Kitaptan korkan devlet: ALMANYA

Mannheim cezaevinde Türkiye’de AKP uygulamalarını aratmayan skandal bir uygulamaya imza atıldı. Cezaevi yönetimi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üç kitabı ile HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın kitaplarını, içeriğinden ötürü cezaevine sokmadı.

 

Almanya’da Kürtlere yönelik uygulamalar ve baskılar, Türk devleti ve AKP hükümetini aratmıyor. Kriminalize politikalarına hız veren Alman devleti, Kürtlere yönelik cezaevlerindeki baskıyı da arttırdı.

Tutuklu Celalettin Elceoğlu’nun talep ettiği kitaplar cezaevine sokulmadı. Mannheim Cezaevi yönetimi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından oluşan üç kitap ve Salahattin Demirtaş’ın ‘Seher’ isimli kitabının cezaevine alınmasına izin vermedi. Yaşanan sansür ve hukukdışılığı cezaevinde tutulan Celalettin Elceoğlu Yeni Özgür Politika’ya yolladığı bir mektupla duyurdu. Elceoğlu, mektubunda cezaevi idaresinin üç kitabın Öcalan’a ait olmasını ve Öcalan’ın Almanya’da yasaklı olan PKK’nin Önderi olmasını gerekçe gösterdiğini dile getirdi. Cezaevi yönetimi kitapların cezaevine alınmamasını aynı zamanda, ‘Cezaevinde bulunan Kürtler ile Türkler arasındaki gerginliği artırır’ gerekçisine de dayandırmış. Elceoğlu itirafçı Şemdin Sakık’a ait kitabın ise cezaevinde bulundurulduğunu söyleyerek uygulamaya ilişkin rahatsızlığını dile getirdi.

Elceoğlu, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın cezevinde yazdığı ‘Seher’ isimli kitabının da ‘siyasi içerik’ gerekçesiyle kendisine verilmediğini duyurdu. Mannheim Cezaevi yönetimi ‘Seher’ isimli kitabı engellemesini siyasi içeriğin yanı sıra, Demirtaş’ın Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhalif olması, HDP’nin yöneticisi olması ve cezaevinde tutulmasını da eklemekten geri durmamış.

‘BANA BASKI YAPACAKLAR’

Cezaevi yönetiminin uygulamalarını deşifre ettiği için baskıya maruz kalacağını da dile getiren Celalettin Elceoğlu mektubunda konuya ilişkin şu görüşleri dile getiriyor: “Elimde cezaevi yönetimine ait belgeler var. Bu belgeler basına yansıdığında üzerime gelecekler ve büyük baskı uygulayacaklar. Bunu bildiğim halde bu mektubu size yazıyorum.” Elceoğlu, konuya ilişkin Almanya Sol Parti ve Baden Württemberg eyaletinde iktidar ortağı olan Yeşiller Partisi’nden kendisine yönelik uygulama ve baskılar konusunda duyarlı olmalarını ve konuyu parlementoya taşımalarını istedi. Elceoğlu’nun talepleri arasında kendisi ve cezaevi yönetimi ile konuyu görüşmek üzere bir heyetin cezaevini ziyaret etmesi de var.

Kaynak: Yeni Özgür Politika