KCK: Nöbet eylemi önemli bir direniş noktası oldu

Strasbourg’daki Nöbet Eylemi’nin 7. yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan KCK: Strasbourg’ta 8 yıldır binlerce insanımız nöbet eylemine katıldığı gibi yüz binlerce insanımız da bu eyleme destek vererek Önder Apo’nun özgürlüğünü sürekli gündemde tutmuştur.

Fransa’nın Strasbourg kentinde 25 Haziran 2012’den bu yana sürdürülen “Öcalan’a özgürlük nöbeti” eyleminin yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Önder Apo’nun özgürlüğü tüm insanlığı ilgilendirmektedir” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklaması şöyle: “Strasbourg’ta 28 Haziran 2012’den bu yana Önderliğimizin özgürlüğünü hedefleyen Özgürlük Nöbeti 7. yılını tamamlamıştır. Kürdistan tarihindeki bu en uzun eylemi gerçekleştirenleri ve katılanları saygıyla selamlıyor, eylemlerinin amacı olan Önder Apo’nun özgürlüğünün mutlaka gerçekleşeceğine inanıyoruz. Strasburg eyleminin örgütleyicisi ve eylemci olan Munzur Fırat’ı da saygıyla anıyoruz.

Avrupa’daki halkımız Kürdistan’da yapılan baskılara, zulme, köy yakıp yıkmalara, katliamlara, şehirlerin ağır silahlarla bombalanmasına, Türk devletinin Efrîn ve her yerdeki işgaline karşı sessiz kalmamış; her zaman üzerine düşen ulusal ve tarihsel sorumluluğu yerine getirmiştir. 1998 yılında olduğu gibi Önder Apo’ya yönelik saldırı ve komplolara karşı her zaman ayağa kalkmış, Önderlik etrafında kenetlenmiştir. Önder Apo İmralı’da yazdığı savunmalarında bu tutumundan dolayı Avrupa’daki halkımıza özel olarak şükranlarını sunmuştur. Önder Apo’ya yönelik sahiplenmelerin her zaman öncülüğünü yaparak tarihteki yerlerini almışlardır.

Strasburg’ta 8 yıldır binlerce insanımız nöbet eylemine katıldığı gibi yüz binlerce insanımız da bu eyleme destek vererek Önder Apo’nun özgürlüğünü sürekli gündemde tutmuştur. Bu eylemi neden yaptıklarını Avrupa’daki tüm halklara, demokratik kesimlere anlatmışlar; siyasi çevreleri Önder Apo’nun özgür yaşar ve çalışır koşullara kavuşması için duyarlı kılmışlardır. Türk devletinin Önder Apo’yu tecrit altına alarak Kürt halkına yönelik yürüttüğü soykırım saldırısına karşı Önder Apo’nun özgürlüğünün gündemde tutulması bu saldırılara verilmiş bir cevap olmaktadır. Soykırım saldırıları Önder Apo üzerindeki tecride dayandırıldığından Strasburg nöbet eylemi bu soykırım saldırısına karşı önemli bir direniş noktası olmuştur.

Önder Apo’nun özgürlüğü tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Önder Apo çözümlemeleri ve çözüm projeleri ile insanlığın yaşadığı tüm sorunlara da çözüm ortaya koymaktadır. Bu açıdan Önder Apo’nun özgürlüğü tüm insanlığı ilgilendirmektedir. İnsanlığın vicdanı ve sesi olan birçok aydın ve yazar Önder Apo’nun özgürlüğü için çaba yürütmeleri bu nedenledir. İşçi sınıfının, sendika örgütlenmelerinin ilk çıktığı İngiltere’deki sendikalar da Önder Apo’nun özgürlüğü için mücadele etmektedir. Strasburg Özgürlük Nöbeti eylemcileri Önder Apo’nun özgürlüğünü isteyenlerin sesi olarak eylemlerini kesintisiz sürdürmüşlerdir. Bu nedenle bu Özgürlük Nöbeti büyük bir anlam ifade eden eylemsellik olarak süreklilik kazanmıştır. Süreklilik kazanmasını sağlayansa içinde taşıdığı büyük anlamdır.

Önder Apo üzerindeki ağır tecridin kırılması mücadelesinin sonuç almasında, Önder Apo’nun ideolojik ve siyasi duruşunun tüm dünya tarafından tartışılmasında Özgürlük Nöbeti’nin de önemli katkısı olmuştur. Özgürlük Nöbeti, Önder Apo’nun özgürlüğünü bundan sonra da gündemde tutarak bu konuda çaba gösterenlerin sesi olacağına inanıyoruz. Sadece Kürt halkının özgürlük mücadelesinde değil, insanlık tarihindeki en uzun özgürlük mücadelesi eylemi olarak rolünü şimdiye kadar oynadığı gibi bundan sonra da oynayacaktır. Bu nedenle tüm halkımızı ve dostlarını bu eylemi desteklemeye, Önder Apo özgürleşene kadar bu eylemi sürdürmeye çağırıyor; bu nöbete katılanlara ve destek verenlere başarılar diliyoruz.”