KCDK-E: Ortak koordinasyonlar oluşturulmalı

Koronavirüse karşı çalışmalarını sürdüren KCDK-E, "Ortak koordinasyonlar oluşturmalı" dedi.

KCDK-E, koronavirüs tehdidine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Salgına karşı mücadeleyi sadece hükümetlere devredemeyeceğimiz de açığa çıkmıştır. Özellikle sağlık sistemlerinin mevcut kurgusuyla, eşitsiz iktisadi ilişkiye, kâr hırsına dayalı yapısıyla böylesine ciddi bir sorun karşısında "yeterince" etkili olamadığını deneyimliyoruz.
KDCK-E olarak salgının başlamasından bu yana Avrupa, Kanada ve Avustralya'ya yayılan örgütlülüğümüzü, bünyemizde bulunan tüm toplumsal, dini, kültürel kurumlarla birlikte bu salgına karşı hiçbir ayrım gözetmeksizin ulaştığımız veya bize ulaşan herkese destek olarak, katkı sunarak değerlendirmeye çalışıyoruz.

MERKEZİ SAĞLIK KOMİSYONU KURULDU

Öncelikle 35 doktordan oluşan bir Merkezi Sağlık Komisyonu oluşturarak, Dünya Sağlık Örgütü ve bulunduğumuz ülkelerde salgına karşı mücadeleyi yürüten uzman kurumların sundukları bilgileri kendi dillerimizde, herkesin anlayabileceği bir şekilde sunarak yaygın bilgilendirme yapmaya, yine salgın karşısında kişisel olarak alınması gereken tutumu izah ve ikna etmeye çalıştık. Karşılaştığımız sorunun ciddiyetini ve tedbirlerin önemini pratik olarak ısrarla dile getiriyoruz. Yine özellikle risk grubunda bulunan yaşlıların ve hastaların ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olanaklarımız ölçüsünde aktif bir çaba içerisinde olmaya devam ediyoruz.

Halklarımızın bu salgın karşısında korunması ve tedbirlere  en ciddi  biçimde uyulması amacıyla bu çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Bunu sadece temsil ettiğimiz kesimler için değil, ayrımsız herkes için de sürdürmeye çalışacağız. Halklar, toplumlar arasında dayanışmanın, ortaklaşmanın yükseltilmesi gerektiği en önemli günlerden geçiyoruz çünkü. Pandemiye karşı herkesin elinden geleni yapabileceği, ancak dayanışarak, kolektif bir bilinci, tutumu ve pratiği geliştirerek hayatta kalma olanaklarını artırabileceğimizin farkındayız.

'ORTAK ÇALIŞMAYA AÇIĞIZ'

Bu nedenle tek tek ihtiyacı olan herkesle ilişkilenmekten hükümetler veya ilgili birimlerle ilişkilenmeye varana kadar her türlü ilişkiye, ortak çalışmaya açık olduğumuzu, KCDK-E bünyesinde bir araya gelen sivil ve demokratik örgütlerimize ait 436 dernek ve salonları bu salgın karşısında, gerekli görülmesi halinde kullanıma açmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Bir kez daha herkesi tedbirlere ciddi ve düzenli bir biçimde uymaya, bu yaklaşımı salgından kurtulana kadar sürdürmeye, en önemlisi de dayanışmayı, paylaşım ve ortaklaşmayı günlük yaşamımızın bir parçası olarak pratikleştirmeye davet ediyoruz.  

NELER YAPILMALI?

Tüm ülkelerde ve yerellerde STÖ'ler, inisiyatifler, sağlık bakanlıkları ve belediyeler koronaya karşı ortak koordinasyonlar oluşturmalı, ortak çözümler geliştirmelidir.
Tüm kesimler yaptığı yerel çalışmaları, bilgileri ve deneyimleri birbiriyle paylaşmalılar.
Yardıma muhtaç yaşlı, sığınmacı ve kronik hastalar için mümkünse yerellerde oluşan çalışmalar ortaklaştırılmalıdır.
Sadece kendi sağlığımızdan değil diğer insanların sağlığından da sorumlu olduğumuzun bilinciyle dayanışma ve ortaklaşma duygusunu geliştirerek hareket etmeliyiz.
Evde kal kampanyası – hayatın sürdürülebilir olması için gerekli alanlar göz önünde bulundurularak – herkes için geçerli olmalı, ancak sosyal dayanışmayı da güçlendirmeliyiz."