KNK'den Brüksel'de diplomasi atağı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Avrupa Parlamentosu’nda bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç ve Londra merkezli Kürdistan için Adalet (Justice for Kurdistan) kampanyası temsilcilerinden Ali Gül Özbek, hafta başından bu yana Brüksel’de diplomatik temaslarda bulunuyor.

Son görüşme bu Çarşamba günü muhafazakar gruptan AP milletvekilleri Syed Kamall, Anthea Mcintyre, muhafazakarlara yakınlığı ile bilinen European reform isimli düşünce kuruluşu yetkililerinden Naweed Khan ile gerçekleştirildi.

Ayrı ayrı yapılan görüşmelerde Kürdistan’ın dört parçasının durumu ele alındı. Koç, Kürtleri ilgilendiren siyasal gelişmeler konusunda bilgi verirken Kürt halkının yürüttüğü mücadelenin Ortadoğu’da barış, demokrasi, özgürlükler ve istikrar için tek güvenilir seçenek olduğunu kaydetti. Koç, AP parlamenterlerinden Kürt halkı ile daha aktif dayanışma içerisinde olmalarını istedi.

Ali Gül Özbek, görüşmelerde Türkiye’de hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve gazetecilerin aralarında olduğu binlerce siyasi tutuklunun durumuna dikkat çekerek, AP üyesi vekillerden bu konuyu gündemlerine almalarını istedi. Görüşmeye yakın kaynaklar, heyetin muhataplarının da Kürt halkı ile dayanışmak amacıyla ellerinden geleni yapacaklarını söylediğini aktardı.

KNK heyeti Salı günü AP’nin İşçi Partili İngiliz üyesi Seb Dance ve Yeşiller Partisi’nden AP üyesi Jean Lambert ile de bir araya gelmişti. Dance, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın derhal serbest bırakılması ve Türk devletinin PKK ile müzakere masasına oturması çağrısında bulundu.

Lambert de Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri büyük bir kaygı ile izlediklerini vurgulayarak, “Demokrasi, barış ve özgürlükler için mücadele eden Kürtler ve liderleri Öcalan ile eşit koşullarda yeniden müzakere başlatılması gerekiyor. 20 yıla yakın bir süredir haksız yere esir tutulan Öcalan’ın da derhal serbest bırakılması gerekiyor” dedi.