Kazakistan'da yurtsever şair Bala yaşamını yitirdi

Sovyet Kürtlerinden şair ve drama yazarı Barîye Bala, 83 yaşında vefat etti.

Ermenistan’ın Masîs ilçesine bağlı Demirci köyünde 1937 yılında dünyaya gelen Barîye Bala, Haçatûr Abovyan Üniversitesi'ndeki dil fakültesinde eğitim aldı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kürt ve Azeri dili uzmanı olarak Ermenistan bilim bakanlığında birkaç yıl çalıştıktan sonra Masis ilçesine Sovhoz başkanı olarak çalıştı.

YURTSEVERLİK ÇALIŞMALARINA AKTİF KATILDI

Bariye Bala'nın ailesi birçok diğer Kürt Müslüman ailesi gibi 1989'da Ermenistan’ın yürüttüğü milliyetçi politikalar yüzünden bu ülkeden göç etmek zorunda kalır. Bir süre Azerbaycan’da yaşadıktan sonra Alma-ata'ya (bugünkü adı Almatı) göç eder. Hayatı boyunca hep Kürtlük çalışmalarını yürüten Barîye Bala, Kazakistan Kürtlerinin arasında yurtseverlik çalışmalarında aktif katılım sağlar.

KİTAPLARI

İlk kitabi olan ‘Diniya min’ 1974 yılında Ermenistan'ın başkenti Erivan’da yayımlanmıştı. İkinci kitabı ’Kuda herim’ ise Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yayımlandı. Daha sonra Kazakistan'da “Dîlbera min”, “Dayik”, “Kulîlkên neçilmisî”, “Deh buyar”, “Ez û kevokê te” adlı şiir kitapları yayımlandı. Kürtçe ve Rusça dillerinde yayımlanan bu çalışmaları dışında bir de “Şîretname” ve “Seyran” iki tiyatro kitabı bulunuyor.

ÖCALAN VE ŞEHİTLERİ YAZDI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi şehitlerine ilişkin hislerini yazı ve şiirlerinde kaleme alan Barîye Bala, Kazakistan’da yaşayan Kürt toplumu için yurtsever aydın olarak anıldı.

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda yaşayan Kürtler de bir açıklama yaparak, ailesine ve Kürt halkına baş sağlığı diledi.