KCDK-E: Nobel ödülü önemli, Şengal’in statüsü tanınmalı

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, 2018 Nobel Barış Ödülü’nün Êzidî Kürt Nadia Murad’a verilmesinin, soykırımı dünyaya duyurmada önemli bir adım olduğunu belirterek, Şengal’in statüsünün tanınmasını istedi.

Nobel Barış Ödülü’ne ilişkin yazılı bir mesaj yayınlayan KCDK-E, “Bu yıl Nobel Barış Ödülü’ne cinsel şiddete karşı mücadele eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde doktorluk yapan Denis Mukwege ve Ezidi haklarını savunan aktivist Nadia Murad layık görüldü” diye hatırlattı.

Mesajda, “Bu ödül cinsel şiddetin bir savaş aracı olarak kullanılmasına karşı mücadele verenlere layık görülmesi Bizleri sevindirmiş, kendilerini kutluyor ve mücadelelerinde yanlarında olacağımızı belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Murad’ın kadın haklarını savunan, Şengal’de Êzidî halkının yaşadığı insanlık dışı baskılara dikkat çeken bir aktivist olduğunu belirten KCDK-E, “Nadia Murad ayrıca 2014 yılında barbar DAİŞ çetelerinin saldırılarına maruz kalmıştı. Nadia Murad yaşadıklarını ‘Son Kız’ adlı kitapta aylar süren esaretini, kaçışını ve yaptığı mücadeleyi anlattı” ifadelerine yer verdi.

Mesajda devamla şunlar belirtildi: “Barbar DAİŞ çetelerinin insanlık dışı uygulamaların mağduru olan ve ona karşı direnen Sengal halkına Nadia Murad şahsında verilen bu ödül, Şengal’de Êzidî halkımıza uygulanan jenosidi dünyaya duyurmak için önemli bir adım oldu. Dünyanın en eski kadim halklarından olan Êzidî’lerin bu vesileyle sesini duyurabilmeleri ve Êzidî soykırımının uluslararası kurumlar tarafından tanınması ve yeni katliamları engellemek için Şengal’e statü tanınması tek çözüm olmaktadır.

Bu vesileyle KCDK-E olarak basta BM olmak üzere uluslararası kurumlara Êzidî Kürtlere uygulanan katliam ve jenosidin tekrar olmamasının tek yolu Şengal’e statü tanınması için adım atmaya çağırıyoruz.”