediyeyi almalıyız. Herkes elinden geleni yaparsa başarılı olacağız" derken, toplantıya katılanlardan, seçim çalışmalarında yardımcı olmak amacıyla, kendilerine bir heyet gönderilmesini de talep etti.

"Allah kimseyi kimseden üstün yaratmamıştır" sözleriyle konuşmasına başlayan Mehmet Sena ise; "Kuran der ki, ‘bize bizden olan yardım eder’. Biz Kürdistan’la tanınıyoruz. Bunu inkar eden, insan olamaz. Biz Kürt halkıyız; biz kendimizi eksik görmemeliyiz. Allah’ın ve Kuran’ın emridir: Biz eşitiz ve varız" ifadelerini kullandı.

KARTAL: TÜRK DEVLETİ BİTİŞE GİDİYOR

Toplantıda, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise "Önümüzde bir seçim var ama, bu bir seçim değil, bir savaştır" dedi. Türkiye ve Kürdistan’daki siyasal sürece değinen Kartal, "Mesele sadece AKP, MHP meselesi değildir. Mesele Kürt halkının siyasetinin önüne geçmektir. 2014 Haziran’ından beri bizi yıkmaya çalışıyorlar" diye belirtti.

Dünyanın menfaat dünyası olduğunu dile getiren Kartal, "Kürt halkı da bunun farkında ve ona göre hareket ediyor… Önderlik direniyor, Efrîn direniyor, halk direniyor, gerilla direniyor; Efrîn’i kazanacağız" dedi.

Kartal, şunları söyledi:

"Bizim görmediğimiz nokta, Türk devletinin bitişe gittiğidir. En önemli nedeni maddiyattır. Sadece bu yıl borçları 337 milyar dolardır. Bunu kendileri söylemiyor. Devlet bütün bütçesini toplasa da sadece faizine bile yettiremez. Bu faşist devletin maddi imkanı olduğu sürece bize saldırmaya devam edecek. Teknik bir savaş saldırısı var.

Seçime kadar yüzde 24 faizle para alıp, yüzde 13’le halka veriyorlar. Türk devletinin bu bütçeyle asla bu savaşı yürütemez olduğunu herkes bilsin.

Bizden zorla aldıkları belediyeleri almakla kalmayıp, Kars, Muş, Eleşkirt gibi belediyeleri de onların elinden almalıyız.

'KARŞILARINDA DURURSAK KAZANIRIZ'

Bu seçimin yalnızca bir yerel seçim değil. Bizim hedefimiz onları devirmektir. Ellerinde sadece korku kalmıştır. Korkmayın, eğer karşılarında durursak kazanırız.

Her şey 1 Nisan’da başlayacak. Güzel şeyler 2019’da başlayacak. Bu grev her şeyden önce bizlerin sessizliğine karşı alınan bir karardır. Vicdanlarımıza seslenip, harekete geçmemiz içindir."

Kartal, tüm Kürtleri açlık grevlerini sahiplenmeye çağırdı.

RENKLİÇAY İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Seçimleri’nin de yaklaşması üzerine, katılımcılara 10. sıradan Fransa Komünist Partisi (PCF) adayı olarak gösterilen ve aynı zamanda  Fransa Kürt Kadın Hareketi Üyesi olan Cemile Renkliçay'ı da tanıttı. Kartal, "Başta burada bulunanlar olmak üzere, Fransa’daki tüm Kürtler Renkliçay’ın ve dolayısıyla biz Kürtlerin kazanımı için çalışmalara seferber olmalı" diye konuştu.

Halk toplantısı, yakın bir zamanda oluşturulacak bir heyetin bölgeye gönderilmesi çalışmalarının başlamasıyla sona erdi.